用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 華仁定高主教?????
樓主: twu_hk
go

華仁定高主教????? [複製鏈接]

我都係聽左少少人地的主觀意見, 所以唔想係度亂講.

我仔仔在蘇浙巳練了一口流利普通話, 英文比較差, 英文老師話佢上堂明, 因做練習最快係佢, 但唔肯講. 不過我打定底, 成日同佢講要學好D英文先唔怕比家姐笑. 而且仔仔比家姐聰明, 學習能力好好, 由細到大教佢一兩次巳經入腦, 唔似得家姐懶散, 唔上心. 因為家姐學校有諗中英同普通話經文, 仔仔聽得多又識左, 所以我地而家都係輪流用三種語言祈禱, 佢又冇抗拒.

其實後來我都有問過高小家長都有好評語,  雖然他們數學及GS都是中英一齊教, 但小朋友都能應付自如及有開心的學校生活, 感覺又唔係想像咁迫.  

況且如果講英小計, 我冇理由25分唔抽華仁打底而15分抽St Jo, 所以我會考慮高主教.  

而華小是家長夢寐以求的名校, 重會有小班教學, 除了能入中學這優勢外, 我希望能了解其他優點, 故此想聽下多D現時華仁家長意見, 例如讀書的風氣, 老師的教學模式, 家長的溝通等........分析下, 請華小家長幫忙.

[ 本文章最後由 twu_hk 於 08-6-29 01:30 編輯 ]

點解華仁中學比高主教好?
我係華仁舊生都唔知道可以用乜野比?
我只知道華仁既academic成績每放越下, 80-90年代, 可以同qc, st paul, 爭頭1-2, 依家好比人放甩晒...再者你地覺得華仁中學出過名人既畢業生所以等於好就錯晒啦.
依家果d 出名既畢業生係60-70年代既事, 同現在已經差得遠了, 唯一校風還是一樣如舊, 給學生一樣如舊的自由, 但現在懂得自律的學生少了很多.

原文章由 twu_hk 於 08-6-29 01:21 發表
我都係聽左少少人地的主觀意見, 所以唔想係度亂講.

我仔仔在蘇浙巳練了一口流利普通話, 英文比較差, 英文老師話佢上堂明, 因做練習最快係佢, 但唔肯講. 不過我打定底, 成日同佢講要學好D英文先唔怕比家姐笑. 而且仔 ...

If your husband is WahYan Old boy but doesn't think it is good school,  you should choose other schools suitable for your son such as Raimondi when you really like English primary with Mandarin to teach Chinese Lang.  Please don't hesitate to give the seats to other boys who actually need it(pay free) and like its less pressure(easier to go wahyan secondary in spite of "lower academic level?" -- coded by Raimondi parents).  I don't want to compare with two schools because someone may critercize my preference because my son is studying in wahyan primary.  Maybe you know more insider secrets about wahyan from  教堂主日學有部份家長同我老公華仁的舊老師.  I think you understand your son who should study in English primary after graduated from 蘇浙.

原文章由 yankle 於 08-6-30 19:29 發表

If your husband is WahYan Old boy but doesn't think it is good school,  you should choose other schools suitable for your son such as Raimondi when you really like English primary with Mandarin to te ...

多謝你地的建議, 其實我都係想聽下王國其他家長意見, 並不是要比較什麼, 始終都係一件長遠的事, 故考慮多了, 麻煩哂大家.  

其實係我先生希望仔仔讀華仁, 佢想兩父子一條華仁心, 係我同佢唔同心啫.

原文章由 twu_hk 於 08-7-1 21:40 發表

多謝你地的建議, 其實我都係想聽下王國其他家長意見, 並不是要比較什麼, 始終都係一件長遠的事, 故考慮多了, 麻煩哂大家.  

其實係我先生希望仔仔讀華仁, 佢想兩父子一條華仁心, 係我同佢唔同心啫. ...

yes, old boys normally want their sons to follow them as '華仁一家'.  My son, my husband, our relatives and even uncles are old boys.  Now, many old boys are our good friends with close bonding, god fathers, teachers and colleagues and etc.

原文章由 twu_hk 於 08-6-25 23:48 發表
我地有25分, 都諗住希望係第一ROUND入到買保險先.  

其實我本來都唔想多事, 但因為教堂主日學有部份家長同我老公華仁的舊老師都給與了現時華仁的意見 (唔知係真唔係), 令我有少少猶疑 .

而高小係英文小學真係幾吸 ...

提下你可能計錯分.
你個係細仔,姐姐讀女校,得適齡10分,加舊生5分,宗教5分,都係得
20分,你另外5分是什麼?

20分入華仁都未必得

原文章由 meiyip 於 08-7-2 13:15 發表

提下你可能計錯分.
你個係細仔,姐姐讀女校,得適齡10分,加舊生5分,宗教5分,都係得
20分,你另外5分是什麼?

20分入華仁都未必得
舊生10分。

原文章由 Unclejt 於 08-7-2 14:08 發表
舊生10分。

OIC

甘華仁實入到啦

好同意yankle 的意見.

既然兩間學校都有直屬中學就不要花心思去比較中學,到6年後你可能又有另外的選擇.

原文章由 yankle 於 08-6-30 19:29 發表

If your husband is WahYan Old boy but doesn't think it is good school,  you should choose other schools suitable for your son such as Raimondi when you really like English primary with Mandarin to te ...

Ramondi Vs Hennessy PM

Excuse me... Could anyone here give advice on these two schools (other than school fees)? How would u choose for a boy?
‹ 上一主題|下一主題