用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一放榜
樓主: 立人
go

小一放榜

Re: 小一放榜

我好明白你們的心情, 我亦是一樣, 非常緊張, 據我所知如派得不理想, 可到首選個間小學報名, 但亦要到所派的小學註冊先, 如不去註冊, 教署會誤會你放棄學位, 可待其它學校有消息時收你時, 隨時到已註冊的學校裏取回註冊證

hi:
  我只是路過,我睇到好同感,因為我是受世襲制度下影響的人
toystory 寫道:
派位制度不公平,世襲裙帶更不應,
優勝劣敗誰可怨,聽天尤命誤前程。

I also want to clarify that if the result is not desirable and we decide to register at the private school, do we still have 'right' to knock the dream school's door for 3rd round direct application?
那時我為得到這孩子祈禱,上主就賞賜了我所懇求的,所以我現在把他獻於上主,他一生是屬於上主的。(撒上:27-28)你教導孩童應行的道路,待他老年時也不會離棄。(箴22:6)

版主

我都係出年啊.....  見到你地禁緊張, 我都緊張埋

醒目開學勳章

,其實眞係好難放鬆到,越來越緊張啦!我覺得等放榜係我哋家長最慘!

各位, 我是路過的, 小兒現在只是 k1, 但感受到你地既担憂, 都不其然緊張起來.......

我想請教, 統一派位不是 last round 即 final result 嗎 ? 重可以扣門嗎? 另外, 我見有 d 家長會為孩子準備 interview or personal profile for 小一入學申請, 這些是否 for private or DSS schools only? 如果申請官津,其實純粹係 lucky draw, 同孩子本身表現是否無關? 請指教.

由 a193a 於 2004-05-27 01:05:50

hi:
我只是路過,我睇到好同感,因為我是受世襲制度下影響的人

引文:
toystory 寫道:
派位制度不公平,世襲裙帶更不應,
優勝劣敗誰可怨,聽天尤命誤前程。

雖然我已決定選私校但亦感受到那種緊張氣氛. 希望你們都能從心所願, 就算當時失望都要做戲做全套, 唔好係小朋友面前有太大反應否則嚇到佢地.

gigi2 寫道:
I also want to clarify that if the result is not desirable and we decide to register at the private school, do we still have 'right' to knock the dream school's door for 3rd round direct application?

Yes, you can still have 'right' to knock the dream school's door for 3rd round direct application.

JP,

Thank you for your advice.
那時我為得到這孩子祈禱,上主就賞賜了我所懇求的,所以我現在把他獻於上主,他一生是屬於上主的。(撒上:27-28)你教導孩童應行的道路,待他老年時也不會離棄。(箴22:6)

Xanthe 寫道:
   ,其實眞係好難放鬆到,越來越緊張啦!我覺得等放榜係我哋家長最慘!

好同意呀! 其實上星期都無咁緊張,但由今星期一開始,d心情就越來越緊張,但我係個女面前就無提過,我d緊張情緒亦唔會比佢知.各位媽咪要忍呀!快有結果架啦!

真係緊張到胃痛     
唔識方鬆!雖然已經考左間私校,但都唔知點解開始失綿啦!!!:-x  :-x :-x  :-x
Xanthe 寫道:

dsm

現時小一派位制度係分兩部份, 第一部份係上年的自行分現學位, 係計分制的, 詳細資料, 可以係教統局的小一欖覽度看到 - click here/

如果不得, 就會輪到大抽獎.

因為第一part係計分, 有d人話, 如果做左profile, 交form比學校時比埋學校, 如果有d小朋友的分數一樣, 有profile的會易收d, 但亦有d學校不收profile的, 我個女果間就係不收.

直資同私校報名時, 最好比埋profile佢地啦.

如果入官校同津校, 小朋友的表現無關係的, 因為教統局規定係自行分配學位&中央派位之前, 係不可以有面試/筆試, 學校連小朋友個樣都未見過.

hinhinmummy 寫道:
dsm

因為第一part係計分, 有d人話, 如果做左profile, 交form比學校時比埋學校, 如果有d小朋友的分數一樣, 有profile的會易收d, 但亦有d學校不收profile的, 我個女果間就係不收.

I assume if d小朋友的分數一樣, will take lucky draw, wonder whether a profile can help?

All mummies here,

Hope you all get the dream school in the coming Sat!

yuetmama

無錯呀! 佢地係話一樣分數會lucky draw, 但每個媽咪都會緊張, 我聽人甘講, 未做定一份lor, 如果佢收份profile的話, 我又無蝕底, 不收的話, 如果真係甘不好彩兩次都派不到學校的話, 我份profile咪有用lor.

我都話係聽人講, 不係一定係.

想問下,如果統一派位,有d係15分,有d係20分,咁會唔會電腦先抽20分個個比佢入先架?(我指大家選同一間學校)

醒目開學勳章

sisima 寫道:
想問下,如果統一派位,有d係15分,有d係20分,咁會唔會電腦先抽20分個個比佢入先架?(我指大家選同一間學校)

sisima,
你講的係for第一輪學校自行收生,同電腦lucky draw冇關!

sisima你的意思係不係如果果間學校有一堆小朋友, 有d20分, 有d15分, 甘會不會抽左20分果d?

如果個小朋友有20分, 甘佢會收晒d20分的小朋友先, 甘如果再有位剩, 甘15分的小朋友就會抽簽.

又如果果間學校的學位連20分的小朋友都不夠分, 甘就會抽有20分的小朋友, 甘15分的小朋友根本連抽的機會都無. 明不明?

而統一派位就看係住邊區, 靠運氣, 有兩部份, 第一部分你可以係不屬於係住果區的校網選3間學校, 第二部分就係要屬於係校網的.

係抽的, 不計分.

所以甘多媽咪為左d小朋友而搬屋.

點都好啦, 祝各位好運!

For second round luck draw. There is no marks for different kids. Computer will generate a random number for each kid, then the smallest number get the place first but you never know the number.

hinhinmummy, thank you!
我意思係自行收生後,學校要將同分個d抽,抽唔到出黎個d20分,15分,要在2nd round電腦抽.,唔該哂你,最後個段,你已覆我.
thank you so much!

ambrose 寫道:
For second round luck draw. There is no marks for different kids. Computer will generate a random number for each kid, then the smallest number get the place first but you never know the number.

thank you so much!