用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 元朗小學一問
樓主: bobo
go

元朗小學一問 [複製鏈接]

該用戶已被刪除

Re: 元朗小學一問

靈愛.光明,真光,梁省德,校友會,商會是73區

我住72區,小學數目佔了大部份,天水圍的競爭咁大.如果報元朗區就要跨區.但相對會否機會大些呢??我見佢幼稚園出的報告,派位都幾理想,好多band1學校自行收生同派位都差不多收晒d學生.咁其實派位同讀邊間幼稚園有無關係?佢間幼稚園係元朗,咁我又吾同區,又會否無咁大機會呢??

怎樣可以睇到自己屬邊區?

Thanks.

怎樣可以睇到自己屬邊區?

Thanks.
yumeiwan 寫道:
靈愛.光明,真光,梁省德,校友會,商會是73區

家長點睇徐澤林 ?  

唔知點解, 好多人都好鍾意徐澤林 , 可能係新校, 口啤好. 但我朋友說學校程度比較低. 因她囡囡係光明讀一,二年班時, 好辛苦死谷先考到 10名內, 三年班轉左去徐澤林, 唔駛點讀書都考第一.

朋友話, 雖然囡囡讀書係開心左, 但真係好擔心升中時唔夠人爭.

大家又點睇 ?

ayesha 寫道:
家長點睇徐澤林 ?  

唔知點解, 好多人都好鍾意徐澤林 , 可能係新校, 口啤好. 但我朋友說學校程度比較低. 因她囡囡係光明讀一,二年班時, 好辛苦死谷先考到 10名內, 三年班轉左去徐澤林, 唔駛點讀書都考第一.

朋友話, 雖然囡囡讀書係開心左, 但真係好擔心升中時唔夠人爭.

大家又點睇 ?

我哥哥的2個仔都係徐澤林讀書,一個舊年轉校讀小四,一個小一入讀,2個都讀得十分開心,可能係宗教學校關係,每個教師對小朋友都好有愛心,可以話循循善誘,我以前跟我亞嫂去過學校幾次,我眼見d教師真係好有心機,就算有d好頑皮的學生,老師都唔會好惡咁對付,但我見佢地有個broad 係地下操場側,係介紹每位校內教師的資歷及興趣,我見大多數教師年資都較淺,但聽我亞嫂講,佢2個仔就都讀得非常開心,由其係大仔,因大仔以前係舊校(band 1)成績唔係咁好(每次考試都30名過外),功課又多,仲成日比老師罰企&見家長(因大仔都幾頑皮),但轉了去"徐"之後,不知幾開心,一星期返足7日學,因星期六,日返團契 & 主日學,從未比老師罰過,考試名次就上回15名內,但課程內容真的比一般band 1學校淺,的而且確,活動教學有佢成功之處,小朋友真係開心d,但成績如何,就不得而知,始終未有升中派位結果參考.

元朗小一校網一覽

Kristy-mummy,

好多謝你咁詳細既資料.

我依家真係心大心細, 本來一心想報徐澤林, 但身邊既朋友都勸我唔好, (包括做小學老師既朋友). 佢地話, 徐澤林係新校, 冇升中資料, 而且, 徐澤林係活動教學, 依家讀得開心"姐", 如果升中時去左傳統學校, 怕小孩子會唔適應, 好辛苦, 不如趁早俾佢適應傳統教學好 d.

徐澤林報插班生難唔難 ?

ayesha,

我聽我亞嫂講話插班都幾難.

其實我當初都有妳現在的擔憂,我囡囡以前係一所比較傳統的幼稚園上學,一直成績都唔錯,而佢本身個性係好膽小怕事,我好擔心佢未能適應一般傳統學校的生活,又怕佢比人"蝦",而眼見我哥哥2個仔係徐澤林讀得好開心,程度亦唔係太深,而d老師和學生關係好親密,好似朋友咁,真係好似好吸引,但選擇光明學校是必然的,因我老公是光明畢業生,所以我囡囡有10分,其他學校只得5分,我考慮了好耐,又問了好多人的意見,連幼稚園的校長和老師都問過,最後我決定比一年時間她入讀光明,最好是她可適應傳統學校的生活,否則,我會幫她轉校,但就算最終要轉校,我都唔會比佢轉徐澤林,我情願辛苦d(經濟上),轉她去讀國際學校,總好過幾年後到升中派位時,又要擔心一次.但慶幸我囡囡好適應一年級的生活,亦好喜愛學校.

ayesha 寫道:

好多謝你咁詳細既資料.

我依家真係心大心細, 本來一心想報徐澤林, 但身邊既朋友都勸我唔好, (包括做小學老師既朋友). 佢地話, 徐澤林係新校, 冇升中資料, 而且, 徐澤林係活動教學, 依家讀得開心"姐", 如果升中時去左傳統學校, 怕小孩子會唔適應, 好辛苦, 不如趁早俾佢適應傳統教學好 d.

徐澤林報插班生難唔難 ?

我都有咁既想法, 幫個女報左 d 傳統學校先, 如光明, 靈愛等, 如果佢真係讀唔到, 只好轉校.

係呢, 我想問, 你個女 d 功課多唔多 ?

ayesha,

功課都唔算太多,中英數基本上每日都有,每日大約有4-6樣功課啦,但量唔係咁多,比如數學只做幾條數,中文生詞一板,係格行寫的,幼稚園時中文反而無得格行寫,英文就1 or 2板習作,有時抄寫下咁啦,所以唔洗驚,我要返工,囡囡做功課又慢都可handle,應該唔係咁大問題,我聽d朋友講話以前仲多功課,lee 2年可能多家長投訴,所以功課都少了.

除了光明,元朗仲有好多唔錯的小學,比如靈愛,鐘聲,商小都唔錯,我以前就試過去心儀的學校睇D小朋友返學/放學,有時睇一間學校好與壞,唔好單睇成績,親身去睇下d小朋友返學/放學,唔多唔少都知間學校校風如何.

咁有冇人讀緊" 靈愛" ga??  any comment??

Re: 有家長問李東海及梁球琚資料

李東海小六 Band 1 畢業生比率為 37.7%
小六生升讀英文中學比率為 20%

梁球琚就無資料

:-D

Re: 天水圍邊間好?

這問天水圍邊間好 ?

請給意見..天水圍天主教,天水圍官立,元朗官立,光明,李東海,那間最好?

有沒有家長有小朋友在天水圍的激活英文小學及李宗德小學就讀?   

我朋友的兒子在商會讀一年級,中文考試總成績不合格也不留班,也不補考。我看過試卷及功課也很淺。
小兒讀那間主科不合格則要留班。

官立小學就派位好,光明下午校就谷得好行,天主教61%屬band 1(多去崇德英中).朋友個仔考到天主教同靈愛(元朗),最後揀了靈愛,她話元朗區的小學升中派位好過天水圍.究竟有冇bk媽媽聽過?請指教.  
[img align=left]http://yip.lui8.com/Q.picture/be.gif[/img]

我睇d數據都係元朗派中學好好多.我想選元朗官小架,但我係72區,跨區驚派得吾好..所以考慮天水圍.我見我個女的幼兒園派成十幾個去光明,十幾個去榮茵.心思思想試下跨區架.如果我不選跨區,第日自己去考,會吾會覺得無誠意吾收呢?天水圍競爭大,元朗又縮班,好似商小咁,得一班小一咁少..吾知祟德係未好的英中呢?佢係我地村口,我見d學生都好乖下.其他英中都係晒元朗,第日小六又要跨區,好煩...
‹ 上一主題|下一主題