用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 基湾\嘉诺撒小学\跑马地St.Pau ...
go

基湾\嘉诺撒小学\跑马地St.Paul小&a

基湾\嘉诺撒小学\跑马地St.Paul小学,怎样选৤

如题.

王國長老

Re: 基湾\嘉诺撒小学\跑马地St.Paul小学,怎样选

你提及的3間學校都要經中央派位的,但3間學校分別屬於三個不同的校網(12,14及15網),在首輪你可跨區選擇其一報考,你亦可計算你女兒的分數,如果你是天主教徒,選擇天主教的St. Paul’s及嘉諾撒機會高D。在第二輪大抽獎要看你住邊區了,要知跨區機會比較微,同區機會比較高。
如三間要我選:
1.跑馬地St. Paul’s Primary
2.筲箕灣官立
3.嘉諾撒

麟媽媽 寫道:
......選擇天主教的St. Paul’s及嘉諾撒機會高D。...........

麟媽媽,

想請教下妳, 嘉諾撒是否好多人apply, 難唔難入呢?

Thanks!!

王國長老

winwin323,
其實我唔識人讀呢間學校的,成二十年前我有兩個同學是由嘉諾撒小學畢業派到聖保祿讀中學的,佢地兩個成績都很好,有一個而家仲係律師,但現在學校質素如何我真的不太清楚。

麟媽媽,

無論如何, 都好多謝妳回覆!!  Thanks!!

麟媽媽:

多谢你的意见.

(1)其实因我本人是在嘉诺撒小学(Quarry Bay)毕业的,我女儿将於2006年入小一. 如选嘉诺撒,成数会大D. 07年会转全日制. (2)原本心仪跑马地St.Paul小学,属同区,但原来2007不大会转全日制因学校地方问题,而我想女儿读全日制比较好D. (3)因我妹妹在基湾小学(箕基湾)任教,虽然是跨网,可请校长帮忙,现时是全日制. 但听闻谷得好劲,会否好大压力.有冇妈咪有子女正在读,俾些意见.

各位妈咪,喜欢全日制或半日制.有冇分别??

如你是我,怎样选择??

Hi~leemk,

等我講下我自己想法.

我覺得選校, 最緊要睇自己小朋友, 有d小朋友係可以受到家長應為的壓力, 而小朋友自己係唔覺呢d係壓力.

不如問下妳囡囡的幼稚園老師, 等老師比意見妳, 因為老師應該好清楚妳囡囡的學習能力.

至於<全日制或半日制>, 只要係好學校, 我唔會介意.  

妳所指的3間學校, 都係好好.