用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 Super 教育乜都 talk!!
樓主: +MaMiAKiRA+
go

Super 教育乜都 talk!!

Re: Super 教育乜都 talk!!

不過我就來死得啦, 好疲倦呀! 要補下先呀. 十足十初生時飲得咁密, 仲要量大.   
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。 (箴言22:6

moondream3003:

Samuel怎樣了?發燒發咗三天,一定擔心死Samuel媽你啦。真巧,淳淳星期四那天也發了一天的燒,從早至晚上入睡都徘徊在101-2度未退過,直至星期五早上才退晒燒。

星期四那天看過醫生,說是上呼吸道感染,喉部有點紅。那天餵藥簡直如跟她大搏鬥,她哭得拆天般,真是前所未見,連之前吃了的粥都連藥一併吐返晒出來,蠻可憐的!傍晚又一次大戰,之後弄得我們都不敢再給她吃藥。

可能因為沒有給她再吃藥,本來星期五已沒有燒,至昨天開始有一兩聲咳,到今天則咳得更厲害,而且有鼻水,於是我和淳爸唯有再硬著心腸,叫埋嫲嫲幫手再給她灌藥......真是慘不忍睹。

Samuel倘若未病好,是不可以打歲半的針的。淳淳4號早上打完到傍晚都有微燒,而且整天都很倦的,睡了很多。

原來你地小朋友都生病呀..我囡囡都係呀..係支氣管炎..上個星期都沒有返學呀..今天還有幾聲咳, 所以還要睇醫生呀...可能今天都不能返學...現在連我都生病了(氣管敏感)...現在食了藥真的好累呀....但還要上班呢...

你地有乜好處方呀..可否提供一下..因醫生話要我地好好照顧囡囡, 因現在幸好未變成哮喘, 唔好俾好變壞...

FloliMom,

Samuel仲未退燒, 第五日啦, 我就死得啦.  你地囝囡病醫生有無開抗生素呀! 醫生開左抗生素, 但係我同Honey 0吾敢比佢食呀!
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。 (箴言22:6

moondream3003,

今次有抗生素呀...我一定會俾佢食..因醫生有詳細解釋, 為何要食抗生素....因我囡囡個case如唔俾佢食, 有可能會導致肺炎...中耳炎等...後果仲嚴重呀...

Jackie,

你囡囡又係病呀,呢輪真係好似好多小朋友病喎?!淳淳今日仲哀過昨日呀,一早起身就已經流晒鼻涕﹝昨日都仲係鼻水咋﹞,對傷風眼水

moondream3003:

但係honey 0吾想比佢食抗生素呀, 其實Samuel燒左咁多日, 我都想比佢食.

我都覺得要俾佢食..
要明白"抗生素"都有佢的用處,佢的發明都有用的,發了燒五日都唔退可能會有細茵性感染或表示身體的巳打唔死d細菌,所以要食抗生素幫手..要信醫生..有藥醫的就會好快好,快d比佢食la...佢會舒服d的...發燒好辛苦的...希望佢快d好番..
仲有你可以比佢飲15+的蜜糖,同食vit c+水......真是work的...

退左燒啦, 感謝主.      但係仲係cough得好緊要.

wwc,

my twins will be delivered on either 2 or 3 November... now I'm on home leave.

Having Joshua studied N1, he now knows close your hands and pray... and say 'Ar mun'...

Joshua also have 'tam' arr...and last week his doctor gave him very high dosage of antibiotics... ar... and make him... 'very bad' lor...

吾家三隻小豬樂融融 ;-)  ;-)  ;-)

Jun病完两个礼拜,上个礼拜好返后又黎过,昨天突然又发高烧到104,原来是扁桃腺发炎,昨天晚上看完医生出来,吓c 我同老公, 离开clinic大约一条街, Jun大喊左两声,然后突然無晒声成个人软晒,反白眼,抽筋, 我老公9秒9跑返clinic 比医生急救,所以你们也要留意呀,医生话有时小朋友发烧因为水分和体温流失得快,会有机会抽筋。见到咁先醒起又需要去上家居急救的课,打算报个急救课程equip下自己

carly,

小朋友一返學, 或者轉天氣都容易病呀...大家都要好好保重身體...好彩你同hubby夠啖定呀..

各位,

我好開心呀! 係勁開心呀! 今日同Samuel到醫院打五合一歲半針, 搭lift時, 佢竟然指

好耐無在這裏留言啦, 匯報一下Samuel的情況先.

Samuel 已經會對其他人自然地表達基本禮貌, 如講"0吾該借借", "0吾該", "謝謝".     

有一日在教會崇拜, Samual找了兩張椅來推, 正當他推回原處時, 有一個哥哥及一位姐姐(應該讀緊幼稚園架啦), 從課室走出來, 二話不說就坐在那兩張椅子上, 由於出於突然, Samuel立刻拿

我仔仔3歲了, 剛買了一套三字經閃卡, 今天開始第一天, 好擔心佢唔肯睇呀, 因睇第二次時, 佢要求我唔玩呢個遊戲...因係第一天, 只讀4句, 讀完後佢茫然的問「讀完嗱」...有冇人比下意見、分享下經驗呀     

moondream3003.

好耐都無見依個topic啦,我差些都搵唔倒,你地點呀?