用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 荃灣石鐘山紀念小學
go

荃灣石鐘山紀念小學

荃灣石鐘山紀念小學

我想問下荃灣石鐘山小學的英文程度怎樣, 有無媽咪可提供意見. 因為佢是活動教學, 小朋友會學習得很輕鬆, 但是佢是以中文為主, 所以我恐怕佢的英文程度會唔好.  

Re: 荃灣石鐘山紀念小學

Ho_Ho_ma

我個仔讀緊一年班,佢地係用story book教英文既,教好多生字 (有d我都唔識),至於文法,佢地傾向於活學活用。即係見得多,用得多就會順口溜

唔該晒, 是不是英文堂每日一堂, 除此之外就無其他科目會講英文. 另外想問下佢地的中學的派位好唔好呢.  

係呀,一日得一堂英文ga ja,其餘都係講中文,中學派位就唔係咁好,其中一個原因係past records唔多,另外就係荃灣好

其實有好多學校都是活動教學, 但是大多數都是中文為主, 荃灣就找唔到邊間是英文或中英文教學. 如果小學選唔到英文的學校又驚佢升中會很辛苦. 真是比教育署玩死. 香港政府成日想的家長自己負擔仔女的教育費, 迫的津貼的名學轉直資. 現今資貼的中英文學校就得幾間, 的家長就要望天保佑, 好似等中六合彩咁.  :-x

Ho_Ho_ma
我見你都post左好多message好似想搵英文小學,我覺得政府or津貼都難d搵到架啦!私校你可以搵蔡繼有,佢地一年班就係廣東話+英文,二年班開始就係國語+英文,我仔當年考唔到je,如果唔係我都會比佢讀。

唔知荃灣石鐘山紀念小學上年d學生多數派