用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一放榜
go

小一放榜 [複製鏈接]

Re: 小一放榜

thank you! 立人

派位制度不公平,世襲裙帶更不應,
優勝劣敗誰可怨,聽天尤命誤前程。

toystory,

拍爛手掌。

心情真係好緊張呀

其實現在一切已成定局, 幾手準備, 派得好, 全家去happy, 派得唔好, 即刻去心水學校遞表.

祝各位好運!!

Judy,
多謝捧場,再添四兩。

古來萬般皆下品,唯有讀書情操高,
一朝選入名校門,從此光宗耀父母,
稚子未識其中苦,可憐父母代辛勞。

放榜前夕難安寢,放榜之後更操勞,
有人歡喜忙報喜,有人愁著來哭訴,
教育原是這模樣,還未求學已分途。

醒目開學勳章

雖然心情好緊張,但睇到幾句"咁到肉"既詩真係覺得好正.好開心.日子越黎越近啦.祝各位媽咪心想事成.放榜日各位媽咪記住上黎報喜呀.

Excellent & excellent!
那時我為得到這孩子祈禱,上主就賞賜了我所懇求的,所以我現在把他獻於上主,他一生是屬於上主的。(撒上:27-28)你教導孩童應行的道路,待他老年時也不會離棄。(箴22:6)

toystory:
係咪你作架?係咪都好,兩個字:好正

簽名被屏蔽

希望各位派到心水學校,因出年到我o拉, 請各位到時多多指教....
Susanna Chan   

Susanna Chan ,

Thank you.
那時我為得到這孩子祈禱,上主就賞賜了我所懇求的,所以我現在把他獻於上主,他一生是屬於上主的。(撒上:27-28)你教導孩童應行的道路,待他老年時也不會離棄。(箴22:6)

toystory,

你好勁呀,出口成文。我都好緊張,直至現在,我都唔知到時如果派得唔好要點做,好驚。因我撰第一位的學校好串,在统一派位交表時,佢地已暗視如派唔到佢地間學校,就算去叩門都無用,因太多人想入去啦。自問小兒成績不是太突出,機會好微。
我唯有聽天由命。

我路過見倒 , 都覺得係意味深長 ,好句好句 !!

toystory 寫道:
派位制度不公平,世襲裙帶更不應,
優勝劣敗誰可怨,聽天尤命誤前程。

請問幾時小一放榜?

5th June (Sat)

立人, toystory,

it is so excellent , thanks !  

Please advise if the result is not good, do I need to go to the school which I like immediately and what documents do I need to bring along...

ckma   

放鬆D la, 香港人!

CKMA,

You may get some information from the below topic :-
Re: 請問有經驗小一家長, 6月5日派位放榜, if 派得唔好, 要找學校(津貼/官校), 試過有學校?
http://www.baby-kingdom.com/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=148626&forum=7&21

Besides, a good sample has been posted here below :-
Re. 徵求小一自薦信的樣本 http://www.baby-kingdom.com/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=149189&forum=7&8

GOOD LUCK !!!

我心情都越嚟越緊張,但嗰日我要返工,所以都係由我老公同個仔去睇結果!

萬一派唔到自己的志願學校,咁可唔可以去返果間學校到報名呢?但6月8日及9日就要去註冊,咁點等得到結果呢?
‹ 上一主題|下一主題