用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 "慶鈺堂"中醫診所
go

"慶鈺堂"中醫診所

請問有無媽咪帶過小朋友(A仔A女)去"慶鈺堂"中醫診所做針灸呀,有什麼comment呢?

I'd like to know too. I've looked at its website before when I did a Google search. However, nobody seems to have mentioned it in BK before (unless I've missed it). My husband and I strongly believe in acupuncture. Please share your comments.

我囝剛開始試左幾次....係同學仔爸爸介紹的....至於好唔好就真係睇你點睇同要求個反應/結果係點喇...而且每個小朋友既問題同反應都唔一樣....我個人覺得自己個囝做左之後整體上係有好左的 (真的很難實質講有點好呢)....
不如你地都親身上去睇/試下先喇...感覺好就做囉....

我又係search bk, 冇人講過慶鈺堂.
我有朋友帶個仔去, 睇咗半年了, 覺得好有效, 個仔叻咗好多, 又好多嘢講, eyes contact又好咗... 我老公見到都想同呀仔去試吓.  本來我都唔想去試的, 聽到個針字, 心都實咪!!
但那位媽咪話, 覺得呀仔個人好似返咗嚟咁, 就係呢一句觸動咗我.

朋友話係女醫師, 好有愛心. 先會評估吓先, 放幾支針先. 日後再慢慢加針. 有頭針, 舌針等. 收費合理.

我剛打咗去book, sat去試. 到時再嚟share啦!!
  [url=HEIB'S ALBUM]http://www.babyhome.com.tw/luyinhei[/url]

咁你要有心理準備喇,因為你做父母既要試針架,哈哈....

我今個星期六都會去....

原文章由 korg 於 08-6-26 14:49 發表
我又係search bk, 冇人講過慶鈺堂.
我有朋友帶個仔去, 睇咗半年了, 覺得好有效, 個仔叻咗好多, 又好多嘢講, eyes contact又好咗... 我老公見到都想同呀仔去試吓.  本來我都唔想去試的, 聽到個針字, 心都實咪!!
但那 ...

"慶鈺堂"中醫診所

korg / someoneelse,

請問你地上星期六帶完阿仔去完針灸後,覺得點呀? 有乜comments? 我想帶個仔去試,但老公唔係好想,所以想聽多D意見,再游說佢.唔該曬!

dada5

慶鈺堂

HK$250 per treatment

我都係果句:你地親身上去睇下、再問清楚醫師,遠比任何人講一千句好!
如果你老公對針灸原理不明白,響Yahoo search一下,一定會有好多好多資料,尤其 from 台灣方面....至於成效,真係人人唔同,情況同我地去睇西醫一樣,人夾人嘛.....我個人覺得做針灸最重要反而係你頂唔頂得住....因為唔係個個家長都有定力見住自己囝囡俾針插滿頭、手、腳....仲係要一路喊哂咁....而且要 hold 針成個鐘咁耐....心血少 d 都唔掂!!我同老公都好心痛架...不過一早計劃好要試一段時間 ,唯有頂硬上喇!不過醫師都成日話單靠針灸係唔得架....一定要配合 training同家庭教育先事半功倍!

原文章由 dada5 於 08-7-1 00:01 發表

請問你地上星期六帶完阿仔去完針灸後,覺得點呀? 有乜comments? 我想帶個仔去試,但老公唔係好想,所以想聽多D意見,再游說佢.唔該曬!

dada5 ...

試咗2次啦!!

第1次去, 呀仔訓咗. 醫師好細心有耐性地解釋. 我99好多嘢問, 佢都一一解答. 如:
呢d針係咩做ga? 會唔會針錯令我個孫有事ga? d針會唔會用完又用ga? 點解我個孫會咁ga....???

我最欣賞醫師答佢, 唔好問點解係咁, 點解係自己個孫. 暫時醫學上都搵唔到個成因. 亦唔關父母教導事. 最重要係要去幫佢, 去醫佢.

問答完一輪後, 我地都了解多咗, 亦感到醫師好細心同有愛心. 佢要我地3個大人都試1針係頭. 係唔痛的. 不過我都好驚, 佢話就係要我去感受吓呀仔有幾驚! d針好幼同只係針頭皮

第1次針了廿針左右, 有頭有手. 呀仔當然有喊啦, 比dvd佢睇就冇喊了. 但佢一見到隻手有針, 又喊. 半小時就起針, 又喊. 個頭有少少血. 我個心都好肉痛.

隔了4日, 又去針了. (1星期2次)
呀仔又訓咗. 於是整醒佢. 播住dvd比佢睇. 醫師好快地施針. 今次好多針. 成頭都係. 又手又腳. 呀仔當然喊啦. 我都忍唔住喊呀!!
我本身個人都係好易喊嘅, 見到呀仔喊. 好心痛. 之後買d包比佢食, 都仲喊, 一轉dvd比佢就即刻收聲了. 佢時不時都有望d針, 不過睇到又冇嘢咁. 起針時都有喊, 我覺得點都係有d痛嘅. 之後針舌... 我唔敢睇, 但老公話好快, 應該唔太痛的. 一針完呀仔仲飲水食包. 落樓後好快就笑返. 我就不斷讚佢叻叻!

尋日聽講座, 有人問醫生關於針灸. 醫生話有個好出名的醫師(我估佢指姓孫那位), 幾年前同港大合作, 用磁力共振去check有冇效. 結果都係出唔到紙, 即出唔到顯示有放的report, 而家亦停咗合作... 咁你地自己諗吓有冇效啦!

我本身都係信西醫嘅人, 針灸更加唔了解. 但西醫又對自閉症有幾了解呢? 係咪腦掃瞄睇唔到針灸嘅成效就等如冇效呢? 我都有好多問號??????????????
我問都冇咩意思, 因為短期內都唔會有答案. 所以我同老公都覺得, 試啦, 咩都試吓啦!

訓練當然都係要繼續, 總之大家要努力, 唔好放棄!!

原文章由 dada5 於 08-7-1 00:01 發表

dada5 ...
  [url=HEIB'S ALBUM]http://www.babyhome.com.tw/luyinhei[/url]

korg,

請問妳仔仔針左兩次之後,有無什麼進展或不同呢?
妳仔仔依家幾大個呀?
我個仔依家2歲5個月,都好想帶佢去試下.

dada5

dada5:

今日針第4次了!! 先講我感受先, 最辛苦係呀仔唔明要做咩, 佢好驚, 攬到我好實, 根著邊喊邊針. 每放一針, 我d眼淚就擁一下. 呢個過程最心痛. 好似咩都幫唔到佢咁!! 好傷心.

我地播vcd比佢睇, 比佢轉開個注意力, 喊咗半個鐘後就收了聲, 因為佢都好想訓覺. 之後起針時又喊. 我好清楚聽到佢叫我"媽媽"(佢識讀亦知道係我, 但平時唔會用嚟叫我), 個一刻好開心. 即刻攬住佢, 話佢知我好愛佢.

張醫師話, d小朋友喊佢冇嘢, 但見到父母喊, 佢都好唔開心. 叫我唔好喊, 因為我地係想幫佢, 先同佢嚟. 今日有個女孩子都係針灸, 針佢時, 佢都有驚, 但冇喊, 問佢痛唔痛, 佢話唔痛. 所以我估呀仔係驚多過痛.

be honest, 我唔知關唔關事, 呀仔的確進步咗!!
佢針之前開始肯讀字, 之後有發生:
1 要嘢時, 張開手叫"比"
2 見到工人say "hi"
3 見到一幅臉譜, 貼眼口算的那種, 佢不停講"eyes ear mouth nose"
4 今日跟tv的人做動作, 平時都有, 今次多了花款.
5 今日比湯佢時, 佢話"soup" 工人比咗佢叫佢say thank you, 佢就話" ank you " 好清楚的.

呢d進步我真係唔知係佢自然進步or針灸有關係. 不過我地決定同小朋友針灸, 就相信係有幫助, 係work!!
都係個句, 唔想後悔, 所以咩都試lor!!

原文章由 dada5 於 08-7-3 23:35 發表
korg,

請問妳仔仔針左兩次之後,有無什麼進展或不同呢?
妳仔仔依家幾大個呀?
我個仔依家2歲5個月,都好想帶佢去試下.

dada5

korg,

多謝妳update妳小朋友既情況.其實只要知道個仔受小小苦楚,但可以有進步同改善既話,妳唔駛咁傷心架.因為妳囝囝喊除了係驚之外,某程度上可能係因為見到阿媽都喊,所以妳地在亙相影響之下咪大家都好似受刑咁囉.妳試下下次表現得輕鬆D,笑哂口,當去玩咁,佢可能會好D架,咁妳咪唔駛咁心痛囉.

我都識得兩個BK媽咪,帶囝囝去完慶鈺堂針炙之後,都有不同程度既進步.所以我都好想試.

其實我曾經帶我仔(現在2歲5個月)做生物療法,on GFCF diet,ST訓練及針灸(試過兩次但非慶鈺堂).而家返緊full day nursery,幼兒訓練,小組訓練,音樂治療(單對單及小組),睇緊中醫,同類療法醫生(食remedy+水療),食緊不同既supplement及做colorpuncture(自學跟住買左套用具在屋企做).其實一直都有進步既,但係都比同齡既小朋友在言語,認知等落後.

所以,我又想試針灸(慶鈺堂),順勢療法(Arden Wong)或臚胝骨(Ageline).但是因資源(時間及金錢)有限,況且我老公唔想同一時間什麼都試.所以我仲未確定做邊樣好.而且,我同老公亦報左個推拿course(7月底上堂),因為聽講都有幫助,希望學完可以在屋企幫個仔做.

我係working mom.所以除了返工之外,真係俾哂所有時間個仔.希望在佢仲細既時候可以盡力幫佢,等佢未來條路好行D啦.

祝妳囝囝進步神速,牙尖咀利.

dada5

慶鈺堂

My son tried this acupuncture at 慶鈺堂 for 7 times.  He has some improvements.  His eye contact is better. He started to learn the things and try to speak with us.  Also, his sleeping time is longer than before. He can sleep from 8:30pm to 6:30am.  No wake up at night.  I highly recommend to try this treatment.

哇!一次針廿幾針我個囝囝一定"典"黎"典"去,你哋點令小朋友乖乖呢?有咩問題先去針呢?

慶鈺堂

Don't worry!  My son didn't move the body when Dr. puts the pins on his body.  You can let your son to sit your 大脾 and hold his hand.  After putting the pins, the kid will not move.  Also, they have a lot of cartoon DVD for them to watch during the treatment.  當他們有進步, 你會覺得值得!

請問你們的小朋友係慶鈺堂針左之後有無什麼進展或不同呢?

原帖由 bensoncsy 於 09-2-27 09:53 發表
Don't worry!  My son didn't move the body when Dr. puts the pins on his body.  You can let your son to sit your 大脾 and hold his hand.  After putting the pins, the kid will not move.  Also, they have ...

仔仔已做了15次, 眼神有改善, 多了bb話! 睡眠時間長了 From 8:30pm to 6:30pm.  Dr. Cheung said that it has 48 times for one treatment.  Long way!

仔仔針了4次已發覺他有些進步,好開心!
Sammi Tai

Keep going. There is nothing better than seeing your child making progress.

原帖由 sammitai 於 09-4-2 21:50 發表

good! 但我囝囝6次仲未見有任何改變!!

原帖由 sammitai 於 09-4-2 21:50 發表