用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一放榜
樓主: 立人
go

小一放榜

Re: 小一放榜

有人話六月五號當日要兩公婆兵分兩路,一個去centre睇result,另一個在心儀學校門口排定隊,萬一派唔到心儀學校,就通知另一個立刻遞仔女

hinhinmummy,

我們的小朋友都九月上小一, 但你對各種程序那麼清楚, 就快變做expert了.  

醒目開學勳章

日子越黎越近真係好緊張,放鬆唔到呀,坐唔安,食唔落,目訓唔著添,打去學校問6月5日當日有冇候補生表格派,但佢地話要註冊日後先,咁樣我地班叩門媽咪6月5日駛唔駛出動呀?定係6月5日去遞一次信,註冊日後有表派再遞多一次信呀?要預定兩份嗎?

我昨天問左三間,佢地都話6月5日唔會派後補表,叫我先寫信去,如有位,會選過才派表,但今天我又問多一間,佢話6月5日可以到校先登記,唔哂帶任何交件,如有位會通知取表後面試.
間間都唔同做法,所以要問清楚!

After 5 June, all control are released from EMB to schools. Different schools may have different procedures and requirements. I suggest to try the school which you choose as the first choice in both part A & part B. In addition, if you know the principal, you may call him directly. Last year, I have a friend who know the principal of one famous school, then his son got the place after second round. Just try. If you cannot get place finally, don't give up. Remember you can try it from P.2 to P.5. Good Luck everybody.

醒目開學勳章

係咪每間學校預兩封自薦信呀?信親手寫定打印出來好呢,印出來會唔會唔夠誠意呢?寫的話又驚D字嚇親校長

deleted
Bon

醒目開學勳章

報紙話得490幾人成功跨區咋,機會真係好微呢.東方日報有個校長話A+既自薦信就係叫小朋友自已寫.小朋友寫得幾多封呢~~仲話打印冇誠意.各位媽咪你地係自已寫定係仔女寫架?抑或打印出黎?

如果係跨區, 但自己是考入, 是否都係計算在490幾人內呢     

醒目開學勳章

我都唔太明今日報紙講既野,東方個表寫住甲類獲派位人數2886人,派首志願人數2540,跨區就494人,係咪意思話2886人入面有494人係跨區成功呀?

各位,
我上一年自薦信係打印的,而小朋友自我介紹,就由小朋友自己寫上自己個人資料同興趣,
有時侯自薦信叫小朋友自已寫,明眼人一看就知係家長要求小朋友抄書啦!對小朋友來講係非常痛苦嘅事,佢都唔知為咩,倒不如在個人資料上交比小朋友吧!佢定必樂意與你合作的,

不要在這時候嚇怕小朋友,因為咁會比佢感覺到,還未上小學已經咁辛苦,從另一面比小朋友知道,這件事都須要他的參與同協助,他會感到自己長大了,媽媽都,需要他協助!

雖然今年小一放榜未關我事,但身為BK嘅member,我都希望各位媽咪心想事成,同小朋友有一個愉快嘅暑假!

封信係家長寫比學校的, 點會叫一個6歲的小朋友寫wor, 係都係叫佢抄, 甘有mug意思?

我上次整個女份profile時, 會叫佢畫一幅家庭成員的畫, 夾埋落去, 介紹自己的family.  同埋print左d家庭相夾埋落去. 可惜佢學校不收, 佢份profile一次都未見過光, 浪費我的心機.
+ 佢的簡介, 即係好似我們見工的resume甘.

希望幫到你們啦.

有d小學真係唔鍾意,佢地係想知道小朋友既資料,唔係叫佢地抄同做d什麼表現哂出黎?有d校長係唔受這套架!真難啦!

祝各位BK媽咪既子女都入到心儀既小學。

God bless you.
:idea:

王國長老

我都係度祝願各位小朋友派到理想既小學!
我個仔好彩係首輪已派穫學位,但都感受到大家的緊張心情,我朋友有事出門,我兩公婆受任明天替她拿結果,我都有點緊張!

希望所有媽咪得償所願, 小朋友入到心目中的理想學校

明天記得第一時間上黎報喜!

祝各位心想事成
其實我自己都好緊張
但在女兒面前只輕鬆地談論

醒目開學勳章

希望啦,今晚一定目訓唔著,搞到女女今日6歲生日都冇心情慶祝,希望明天上黎係報喜,唔係喊住上黎報憂啦.

ambrose,

After 5 June, all control are released from EMB to schools.>>>>>>>>>>>>>>>

唔係呀,六月五日之後,仲有約兩個星期教暑會凍結d學位,因有少量其他因素會係呢段期間派入學校(係唔同搞珠),所以五號之後唔係all control are released from EMB

只係提提