用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 急:將軍澳播道書院或真道書院,可吾可以比d意見,邊間好d ...
go

急:將軍澳播道書院或真道書院,可吾可以比d意見,邊間好d呢? [複製鏈接]

因為兩間學校都收左佢今年小一,吾知choice邊間好,我仔仔性格比較活躍,坐吾定嗰隻!吾知邊間學校適合d呢?吾該曬!:)

[ 本文章最後由 kongsou 於 08-6-25 14:11 編輯 ]
   0    0    0    0

兩間都好好但好唔同,無得比較,最主要睇下家長buy邊樣!

播道係活動教學,主導生命教學。而真道有自己課程,同香港其他小學分別好大,類似國際學校。

我較喜歡播道!

以下是我先生寫既blog,大部份係我地上年年尾同仔仔報小學的後感,有時間睇下或可幫到你:
http://www.hkoceanshores.net/osblog/?p=394
http://www.hkoceanshores.net/osblog/?p=436
http://www.hkoceanshores.net/osblog/?p=437
http://www.hkoceanshores.net/osblog/?p=631

[ 本文章最後由 Auntie-DOS 於 08-6-25 14:27 編輯 ]
銀羔多士焗爐:
http://blog.uncledos.com

Auntie-DOS,
多謝你既回覆,咁請問你小朋友係咪都是讀播道書院?其實我同老公兩間學校都好喜歡!本應最為喜歡是播道tim架,但是真係太多人申請入學,所以當時入吾到, 後來真道收了我小朋友,所以交了留位費及書薄費!後來播道打來收我小朋友!現諗住考慮清楚些!:)

請問仲有冇媽咪比多小小意見架呢?吾該曬!:)

Auntie-DOS

我都係心儀真道同播道, 丈夫較鐘意真道, 因為聽聞佢地既教學方式類似國際學校, 又唔使著校服, 感覺 free d, 唔使個仔咁大壓力.  但係我就有 d 驚好似你既 blog 所講, 驚個仔返左學, 我地做家長都唔知佢學左 d mud?

我自己就心儀播道多 d, 好似你所講, 生命教學.  我個仔而家 15 個月大, 出年返 PN.  PN 面試既時候, 個 MISS 話我個仔係 observe 型, 比較靜, 所以我都有 d 驚, 好似真道呢類型既學校, 唔知係唔係真係啱我個仔讀?!  我驚佢會被 isolate...!

原文章由 Auntie-DOS 於 08-6-25 14:23 發表
兩間都好好但好唔同,無得比較,最主要睇下家長buy邊樣!

播道係活動教學,主導生命教學。而真道有自己課程,同香港其他小學分別好大,類似國際學校。

我較喜歡播道!

以下是我先生寫既blog,大部份係我地上年年尾同仔仔報小學的 ...

我就心儀播道多D, 因為課程本地local school, 因為考會考instead of IB。播道中文都唔錯, 你可check 下the latest forum from BK 小學選校(播道)就知道, 文章extract from taiwan's newspaper.

小兒是播道正選生, 因為不想搬屋, 屋企距離播道太遠,, 最近 turn down the offer.

原文章由 littlehipo 於 08-6-26 15:30 發表
我就心儀播道多D, 因為課程本地local school, 因為考會考instead of IB。播道中文都唔錯, 你可check 下the latest forum from BK 小學選校(播道)就知道, 文章extract from taiwan's newspaper.

小兒是播道正選生,  ...

唔好意思呀... mud 嘢叫 instead of IB 呀?  同埋播道係唔係 locate 0係 TKO mtr station 架, 即係 the grandiose 附近呀?

我仔仔係一個坐吾定好動的小朋友,真道行IBD課程教學仔國際學校咁,對於小朋友將來如果有機會去外國讀書又好大幫助!學校冇手冊冇教科書用notes及吾需要著校服,又真係好幾feel喎!吾洗攞住一個重重既書包,好似讀緊大學咁,不過我又怕佢吾知返學學左d咩,又吾知佢有d咩功課做,佢除時日日同你講冇功課做都得架,notes週樹飛,我又吾知!但係真道就有六年辦學經驗!:)
而播道辦學比較淺,但出名老師有愛心,我同老公又鐘意校長講嗰套校學模式,又係英文小學,英文我就不是太擔心,因為亞仔本身好鐘意同埋都可以全英文溝通,中文科全普通話,但係亞仔普通話就真係麻麻!
兩間學校我諗小朋友都會讀得好開心,不過真係好難取捨!

[ 本文章最後由 kongsou 於 08-6-26 16:46 編輯 ]

原文章由 Retail 於 08-6-26 16:19 發表

唔好意思呀... mud 嘢叫 instead of IB 呀?  同埋播道係唔係 locate 0係 TKO mtr station 架, 即係 the grandiose 附近呀?

因為我家住新界西, 就搭地鐵都at least 20 stations, almost take one and a half hour to go to school for single trip. In total, 3 hours travel for one day. No school bus are provided for pick-up in my place. If you live near to the school, you can choose the school bus.

原文章由 kongsou 於 08-6-26 16:21 發表
我仔仔係一個坐吾定好動的小朋友,真道行IBD課程教學仔國際學校咁,對於小朋友將來如果有機會去外國讀書又好大幫助!學校冇手冊冇教科書用notice及吾需要著校服,又真係好幾feel喎!吾洗攞住一個重重既書包,好似讀緊大學 ...

我有朋友既仔女係讀真道既, 一個就話佢個朋友既仔好乖, 次次同佢地一家人出來飲茶, 佢個仔都會攞份報紙出來睇. 好定, 不詔我個 friend 就笑佢個仔係八古老..!

我另外一個 friend 就話, 佢個小朋友 (唔知係仔定係女), 好 creative, 好精靈同開心.

我另外一個 friend 既 friend 個女考倒,但係最後都無比佢讀, 因為佢話 friend 話佢個女本身都覺得自己好似好叻咁, 成日扮大家姐, 驚佢入左呢間學校, 更加囂張同串...最後要佢個女入左一間傳統學校, 不過都係好出名既...

其實我未必一定會送個仔去外國讀書, 咁係唔係唔應該考慮真道呢?

Retail,
咁我諗又吾係話一定要去外國讀書先讀得既!不過好dd啦!真道好多野都用最好比小朋友,其實又真係幾好!咁你咁講兩個小朋友都幾好喎!
!
原文章由 Retail 於 08-6-26 16:51 發表

我有朋友既仔女係讀真道既, 一個就話佢個朋友既仔好乖, 次次同佢地一家人出來飲茶, 佢個仔都會攞份報紙出來睇. 好定, 不詔我個 friend 就笑佢個仔係八古老..!

我另外一個 friend 就話, 佢個小朋友 (唔知係仔定係 ...

1. 首先大家要清楚我地d小朋友將來不用考會考,而係考一個叫新高中嘅試。
2. 每間學校都各有特色,小朋友未讀過都唔知啱唔啱?適合你又唔等於適合我,最緊要清楚自己嘅家庭想要什麼。
3. 至於有無手冊,有無課本,我自己覺得不是最大問題,大家送小朋友去學校,都係想佢學懂照顧自己,學懂長大,如果家長事事唔放手,孩子那有機會學習?
4. 申報:我是真道家長,我還未有打算將來會否讓孩子出國,因以我目前家庭狀況,根本負擔唔起, 而且我覺得香港嘅讀書政策日日不同,有時都唔能夠擔心咁多,最緊要現階段孩子能夠開心學習

我個人認為播道較好.
其中一個原因, 數月前已有家長提及過, 就是真道收生的安排做得實在太差了.  收報名表是它最早的, 面試也是最早的, 但所有的跟進安排完全沒有時間表, 播道和優才就相對地做得好好了.  起碼讓家長有預算知道何時1st in / 2nd in / result announcement.  真道6月第一次面試後, 音訊全無, 收了6 個回郵信封, 報名費收HKD200, 收唔收都沒有通知.  為何收這麼多信封 ? 直至10月才有電話說校長有意見我小朋友, invite 2nd interview.  I was shocked that I just guess my son had been rejected.  But the school just called to tell us that the Principal was busy to postpone the P1 application about 4 months.  It is really so efficient.  There was no any written information concerning about the whole procedure.  I just thought that it really a mess.  I just queried in the phone call -- 我以為  貴校已完成收生的程序, 我已為自己一早已落空了.  The staff was so embrassed and asked me whether to attend the interview.  I immediately denied to attend.  我覺得收生的安排令家長很失望.  小朋友也考了數間學校, 其安排都是十分合理和清楚的.  

播道的校長和老師都充滿熱誠.  它的中文教學我朋友說做得很好, 他小朋友很投入和喜歡上學.  如不是我孩子有別的小學收了, 我也不會放棄播道的.  

原文章由 kongsou 於 08-6-25 13:47 發表
因為兩間學校都收左佢今年小一,吾知choice邊間好,我仔仔性格比較活躍,坐吾定嗰隻!吾知邊間學校適合d呢?吾該曬!:)

同意sweetmj的意見,我仔仔幼稚園有個家長對我說,她舊年只是出席了真道的簡介會留底了資料冇報名,真道竟然係十月打電話比佢問有冇意思面試,個家長覺得很奇怪亦都好快答冇興趣。

我估計真道是一直選擇緊學生,有人reject就再從名單中選學生面試,希望真道今年面試的程序要好好檢討一下了, 不要浪費家長的時間和金錢(報名費200)。

iwff

原文章由 sweetmj 於 08-6-26 22:48 發表
我個人認為播道較好.
其中一個原因, 數月前已有家長提及過, 就是真道收生的安排做得實在太差了.  收報名表是它最早的, 面試也是最早的, 但所有的跟進安排完全沒有時間表, 播道和優才就相對地做得好好了.  起碼讓家長 ...

kongsou, for your reference.

Forum extract from BK

台灣立報報導E.C.的新聞(2)

香江看教育系列三:大量識字成效好 台師佩服

更新時間:2008-06-04 22:56:18

記者∕作者:廖雲章
播道書院二年級的教室裡,兩人一組寫作業,不僅讓學生透過互助學習,也幫助學生發展人際關係。(圖/花蓮高寮國小陳怡文老師 文/廖雲章)
【記者廖雲章香港專題報導】教室走廊上,一位小二的男生對播道書院總校長盧偉成說:「校長,我的書好悶啊,都沒有圖呢!」盧偉成一看,赫然發現小男生讀的書是「關羽」傳記,全是文字沒有圖,小男生其實讀得津津有味,故意跟校長「炫耀」,他已經可以讀文字書了。

播道書院中文課採用香港大學教育學院研發的「高效識字法」教學,小學一年級可認識1千5百字、二年級2千5百字,盧偉成說,這樣的識字量已足夠閱讀書報,看金庸小說也沒問題,他們正打算將《西遊記》列為三年級的「課本」,讓學生直接閱讀中文經典小說,培養他們對優美中文的欣賞與掌握能力。

相對於台灣小學一年級先學10周的ㄅㄆㄇㄈ拼音,再連結中文習字,香港小學生直接認字的方式讓台灣教師大呼不可思議,不教拼音,直接識字,香港是怎麼辦到的?

小二中文課 學習合作互評

播道書院二年級的教室正在上中文課,兩位中文老師吳心儀和梁意丹流暢地主持著,整個課堂沒有片刻安靜,鬧哄哄的教室裡,卻仍持續進行著教學。這一天,老師要大家複習上一堂課的故事內容「小寶與小魚」,先發給每一組學生「工作紙」(學習單),以兩人一組的方式合作,這是教師評估學生學習的方式。

吳心儀解釋,兩人一組,可以安排程度不同的學生互相幫助,讓學生彼此討論,寫下答案,在討論的過程中交換彼此的知識和理解,「學生互相學習,比老師教更有用」。

之後,梁意丹邀請同學自告奮勇上台說出「小寶與小魚」的故事內容,一位小女生舉手,落落大方地拿著麥克風,說了一段故事。之後,一位小男生上台,同樣說完故事後,全班進行「秘密投票」。

梁意丹要全班給說故事的同學打分數,評分項目有「內容」、「聲量」、「流暢度」,滿分是5分。全體小朋友趴在桌上,以舉手方式投票,梁意丹在台上問:「給5分的舉手?」小學生三三兩兩的舉起手來,這一課,他們學到了如何說故事、聽故事以及為別人的表現評價。

心理詞彙 連結生活經驗

吳心儀和梁意丹站在台上彷如說雙口相聲般流暢自然,下課前15分鐘,老師們拿出字卡,學生們開始出現一股興奮的氣氛,他們知道要玩「抽字卡」的遊戲,台上的老師抽出一張「危險」字卡,全班開始搶答,答對的人可以加分,隨著大家一起唸出「危險」、「工具」、「樓梯」、「探頭」、「踱來踱去」,全班再度復習這些故事裡的「關鍵詞句」,老師也不時反問:「探頭是什麼意思?」讓學生上台表演「探頭」、「踱來踱去」,以生活中具體的經驗連結故事中學到的詞語,加深對文字的印象。

一堂課整整50分鐘,黑板上沒有密密麻麻的中文筆順練習,老師沒有管過一次秩序,教學活動一個接一個,學生們合作寫功課、說故事、聽故事、評價別人的表現,課堂氣氛熱鬧非凡,卻也極富教育意涵,老師說:「好好玩,才能學得快。」

[ 本文章最後由 william28 於 08-6-7 14:38 編輯 ]

原文章由 kongsou 於 08-6-25 15:54 發表
Auntie-DOS,
多謝你既回覆,咁請問你小朋友係咪都是讀播道書院?其實我同老公兩間學校都好喜歡!本應最為喜歡是播道tim架,但是真係太多人申請入學,所以當時入吾到, 後來真道收了我小朋友,所以交了留位費及書薄費!後 ...

雖然我們好喜歡播道,  但播道唔收囝囝, (天意!)
Regards,
Uncle-DOS
親子升學專欄作家, 升學教育顧問
Uncle-DOS 《升小攻略》專欄

littlehipo,
好多謝你既資料啊!聽你咁講小朋友中文堂時都可以好開心咁學習喎,平時中文堂亞仔係最吾鐘意,咁我都放心d!咁你小朋友讀緊邊間架呢?係咪都係播道?咁吾知英文堂佢哋係點架呢?
播道有咩科目?吾該曬!:)

軒Mother
我都覺得兩個直資學校都覺有特式,兩間都是很好的學校!請問真道會考IBD試嗎? 香港d考試會跟隨嗎?吾該曬!:)

[quote]原文章由 kongsou 於 08-6-27 12:45 發表
littlehipo,
好多謝你既資料啊!聽你咁講小朋友中文堂時都可以好開心咁學習喎,平時中文堂亞仔係最吾鐘意,咁我都放心d!咁你小朋友讀緊邊間架呢?係咪都係播道?咁吾知英文堂佢哋係點架呢?
播道有咩科目?吾該曬!:)

小兒本來讀播道, 因為不想搬屋, 屋企距離播道太遠, 考慮好耐,最近 turn down the offer, 最後揀九龍塘學校(小學部). Anyaway, 他日播道有機會成為明日之星。

原文章由 sweetmj 於 08-6-26 22:48 發表
我個人認為播道較好.
其中一個原因, 數月前已有家長提及過, 就是真道收生的安排做得實在太差了.  收報名表是它最早的, 面試也是最早的, 但所有的跟進安排完全沒有時間表, 播道和優才就相對地做得好好了.  起碼讓家長 ...

好驚訝真道收生會咁亂.  其實我囝囝而家 16 個月大, 我都要睇下究竟佢係啱邊類型既學校多 d.  希望有機會可以去睇下學校既開放日.

我自己著重小朋友既品德多 d, 成績好當然開心, 不過最想既都係佢可以健康成長, 開開心心咁返學...

係呢, 請問播道有無校巴架?  我唔係太知播道既位置...

謝謝...~

Hi  kongsou,
我地d同學將來要考IBD也要考新高中試。如想知多D,可以參考吓小學一覽 -真道書院! 希望對你有幫助!

[quote]原文章由 kongsou 於 08-6-27 12:45 發表
軒Mother
我都覺得兩個直資學校都覺有特式,兩間都是很好的學校!請問真道會考IBD試嗎? 香港d考試會跟隨嗎?吾該曬!:)
‹ 上一主題|下一主題