用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 "慶鈺堂"中醫診所
樓主: dada5
go

"慶鈺堂"中醫診所 [複製鏈接]

小兒已2歲,仍未識行.但張師說2-3個月就可以.因我8月要再生第2個小孩,希望成功.
大家繼續加油.
原帖由 jencheng 於 09-4-4 12:39 發表
good! 但我囝囝6次仲未見有任何改變!!
Sammi Tai

去過慶鈺堂中醫診所的家長,可否報告你們小孩的進展呢?

前天去第9次,前天加了針....但明顯對小兒有幫助!
Sammi Tai

回覆 # 的文章

15次了,仍然沒分別 !!!

仔仔做了24次, 眼神交流好了很多, 開始明白我們簡單指令, 學習講話。我有同其他治療家長傾過, 最少要25-30次才可見轉變! 越細越明顯! 不要放棄!

We have been there 2 times.  The doctor said will add electricity next time.  Anyone know whether the electricity will make the children feel pain?  Uncle Wong (the doctor's helper) said we should see my daugher's progress in 3 to 5 months.  I really hope so.

Don't worry, there is no harm as the electric current is very mild. My daughter has been there for almost 50 times/7 months. You'll need a bit of patience as sometimes it'll seem that the progress will plateau for a while and sometimes there'll be a breakthrough. We noticed some breakthrough after about 20 times.

原帖由 cc2413 於 09-5-26 12:02 發表
We have been there 2 times.  The doctor said will add electricity next time.  Anyone know whether the electricity will make the children feel pain?  Uncle Wong (the doctor's helper) said we should see ...

我放棄了, try了2個月, 約9次. 原本想做足10次. 但實在不容易. 每次見到成身針都感到很難過.

我不敢肯定有沒有幫助, 但那段時間很不愉快. 囝囝原全明白要去針灸, 一到causeway bay站佢就薑硬了, 到了那條街他就哭了. 一上樓梯就叫, 當然他一邊針一邊哭. 那2個月他的聲帶都是沙的, 根本都聽唔清楚佢講嘢, 每次都哭到沙啞. 有幾次因為哭到累, 睡著了, 但個頭有好多針, 到keep住個位嚟訓. 之後抽針時, 痛醒了. 流著血會不痛嗎? 我都唔想再呃自己了, 就算囝囝不能講我知, 我也感到他在跟我溝通著. 或者, 這就是進步吧!!

我知有些小朋友的反應沒有我囝囝搬強烈, 那段時間, 什麼training都上唔到, 去邊佢都又驚又哭, 手和腳都有很多針口. 對我來說, side effect太多了.

之後, 就跟西方的方法, 做training. 進步很多和很實在. 不是估估吓. 我覺得是我太心急(很正常吧!) 我相信每個小朋友的步伐都不同, 他現在說話多了很多, 我覺得係佢大個仔了, 明白咗說話的power. 只要不停地入比佢地, 到佢地ready時, 就會講.

以上係我個囝的情況, 如果我冇試過, 我又唔會講到同諗到, 而比到啱呀囝嘅嘢.
  [url=HEIB'S ALBUM]http://www.babyhome.com.tw/luyinhei[/url]

korg,

好可惜你咁快就決定放棄, 我個女已針了超過50次, 其實每次去到都唔肯按門鐘, 落針時必定大哭(可能唔鍾意D酒精涼涼嘅感覺), 但當所有針落了已後, 佢就唔會再喊, 呢D反應我係可以接受的. 落了針以後跟住佢就可以好舒服咁瞓覺或看video.

沒有一樣treatment係我地可以無了期地繼續的, 但對我來說, 針灸係有'事實'可以看見的進步的.

1. 在張醫師那裡針了大約20次左右, 我個女勁流口水的問題就得到完全的改善. 之前已上了大約30次ST都唔能夠解決呢個情况.

2. 早幾個月我個女因為小肌肉差所以畫畫都仲係好似鬼畫符咁, 但最近已見到些線條了.

点都好, korg, 希望其他嘅治療可以令你個小朋友繼續進步!

原帖由 korg 於 09-6-7 01:41 發表
我放棄了, try了2個月, 約9次. 原本想做足10次. 但實在不容易. 每次見到成身針都感到很難過.

我不敢肯定有沒有幫助, 但那段時間很不愉快. 囝囝原全明白要去針灸, 一到causeway bay站佢就薑硬了, 到了那條街他就哭了 ...

jellomama:

我地都諗咗好耐先去試, 亦都打算做10次先決定繼唔繼續.
我都係有朋友做得好介紹我去的, 佢都針了over 50次. 有進步, 由唔講嘢到講好多嘢. 所以我先去try的.

但我囝囝佢係有聲音, 那時識讀晒a-z, 0-10的. 沒有流口水, 大小肌都ok. 係唔望人同叫人應人呢d問題.
最初張醫師都話係會哭幾次, 哭一陣就唔哭. 結果次次都哭. 每次都唔停. 佢地話好少會哭得咁耐. 話我囝囝好堅持! 真係哭到聲嘶力竭的!! 我又真係睇住其他小朋友冇哭的, 所以應該係我囝囝的問題.

因為所有theraphy佢都唔肯上, 每入一些房間的地方, 佢都大哭. 有次有位媽咪問我佢做緊咩treament, 先諗到佢去親邊都大哭大吵係因為佢驚針灸. 停咗針灸後一個月, 佢就冇事了, 很合作上training.

而令我當時立即停針係第9次, 即最後一次. 囝囝哭了45min, 入睡了, 所以就等多30min先起針. 當時囝囝仲未醒, 佢地照起針, 起了幾支後囝囝就驚醒了, 哭得很厲害! 針繼續起, 但因為太多針了, 快唔到,  一路起一路出血. 很多血... 之後針舌都係, 成口血... 囝囝發了狂要走. 我看得很清楚. 你也想像到當時幾混亂了! 我心痛極了!!
他們解釋係因為囝囝哭, 所以出血... 回家後check吓有十多處出血. 額頭也瘀了起來. 可能佢比常人敏感, 我們不痛唔代表佢唔痛. 我地少少驚可能佢係十倍驚. 我奶奶都有問怕唔怕佢驚得制, 又或者喊到啞咗. 醫師只係叫我煲d潤喉湯水.

我之後都有去過做推頸, 囝囝就好接受, 只係叫幾聲. 亦都肯入去個醫館. 中藥我都有試呀, 完全唔肯飲! 所以做得最多都係推頸.

我老公都有問我, 點解人地d囝work, 對我地個仔唔係好work... 就好似speech theraphy, 我地都係試第2個先同呀困夾到.

我而家心態係, 唔傷害佢又可以實行的方法, 都會去試吓. 耐性真係好緊要. 前日, 佢終於肯用杯仔飲嘢了. 佢口肌好敏感, 我也用過好多方法, 又迫過又哄過. ot叫我唔好迫佢, 比時間佢... 終於等到了. 係笑住去做的!!

希望我地都搵到方法去幫孩子快樂地成長!!!

原帖由 jellomama 於 09-6-7 16:04 發表
korg,

好可惜你咁快就決定放棄, 我個女已針了超過50次, 其實每次去到都唔肯按門鐘, 落針時必定大哭(可能唔鍾意D酒精涼涼嘅感覺), 但當所有針落了已後, 佢就唔會再喊, 呢D反應我係可以接受的. 落了針以後跟住佢就可 ...
  [url=HEIB'S ALBUM]http://www.babyhome.com.tw/luyinhei[/url]

請問咩野係推頸? 做d咩野, 同埋係邊度做?

原帖由 korg 於 09-6-9 19:44 發表
jellomama:

我地都諗咗好耐先去試, 亦都打算做10次先決定繼唔繼續.
我都係有朋友做得好介紹我去的, 佢都針了over 50次. 有進步, 由唔講嘢到講好多嘢. 所以我先去try的.

但我囝囝佢係有聲音, 那時識讀晒a-z, 0-10 ...

我想問, 佢訓咗針唔會郁, 唔係仲好咩? 點解要整醒佢?

原帖由 korg 於 08-7-3 15:21 發表
隔了4日, 又去針了. (1星期2次)
呀仔又訓咗. 於是整醒佢. 播住dvd比佢睇. 醫師好快地施針. 今次好多針. 成頭都係. 又手又腳. 呀仔當然喊啦. 我都忍唔住喊呀!!

korg,

聽你形容, 真係可以明白你會有幾心酸. 不要緊, 再試其他方法吧!

原帖由 korg 於 09-6-7 01:41 發表

我不敢肯定有沒有幫助, 但那段時間很不愉快. 囝囝原全明白要去針灸, 一到causeway bay站佢就薑硬了, 到了那條街他就哭了 ...

my son had his first treatment last friday and will have his 2nd one tomorrow.  I feel so sad seeing all the needles on his head.  .

btw, he is 2yr and 2months old.  doctor and other parents there also said improvement should be more obvious for young kids.    I dare not to have much expectations, just give it a try and see how it goes.  Hopefully my son can get used to it soon.  he cried really bad last time.

請問妳們仔仔針左之後,有無什麼進展或不同呢?

都針了30次了, 但仍未見有甚麼分別啊!還有18次便完成一個療程了!!

原帖由 bensoncsy 於 09-6-28 21:30 發表
請問妳們仔仔針左之後,有無什麼進展或不同呢?

針灸ok,但要電的最好唔用,有個老針灸師曾同我講,曾經有人斷肋,佢當時叫我千萬不要試.

bb D 肋好幼,最好唔用.

慶鈺堂 - I haven't tried but that Dr. Chang charged me $150 with 2 minutes consultation with my 11 months old baby in public.  And I can see all the children there are suffering. Do you still want to go?

回覆 1# appleton 的文章

Not quite sure what you mean by charging you $150 for 2 min consultation in public, but I guess you didn't take the acupuncture treatment for your kid after the consultation.  Frankly, it's quite scary the first time when you see the treatment and the kids are all crying aloud.  Most of them cry because they're afraid rather than the pain itself.  

My son has by now gone thru 25 treatments.  He cried also for the initial few times but now he get used to it (though he still doesn't like it).   I think it's v. much depends on whether we, as parents, accept this kind of treatment or not.  If not, you and your kid can't go thru the whole treatment cycle (48 times per cycle).  However, I do see some progress on my son, hence, willing to continue that.

回覆 15# bensoncsy 的文章

唉...我仔仔宜家先挨到15次...次次見佢上巴士巳經好唔開心攬住我...針0既時候用哀傷0既眼神望住我...好似話點解你見人0地蝦我都唔幫我...真係心都實埋...
‹ 上一主題|下一主題