用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 元朗小學一問
樓主: bobo
go

元朗小學一問 [複製鏈接]

Re: 元朗小學一問

我自己讀東莞下午,係勁唔掂囉
我以前小學時年年全級5名內,入到崇德勁辛苦先70名內
以我所知,我o個屆d人,好多都係中三,中五畢業
我自己就中七畢業...入到u都係得2,3個咋
反而我個fd讀榮恩,勁好成績,而家榮恩個校長仲有搵佢架
貪我個fd威嘛~會考又4(or5)個A,高考都至少3個A
不過我個fd讀完佛教,又讀天主教(崇德)都幾亂下
:party: :-D

都係鐘聲,個人意見:1.功課吾算多 2.每級人數吾多,老師同學生既比例較好 3.中學派位吾差 4.課外活動充足

如果派唔到,試下自己去叩門.
Gloria0912 寫道:
why 呢? 如果派唔到點算呀 ??[/quote]

多謝six, Gloria0912及各位媽咪o既sharing and info.
我諗鐘聲應該會比官小好dd o既~~希望佢會讀得開心啦!
Thanks a lot!

[quote]
six 寫道:
都係鐘聲,個人意見:1.功課吾算多 2.每級人數吾多,老師同學生既比例較好 3.中學派位吾差 4.課外活動充足

如果派唔到,試下自己去叩門.

自己去叩門.叩都就話遮, 叩唔到就無喇播, 到時兩頭唔到岸,咁點算呀 ?? 我依家簡直想死呀 !!
:-D

你個小朋友係咪今年升小一???

各位媽咪﹐

請問元朗商會小學程度如何?因為我的姪仔明年小一﹐但他是屬於"心散"的人﹐所以想請教大家。

我朋友個仔係光明讀時係bank2學生(小二),後來去轉左去商會小學讀(小三)而家係bank1學生.
該用戶已被刪除

冇錯光明係bank1學校,而個小朋友既成績係光明屬於Bank2.

six 寫道:
冇錯光明係bank1學校,而個小朋友既成績係光明屬於Bank2.

six,
可否說清楚少少, 因第一次聽, 唔係好明, 另外想問鐘聲學校係band幾?

鍾聲&光明都屬於Bank1既小學.
我朋友個仔係光明讀既時候(小一至小二)成績一路都係第二組(b級),後來佢同個仔係轉去商會小學升小三.佢話個仔係光明既成績係b級,係商會小學屬於A級.

有家長講, 讀光明一定要入到精英班, 因為, 老師唔多理"普通"班既學生. 有冇其他家長可以話我知係唔係呀 ??

光明上午校冇精英班.

光明係十分好傳統既教學, 要睇反自己個小朋友適合與否, 我睇過佢的pass paper, 十分深, 係明谷個細路, 谷到就好, 谷唔到就慘

six 寫道:
光明上午校冇精英班.

咁即係話下午班好過上午班 ??

但好似上午班比下午班難入的。如果上午班沒有精 英班,點解咁難入ge...

timtim-mame 寫道:

光明係十分好傳統既教學, 要睇反自己個小朋友適合與否, 我睇過佢的pass paper, 十分深, 係明谷個細路, 谷到就好, 谷唔到就慘

無錯,光明真是一所十分傳統的學校,但係咪明谷小朋友,我個人就認為未必係,我囡囡而家係光明讀緊小一(下午校),以我所知,P.1 & P.2 係無甚麼精英班,課程深淺就見人見智,如果同拔萃,喇沙比當然唔深,但同一d band 3學校比咪深law,學校本身亦有好多功課輔導班,去幫一些成績較差的學生,可能係咁的原因,令人覺得學校去谷學生,目的都是希望每一個學生都可跟得上課程,但如果學校對一些成績較差的學生不聞不問,家長就會覺得學校不負責任姐,係咪?

至於課外活動真的十分充足,只要小朋友願意,真係有好多課外活動比您簡,多到不得了,我囡囡就參加了小女童軍,普通話班 & 體操,佢仲話想參加小提琴tim.

而小一新生,佢地由幼稚園剛升小一,可能係lee個原因,學校會安排清一色女教師(除了體育教師),以我所見及我囡囡的反應得知,普遍教師都幾細心,佢成日都同我講返學好開心,好鍾意嘜嘜嘜老師,返學好好玩等等等,我囡囡亦好投入校園生活;當然我們做家長要明白每所傳統學校都必須要有一d較嚴厲的教師存在,有些小朋友真的十分頑皮,教師唔惡些,佢地唔單只影響到自己學習,仲會影響到其他同學上課的.

至於先前有個mummy問72,73及74係咪同一區,以我所知係同一區,但這3個屬於不同校網,如果妳住72校網,但選了74校網,已屬於跨網了;以我囡囡那年為例,只可首3個志願跨網,其他的都必須選居住的校網,唔知同現在休咪一樣,如有錯誤,請更正.

思思 寫道:
但好似上午班比下午班難入的。如果上午班沒有精 英班,點解咁難入ge...

以我所知係下午比較難入,而上,下午係唔同校長的,教學模式完全唔同;重有一點,下午校將於9/2005搬新校,校址係yoho town 側.
該用戶已被刪除

靈愛,榮菌都係bank1
‹ 上一主題|下一主題