用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 油蔴地天主教小學 油麻地天主教小學家長交流區 2008 P1
樓主: beautiful
go

油麻地天主教小學家長交流區 2008 P1 [複製鏈接]

gwan,

好開心, 終於找到個都是1B班的家長, 到時有問題唔知可唔可以麻煩下你? 因為有時唔上網真係唔知個仔在本手冊寫什麼? thanks!

原帖由 gwan 於 08-9-17 09:08 發表
Kph168,
My son is in 1B. I haven't received any library card yet, so can't answer your question.
gwan

quote]原帖由 kph168 於 08-9-16 20:23 發表
我 ...

gabriela0407,

我想問下:佢個膠吊牌返學唔夠3星期已爛左, 可以點做? 去邊度有得買呢? 謝謝!

原帖由 gabriela0407 於 08-9-17 14:41 發表
我小朋友3年級, 我地不會去水運會. 當天不用回校.

學校圖書館是用"學生證"借書, 小一應冇咁快做好張證, 耐心等待.

gwan,

今日收到水運會場刊,攪到我搲哂頭,唔去都有,比較少有。

我對學校全用普通話上中文課有保留,我傾向於1至3年級用廣州話授中文課,另再設普通話課程專授併音及同時以趣味一點手法去授普通話,例如教普通話兒歌、詩..等等。讓小朋友有廣州話既根底,另外又可以生動方式打好普通話基礎來,因為香港本地話始終係廣州話,豈碼應以廣州話在小朋友小腦袋裡首先建立一定字庫。

升上小四,中文課用普通話上課就會事半功倍,好過依家一來學習中文科就以普通話學習,而平時又以廣州話對話,小朋友語言配對字詞方面會有混亂。不過我呢個睇法未必能為家長接受,現今太標榜普通話授中文課既好處勒。

我阿女英文講唔大問題,但串字暫時都係麻麻,英文課程唔算好深,貼現小一英語課程。

數學對阿黎講唔算好深,阿女讀幼稚園都有學過類似加減概念。

原帖由 gwan 於 08-9-17 09:23 發表
SandyKL,

We are not going to the swimming gala too. I have double-checked with the teacher that we don't need to go to school this Friday.

We also found their Chinese subject very difficult, my son  ...

原帖由 kph168 於 08-9-17 18:33 發表

我想問下:佢個膠吊牌返學唔夠3星期已爛左, 可以點做? 去邊度有得買呢? 謝謝!

HI kph168,

以我記憶就冇得買 & 其實都可以唔用, 膠吊牌係印有學生姓名 和班級, 主要比老師, 工作人員和風紀睇, 如你真想再要就叫小朋友問下老師, 睇會否再派 or 買.

gwan & SandyKL ,

係呀, 年年都有收到水運會場刊.

SandyKL,

唔駛擔小朋友聽唔明普通話, 過多幾個月, 佢地會慢慢適應, 我地一班家長都好慶幸學校一早推行普通話教學, 比起好多學校現在先推行, 我地已經行快左好多年.

小朋友用慣普通話, 在寫作上文字運用都好有得益, 俾少少時間, 你就可以見到成果.

原帖由 SandyKL 於 08-9-18 00:55 發表
gwan,

今日收到水運會場刊,攪到我搲哂頭,唔去都有,比較少有。

我對學校全用普通話上中文課有保留,我傾向於1至3年級用廣州話授中文課,另再設普通話課程專授併音及同時以趣味一點手法去授普通話,例如教普通話兒歌、詩..等 ...

SandyKL

Hello! 我個女都係1E班架

原來吊牌可以唔用?   今日返學好大雨, 差D遲到, 點先係遲到, 係咪學校關門及有風紀記名?
thanks!

原帖由 gabriela0407 於 08-9-18 02:10 發表

HI kph168,

以我記憶就冇得買 & 其實都可以唔用, 膠吊牌係印有學生姓名 和班級, 主要比老師, 工作人員和風紀睇, 如你真想再要就叫小朋友問下老師, 睇會否再派 or 買. ...

kph168,

my son is also 'one big cloud', I have to check the school's web-site everyday for his homework, it's good that we meet up here so we can share information and experiences.

My son told me he was 'punished' for being playful in class yesterday, the punishment was 'stand up' for a while, from the way he told me, I can tell he actually quite enjoyed being 'punished' because he has never experienced it in kindergarten!

gwan

原帖由 kph168 於 08-9-17 18:30 發表
gwan,

好開心, 終於找到個都是1B班的家長, 到時有問題唔知可唔可以麻煩下你? 因為有時唔上網真係唔知個仔在本手冊寫什麼? thanks!

gwan,

昨日我仔話有位同學仔被老師罰而且重趕左出班房.

kp168

原帖由 gwan 於 08-9-18 13:12 發表
kph168,

my son is also 'one big cloud', I have to check the school's web-site everyday for his homework, it's good that we meet up here so we can share information and experiences.

My son told me he ...

my son said one boy hitted his own best friend and got punished, may be it's that boy, my son didn't understand why did they fight, he said, hitting is not good, hitting your own friend is 'double' no good!

But according to him, quite a lot of boys have to 'stand up' yesterday!
Which table is your son in?

原帖由 kph168 於 08-9-18 13:21 發表
gwan,

昨日我仔話有位同學仔被老師罰而且重趕左出班房.

kp168

SandyKL,

Personally I also think using Mandarin as a medium to teach Chinese is better in long run, the only problem is I am not good at Mandarin, so I can't help my son much.

Just happened today I had breakfast with other La Salle moms, we compared books and progress, seemed Chinese and Maths of 2 schools are same level, but their English is a lot harder. They started having both Chinese and English dictations already, and in my opinion their English Vocabs are too difficult for P.1, just hope our school will not start dictations too soon!
gwan

原帖由 SandyKL 於 08-9-18 00:55 發表
gwan,

今日收
水運會場刊,攪到我搲哂頭,唔去都有,比較少有。

我對學校全用普通話上中文課有保留,我傾向於1至3年級用廣州話授中文課,另再設普通話課程專授併音及同時以趣味一點手法去授普通話,例如教普通話兒歌、詩..等 ...

希望 quickly 適應.

必必, do you have any good suggest to us, if starting dictation how to step by step teach them.
Any good hence and avoid more mistake??

我唔介意收,不過為環保及節儉,唔派俾我呢亭唔參予既都完全冇所謂架。

原帖由 gabriela0407 於 08-9-18 02:13 發表
gwan & SandyKL ,

係呀, 年年都有收到水運會場刊.

必必,

我完全唔擔心小朋友聽唔明普通話,只係我覺得依家以佢地既小腦袋要首先認字,再記讀音,我最擔心係將來以廣州話讀出黎要佢默,唔識默啫,普通話某d字既音與廣州話係完全唔同,例如開心、慶...。

文字運用毫無疑問,普遍黎講以普通話學習會比廣州話優勝,但有機會別字情況會較多,因為普通話之聲韻較廣州話為少,同音字情況更多。唉!總之一得必有失,世事兩全其美較難得。

原帖由 必必 於 08-9-18 07:36 發表
SandyKL,

唔駛擔小朋友聽唔明普通話, 過多幾個月, 佢地會慢慢適應, 我地一班家長都好慶幸學校一早推行普通話教學, 比起好多學校現在先推行, 我地已經行快左好多年.

小朋友用慣普通話, 在寫作上文字運用都好有得益, ...

cakecake 1,

你好! 我就係第一個發電郵俾1E班話唔見左本數學作業果個媽咪勒!琴日又發出電郵俾大家話搵番果個呀!真失禮!

你囡囡坐邊張檯架?我阿女坐係窗邊離教師席最遠果張檯。

原帖由 cakecake1 於 08-9-18 11:59 發表
SandyKL

Hello! 我個女都係1E班架

SandyKL,

我知喇,大家日後多些溝通啦!坐前一張

gwan,

對於普通話之我見,已寫於下面回覆必必,不再重複。

油天唔同喇沙呢類型學校,我識個媽咪,佢話佢個朋友個仔入左喇沙一年班,今個中秋假期完全冇出街,日日係屋企溫書,一番學有勁多默書。初起步已經俾書本捆死,讀書路長漫漫,揠苗助長非一件好事,成功感難求,挫敗感在前,讀書成苦,何必呢?!

而且呢間學校平均分如果唔夠理想,頻頻見家長,暗示小朋友要轉校,有拔尖冇補底,補底責任留俾家長。

我睇過女拔萃既測驗卷,英文非常之深,數學雖則係英數,但程度比較淺,以我仔間學校比;中文程度就差唔多。新小拔仲好笑,朋友講佢個仔小二要默5個生字,其中有兩個連我都唔識。5個中,我現在只記得一個"compromise",我中四讀西史學既字,係小二已經要默,艱深就係好?見仁見智。我寧取循序漸進,由淺入深穩步上,唔係唔催谷,成長有時、讀書有時、催谷一樣有時。

原帖由 gwan 於 08-9-18 14:29 發表
SandyKL,

Personally I also think using Mandarin as a medium to teach Chinese is better in long run, the only problem is I am not good at Mandarin, so I can't help my son much.

Just happened today I  ...

cakecake1,

唔同組,互聯啦!

原帖由 cakecake1 於 08-9-18 21:40 發表
SandyKL,

我知喇,大家日後多些溝通啦!坐前一張

SandyKL,

Ok
‹ 上一主題|下一主題