用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 Super 教育乜都 talk!!
樓主: +MaMiAKiRA+
go

Super 教育乜都 talk!! [複製鏈接]

Re: 好開心!! 比BB睇o左Phonics kids咁耐.... 真係無白費~~

+MaMiAKiRA+

你講果套唐詩, 我記得我都好似有買(定係普通話呢), 唉, 我有左呢個做阿媽的通病, 就係見好就買, 買到我都不記得有mug野, 但係又未拆過, 果套cd, 我係搬屋執野時發現的, 好似係兩年前書展時買的.

等我'的起心肝'今晚返去拆黎聽下先.

你今年會不會去書展?

Re: 好開心!! 比BB睇o左Phonics kids咁耐.... 真係無白費~~

+MaMiAKiRA+
我想問你買了廣東話定普通話?因我都想買一套給囡囡聽,但唔知廣東話好定係普通話好.可否比見.
還有可否pm話比我知個全名、$$、同在那裡可以買到.謝謝!

係呀danniewo,
你係買邊套ga?? 可唔可以詳細分享o下!!??

+MaMiAKiRA+ 寫道:
我想o係度同大家分享多套唐詩CD!! 我覺得真係幾好!!
係"小X國"出品~~ 佢有兩款, 一款係用廣東話唸, 另一
款係用普通話唸. 有老師解說詩o既意思, 唸o個陣仲有
background music 添~~

o的詩好多讀書都讀過, 但唔知點解唔入腦. 反而依家聽
哩隻CD... 仲易入腦o的, 又明白詩中意思~~   所以
向大家推介一下~~

因我聽朋友講有o的幼稚園已經開始教唐詩, 所以我就買
定... 比BB瞓覺前聽 or 遊戲時間聽, o係個輕鬆o既環境
下.... "無意中"o感學習~~    

Re: 比BB睇o左 Phonics XX 咁耐.... 真係無白費~~ 仲想o係度同大家分享多套CD!!

mahobb,

係Phonics kids!!

hinhinmummy,

o感你快o的拎番出o黎播比你o既仔女聽啦~~
真係幾好gar!! 買o左番o黎唔好"side"o左嘛!!

書展................. 我都想去, 不過............
都係唔去多, 無咁多錢再買o野住lu~~~    
因我驚我去到, 會有好多o野都想買!!! 唔想再令我蝦子
餅再有經濟o既重擔同壓力~~~
反而我同蝦子餅就plan緊可能七月想去廣州書城買o的
"超平"o既書~~ 睇o下有無o的兒童畫冊 & o岩做父母睇
o既都好嘛!

wwc,

已經 pm o左比你!!

[img align=left]http://www.iuploads.com/free_image_hosting/images/CHO/statue04.jpg[/img]

Re: 比BB睇o左 Phonics XX 咁耐.... 真係無白費~~ 仲想o係度同大家分享多套CD!!

Hi +MaMiAKiRA+,

原來我個14個月嘅仔唔經唔覺都識咗少少,佢識得係堆英文字裏面搵番個“P”字,仲自言自語話“pa” “pa”,已經見過5、6次嘞,應該唔係撞彩卦!好開心!

twokidsmum

Babe十個月o個陣.... 我先開始比佢睇. (幾日/一星期
睇一次), 佢o係一歲兩個月o個陣就開始指住地下o的
膠"ABC Mat", 指住佢識o個幾個... 例如 b, 佢就猛咁
發出"ba ba"聲, f 就猛咁 "fu fu"...........

咁樣都唔算開心, (佢已經16個月大)"琴"晚佢拎起地
下個 d 字, 自己坐o係度 "da da" 聲, 再將個 d 字
上下倒轉變成 p .... 再猛咁 "pa pa"!! 跟住又倒轉變
d , 讀完又再倒轉讀 p..................  
我同我蝦子餅見到都笑到停唔到, 估唔到原來o的BB
人仔細細, 都知道倒轉係第二個字!!

雖然o感樣都唔算o的咩, 但令我覺得好欣慰. 所以想
同大家分享我o既喜悅!! 原來我o地o既心機真係唔會
白費.  

twokidsmum,

我都戥你開心ar!! 我個B都係大慨十四個月開始指住地下
o的英文字, 猛咁讀~~ 真係好得意又好攪笑~~    
因為我見佢淨係會拎起o的自己識o既字猛咁讀, 懶醒o感!!
唔識o個o的就唔理, 我心諗........ 咁醒又唔讀埋其他o個
o的~~~~~   純粹自己諗o下笑o下o者~~~  

初初佢淨係識發出 ca ca, ma ma, ba ba........... 再過一
兩日就識發多個音, 再多o的... 多o的..............
可以睇住Babe成長o既每一刻, 真係好特別~~~  
[img align=left]http://www.iuploads.com/free_image_hosting/images/CHO/statue04.jpg[/img]

各位媽咪,

我講o個套係小人國唐詩,另外我之前講o個套係phonics kids, 一套學普通話唐詩,一套係學phonics ,就緊係全英文。

+MaMiAKiRA+

我記得前兩年去書展, 用左我3000幾元, 我慳左幾多個月先儲返d錢, 我買呢d教材全部係我私己比架, 如果老公知道甘貴, 一定鬧死我!

廣州書城我去過啦, 上次買書買到我傻, 真係好平, 我買好多習作比阿女, 香港一本4,50元, 但係廣州書城就真係平好多, 至於圖書, 因為中文係簡體字, 所以都係我講比佢聽.

我上次買左一套中華五千年, 介紹中國歷史出名的故事, 好似

hinhinmummy,

廣州書城係邊,有無賣比小朋友塗鴉的畫冊,香港的好貴,有無好似你話個的幾元本?

danniewo

廣州書城係廣州吉之島附近, 我上次係在番禺搭車落去, exactly位置大太清楚, 我都係問人既.

好多層樓, 行一日都行不完.

有好多畫冊, 我買左好多本, 果d書係有晒公仔, 有顏色架, 然之後上邊有一層牛油紙, 比小朋友印個公仔出黎, 岩d初學的小朋友跟住畫.

另外有d 迪士x的練習, 係商x賣50幾元一本, 不太記得書城幾多錢一本, 但都貴架不過就平過香港.

你可以去深圳果間, 不過深圳果間就'污jo'd.

hinhinmummy

多謝你o既推介ar!! 等我到時去搵搵先~~

danniewo,

原來你都係買小x國~~ 我覺得真係幾好!!
因我買過一套叫"六十首唐詩易讀", 就比較沉悶, 無咁吸引!!

唔知大家仲有無o的好CD / VCD / DVD / BOOK .........
可以o係度推介o下! 或者講o下邊o的唔好~~ 等其他爸B媽
咪唔駛好似我o感買o左隻悶蛋CD 番屋企~~     

簽名被屏蔽

看到"C"讀"ca",唔讀"cee",即係小朋友音letter sound,唔係letter name。
其實想深一層,letter name重要定係letter sound重要呢?香港的教育,一開始就教letter name,反而會令小朋友看到word的時後,不能即時併讀出來,亦即係阻礙了小朋友學習phonics的技巧。
所以pre-school的階段,如果小朋友已掌握了所有letter sound,之後再用其他方式教letter name也不遲,也不重要,所以家長一開始比小朋友學習letter時,其實可以完全不提letter name,等完全掌握了letter sound後,再學letter name也不遲。

stccmc 寫道:
如果第日入K1多數都未教Phonics, 老師指住個"C"字, 個個讀<See>, 但你個仔讀<Ca>, 佢會唔會Confuse呢?

我仔(3歲,只靠我斷續在家學o左3個月phonics )都分到的,問他"呢個什麼字"同問他"呢個字什麼音"(或按letterland問法,呢個字/人點叫),他有不同答案。

[img align=left]http://www.imagestation.com/picture/sraid58/p5f105022c38643baaeddae191403002e/fc63a26a.gif[/img]

簽名被屏蔽

stccmc:

(1) 香港的phonics班收多少歲的小朋友,同該centre認為多少歲可以比較容易教及有成效有很大的關係,但與小朋友多大才應接觸phonics的問題,並不能直接拉上關係。
(2)現在好多幼稚園K1已有用一些教phonics的教材去教phonics,我女9月入學的杏花村上書房是用letterland,書單上都有letterland的書及教材要買;維利亞幼稚園則用jolly phonics,都是K1開始的。
(3)我之前所說關於先教letter sound的理論,並不是我自己說出來的,而是我看過letterland及jolly phonics兩套phonics的教材中,都說小朋友兩歲開始,已經可以學習phonics,而且在接觸letter的時後,並不一定需要教letter name。

1.我好後悔當我大女已經識o西所有letter name之後,我才開始找有關教phonics的資料,之後才知道letter sound 比letter name更為重要,我更體會到如果我女兒不是先學了letter name,學phonics的進展應該會好些。
不過現在如veronica_chan的小朋友一樣,我女兒現在可以很清楚的分辦這兩樣東西。
2. 最理想是pre-school的階段已經掌握基本的letter sound,之後再用其他方式引入letter name,我由於用letterland教我女,我也是用letterland提供的方法來給她分辦。K1是沒有問題的。不過如果兩樣一齊學,當然會對小朋友不好。
3. 為甚麼要教串字呢?字words是併出來的,小朋友聽到cat這個字,已經在腦中分折到是由ca 、a、ta這三個音組成,已經可以寫出來了,這就是word decoding,對以後的默寫幫助很大。"cee " 、" aee" 、" tea" 『cat』的方式是強記,我個人並不讚同。香港的英文教育用這方式來強記英文串字,也是其中一種的失敗。
4.我用letterland來教我女兒學phonics,letterland中,每一個conconant、long vowels、short vowels、blens、.diagraphs、word...endings都有一個故事,來幫小朋友記得發音。所以我女兒見到"ch"佢知道hairy hat man的毛毛令clever cat的鼻好癢,所以sneeze,發"ch'sound,也知道poor peter好可憐,成日喊,hairy hat man為了想令佢笑同開心,偶到佢時會幫佢拍張photograph,所以"ph"讀"f"sound。

其實letter sound只是學phonics的第一步,之後重有好長的路,因為letter實在有太多唔同結合,而產生好多好多唔同的sounds,不過學英文的都知道phonics的重要性,如果唔係,都唔會有o甘多家長都想找有關phonics的教材給小朋友由小就學習了。

簽名被屏蔽

我都好贊成marieyuen o既講法!!

stccmc,

雖然我暫時主功phonics, 但Babe由細到大…… 我o地都
有唱ABC song 比佢聽, 其實佢對ABC 都會有一定o既認
識. 況且, 就算我o地無刻意教佢ABC….. 日常生活都會不
知不覺學到!! 例如睇芝麻街……. 所以我唔會擔心!!

而你擔心K1小朋友學認字母先……………………. 我覺得
都唔係問題!! 因我會o係Babe掌握letter sound 比較穩
定後, 再慢慢教佢letter name!!! o係佢番學o個陣應該唔
會有哩個問題~~

另外你提到------

好消息!! 唸唐詩學普通話已經有"完全"普通話版啦~~
我好開心~~

wwc,
你可以去大型book store 睇o下~~  

簽名被屏蔽

+MaMiAKiRA+
[quote]

另外你提到------
‹ 上一主題|下一主題