用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 Super 教育乜都 talk!!
樓主: +MaMiAKiRA+
go

Super 教育乜都 talk!! [複製鏈接]

Re: 比BB睇o左 Phonics XX 咁耐.... 真係無白費~~ 仲想o係度同大家分享多套CD!!

+MaMiAKiRA+

原來係同我諗法係一樣的.

Re: 比BB睇o左 Phonics XX 咁耐.... 真係無白費~~ 仲想o係度同大家分享多套CD!!

簽名被屏蔽

Stccmc,

o下!! 我好大反應咩?? 其實我自己係好平心靜氣回應o架
喎!! 但如果你覺得我語氣重o左o的o既....真係唔好意思!

因我覺得愈講愈離題!! 本來我o地”只係”講緊學phonics
之後, 認字會好o的, 唔駛死記!! 但你扯到o的與學phonics
無直接影響o既乘數表, 唐詩, 歷史, 文法………… 太離題
啦~~ 我o地都無話過學o左phonics 就連乘數表, 唐詩都
會易記o的!! 所以我想拉番入正軌o者~~~

同埋我都只係想強調, 凡事都會有好o既方法…. 輕鬆, 吸
引o感幫助小朋友記憶!! 所以就靠大家o係BK 度互相分享
心得同創意o羅!!  
[img align=left]http://www.iuploads.com/free_image_hosting/images/CHO/statue04.jpg[/img]

我想問你地套Phonics XX係未各大書局都有得買架??定係
o係九龍灣個地址先有架???

我其實係個女一歲幾嘅時候已經間中俾筆佢亂畫,我仲試過輕輕捉住佢隻手寫“1”,“2”,佢認得呢兩個數字,又發現筆原來咁好玩嘅,所以她很開心,亦俾咗我唔少開心嘅回憶。其實只係玩吓,唔使太認真。如果太認真,佢哋會感覺到我哋俾佢哋嘅壓力,所以我經常會提醒自己。

女兒正在3歲半了,只能寫到個“1”字,我買咗一D三角鉛筆、一些線條練習和顏色俾佢玩,希望暑假後會寫得好些。這方面我要求不高,我覺得在這階段認字較重要。我俾佢睇flash cards、故事書和朋友嘅舊幼稚園課本來認字。佢認字嘅時候,佢有時會運用phonics嘅知識嚟估字,我教佢認字嘅時候會順便教佢併一D簡單嘅字,將知識慢慢滲俾佢。至於串字,我覺得我個女好似未ready。

我有个朋友嘅女现在才K1,已經識得作英文句子,仲要分到present tense 和 past tense。佢媽咪係全職媽咪,日日同佢玩flash cards,所以進度較一般小朋友快。佢個女好鐘意睇書,未算資優,但頗聰明,自細就随時自己坐定定一個小時讀書,佢媽咪就係咁好輕鬆咁教到佢咁叻,佢個女仲有好多課外活動,不知幾開心,我羡慕都無用。如果我問任何一個教育家,都話太急進啦!

其实我個人覺得,每個小朋友嘢學習進度都唔同。我哋做媽咪嘅自己要先做好準備, 再睇自己小朋友嘅進度嚟選擇教佢D乜就最好嘞!而且,除了語文,仲有好多常識性嘅嘢,都可以啟發到佢哋架!

yuiyuibb

我不知書局有無得賣, 你click下首頁的廣告呀!

簽名被屏蔽

唔好咁啦,個個都係咁好的媽味,死記和不死記真係唔緊要,最緊要你地個細路受咪得啦,不過所謂死記也可以用音樂,有節奏咪唔覺得死記o羅,因唱下唱下就學識,我以前日日都聽我亞媽播姚蘇容的歌,我都識唱今天不回家,但當時我都唔知裡面講乜,淨係聽到個音照跟,原來當時我就係咁學左入腦,咁叫死記都得,因聽得多,即係練得多,但又可以話係活動學習,唔知唔覺咁學左,所以唔好介意個字眼,拼音並不是萬能,但學左就肯定讀字易o的,學校面試唔會問abcd架,我有一次睇過星島日報,佢話唔會考個播,k2插班先會個播。

啦啦啦,講返正題。

話時話,學Phonics真係幾過癮,睇到個仔成日一聽到就係到un,真係笑到牙到甩。原來鄭太仲有本字卡manu, 我今日有個朋友上去買Phonics kids,佢睇到本大書,發覺有本Teacher's Manu,佢話幾好,但細書無配,我個friend打蛇隨棍上問,有無得買,因佢一次買兩套,可唔可以例外,但當然無啦,因係一套無單賣,但鄭太應承佢,話copy 比佢播。我聽日都叫老婆打電話問下,唔好蝕底嗎。啦,唔好問住,我問左先再話比你地知。費事一陣間無就閉。

yuiyuibb,

應該無啦,你自己打電話去問下啦。我朋友今日都係自己上去買。

如果你冷靜看清楚, 係hinhinmami提出這句:

"死記有mug用, 正如我以前讀中央甘, 死記, 一考完試就不記得晒."

哈哈! 原來係我呢一句說話, 令到大家有誤會! sorry!   

其實我都解釋左啦, 因為我覺得就算係串字, 死記都係無用架麻, 靈活運用好緊要.  

各位

我終於買左一部超薄型的cd機啦, 真係薄到.....

正呀!

係呢, 你們有無比maggie小朋友聽呀? 幾好架bor.  英文歌.

stccmc,

我諗你敏感o左o的啦~~    
o的"!!! / ~~~"symbols o係我o的文章係.... "means nothing"o架!!! ha ha!!
我自己唔中意用o黎用去都係o個o的symbols 咁悶咋!

講開o的語氣, 你o既文章都比我有o的"掘"o既感覺, 你可
能唔多覺, 正如我自己都唔覺自己o既語氣重o左o的!!

anyway, 大家都唔係有心!! 我o地都一知半解... 無謂再
討論落去lu~~ 不如分享o下o的育兒心得o丫~~~

係呢, 想o係度問o下各位係點樣教小朋友時間o架呢!?
有無生動有趣o的o既方法呢!!??  

hinhinmummy,
好有效率喎!! o感快買o左啦~~~~

maggie?? 可唔可以話我知係點o架?? 係邊類o黎ga??
輕快?? 定慢歌多??   

thanks in advance!!
[img align=left]http://www.iuploads.com/free_image_hosting/images/CHO/statue04.jpg[/img]

+MaMiAKiRA+

當然啦, 決定左就要去做啦麻, 其實想買好耐, 但看不岩, 看親果d全部一大座, 今日買果部係discman, 但係在屋企就可以加落個座度, 插電, 出街呢, 就用乾電, 超薄, 符合我要求.  我還想買多一部比個仔, 因為好似偏心左d, 只係買比家姐.

至於maggie, 係英文歌, 一套有3隻, 主題圍著family, 上學去, 另一隻不記得.

主角就係maggie啦, 甘有個旁白, 介紹maggie, 今日去邊, 講一堆野, 然之後就有歌仔聽, 旁白係廣東話, 而歌仔英文, 我覺得ok wor.

係兩年前書展買的, 不知依家有無updated version.

真係, 岩岩買左部cd, 下畫開始先拿返出黎聽, 之前真係徒晒我買左的野.  諗落都後悔, 點解不一早的起心肝去買呢?

Re: 好開心!! 比BB睇o左Phonics kids咁耐.... 真係無白費~~

+MaMiAKiRA+,
Thanks!

hi,

is it a 'CD', what's the details in CD, how much??
how you teach your daughter, e.g. how many time and how long you play to your daughter everyday?
I want to teach my daughter also, thanks for your info.
:pint:嬡之星球 :-D 我嬡G女02年9月13日-2:44pm出世, 重3.7kgs; 10個月就識行啦!!!! 4歲啦! 返學好開心呀 ! 媽咪爹o地好錫我嫁! 多謝媽咪爹o地! 大頭相為近日小囡大作

christyltl888,

我地講左好多教材,你問乜先

hinhinmummy,

o感價錢方面呢??  

其實我都想買o的 lullaby, 唔知大家有無好提議呢??  

+MaMiAKiRA+

價錢不記得啦, 都兩年前的事.

至於lullaby, 我個女都大啦, 我諗不需要啦, 不過我係internet 錄左一d歌仔, 放比個仔聽, 佢都不知聽得幾開心.

hinhinmummy, danniewo,

之前我o地討論開o既學phonics vcd 無全英文..........
但我o岩o岩醒起有套叫做 "Learning to Read with
Phonics"係全英文o架!! (但就應該唔係GC o個套)!!
可惜我又唔知係邊度出品~~    

+MaMiAKiRA+

大眾有得賣,我都有,如過你想買,我讓比你,原價200左右,我半價賣比你呀。九成九九新因睇過第一隻兩次,兩次加埋唔夠二十分鐘。有意pm我。
‹ 上一主題|下一主題