用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培正小學 2008-2009升培中家長Chat Room
樓主: saiyeest
go

2008-2009升培中家長Chat Room [複製鏈接]

Hi,

我女誠班呀. 愛班d小朋友好叻架喎. 知唔知多唔多優異生呀?

回覆 #1 Ellensu 的文章

Seven in the first term but don't know yet how many in second term.

How about your daughter's class?

呢個 TOPIC 開得好好 !

我個仔今年會升小六
即係我將要面對升中既煩惱

請問幾時要開始填表 !
第一志願係米一定要填培中, 否則無得返轉頭 ??
好想 8 下 ~~ 培中書單 F.1 幾多 $$$ 呢 ?

有無家長可以借一借小6既電腦書比我

我小朋友今年電腦成績好麻麻
亞 SIR 話佢地知下年小6 會考 [[ 網頁設計 ]]

我想佢今個暑期搵人幫佢補一補下 D 電腦
但係未派書, 都唔知點入手好

我祗需要借電腦書一個星期, 我會還比妳地
有無人可以借一借比我呀 !

Tks a lot !

[ 本文章最後由 3BabyMom 於 08-7-12 19:40 編輯 ]

中學都係自己搭車返學。午飯我叫佢係飯堂自己買, 暫時我不準他出去食, 我個仔話中學唔準我陪他翻學。工人送飯要問下你囝囝, 因為最緊要是他介不介意,但我想工人送飯的學生應該不多。

書, 我只買了三本暑期作業, 都好難買, 只有天利行才有, 天地圖書, 漢榮,文風都話無貨。

我想上完英語營先買, 因為可能有些書不用買, 問下培中老師先。

原文章由 ylf1428 於 08-7-11 21:43 發表
擔心完派位, 而家又擔心上中學的安排。 你地的仔女是否自己搭車返學??下午飯是否一定要出外食??? 如果工人拿飯給他, 是否好怪 ?

另外, 買了書未呀! ...

For my son, Both Section A & B, I chose PC as 1st choice.

For “knock-door” issue, I’m sorry that I really don’t know. But I think it is not easy to get place through “knock-door”.

There is no English text book. Teacher distribute the self-printed Chapter one by one.

現代數學 - 現代教育研究社
現代中國語文 - 現代教育研究社

以上是六年級用的書, 但我不知道(小一)會不會用同樣出版社,因為曾聽說他們低年級的教學策略跟以前不一樣。

原文章由 JaferMaMa 於 08-7-12 08:07 發表
Hi Saiyeest and all parents of PC

I am the mom of a P1 student and would like you guys to share some experience with me.

Did you choose PC as first choice in the A & B Section?

Do you know any stud ...

原文章由 saiyeest 於 08-7-14 11:01 發表
中學都係自己搭車返學。午飯我叫佢係飯堂自己買, 暫時我不準他出去食, 我個仔話中學唔準我陪他翻學。工人送飯要問下你囝囝, 因為最緊要是他介不介意,但我想工人送飯的學生應該不多。

書, 我只買了三本暑期作業, 都好 ...

囝囝會自行坐車上學, 午飯會箕同學外出吃飯, 因小六他都是外出吃飯. 初開學我會陪他坐車回校, 待他習慣了, 就自行上學.

原文章由 KathyKwong 於 08-7-14 13:47 發表

囝囝會自行坐車上學, 午飯會箕同學外出吃飯, 因小六他都是外出吃飯. 初開學我會陪他坐車回校, 待他習慣了, 就自行上學.

你仔仔出外吃飯, 通常去吃什麼, 要多少飯錢一天。 我怕比得太少錢他唔夠用, 比得太多又亂花錢。

另外, 買書到漢榮有85%, 天利行只有90%。

原文章由 ylf1428 於 08-7-14 22:22 發表

你仔仔出外吃飯, 通常去吃什麼, 要多少飯錢一天。 我怕比得太少錢他唔夠用, 比得太多又亂花錢。

另外, 買書到漢榮有85%, 天利行只有90%。

Hi ylf1428,  今早saiyeest告知我你在BK有message給我, 我跟saiyeest一樣打算9月給他們每星期$200飯錢.(車費另計)  學校附近的店舖吃飯真是不便宜. 囝囝很喜愛一間店舖"好x線" 平均是$28.一個餐,間中會去Mak記或留在學校買飯盒.

書本未買, 只是買了暑期作業.  多謝你的資料.

回覆 #1 KathyKwong 的文章

Hi PC parents

As you said that there is no ranking showing in the school report.  How did you know the banding of your son/daughter.

Jafermama

Class Teacher will inform you once distributing the school report verbally.

原文章由 JaferMaMa 於 08-7-17 07:19 發表
Hi PC parents

As you said that there is no ranking showing in the school report.  How did you know the banding of your son/daughter.

Jafermama

回覆 #1 saiyeest 的文章

Thanks a lot.

原文章由 KathyKwong 於 08-7-15 13:30 發表

Hi ylf1428,  今早saiyeest告知我你在BK有message給我, 我跟saiyeest一樣打算9月給他們每星期$200飯錢.(車費另計)  學校附近的店舖吃飯真是不便宜. 囝囝很喜愛一間店舖"好x線" 平均是$28.一個餐,間中會去Mak記或留 ...

Kathy, 多謝你們的意見!

我有另一問題, 便是中學的運動鞋, 有沒有特別規定?? 現在開始準備校服。好彩中學唔駛交學費, 如果唔係, 樣樣都貴, 都好慘。

Hi, Kathy因上都到BK, 托我轉告你,
運動鞋不一定要全白色, 因運動服要上體育課前先更換。

saiyeest

Hi all PC Mom

我知道pc中學 是用中文教學的, 請問現在是否仍然用英文教科書(such as 數學, 地理, 科學, 生物, 等等)但用廣東話教授科本呢?

Please advise
Thanks
Jafermama

原文章由 saiyeest 於 08-7-21 09:47 發表

saiyeest

好似中三開始Maths, Physics, Chem用英文書, 翻屋企睇真的, 再確認。

原文章由 JaferMaMa 於 08-7-25 15:04 發表
Hi all PC Mom

我知道pc中學 是用中文教學的, 請問現在是否仍然用英文教科書(such as 數學, 地理, 科學, 生物, 等等)但用廣東話教授科本呢?

Please advise
Thanks
Jafermama

...

Thanks Saiyeest

原文章由 saiyeest 於 08-7-25 15:15 發表
好似中三開始Maths, Physics, Chem用英文書, 翻屋企睇真的, 再確認。

Dear JaferMama,

Maths
- F.1 – F.3
中文書
F.4 up
用英文書

A. Math - F.4 up 英文書
科學

- F.1 – F.2 用中文書

Physic
- F.3
開學時公佈
F.4 up
用英文書

Chem

- F.3
開學時公佈
F.4 up
用英文書

Biology
- F.1 – F.7
中文書

Geog

- F.1 – F.5
中文書
F.6 up
用英文書

History
- F.1 – F.5
中文書
F.6 up
開學時公佈

此乃取自2008-9年度書單內容。如有錯漏, 請多包涵。

原文章由 JaferMaMa 於 08-7-25 17:06 發表
Thanks Saiyeest

唔該晒!

原文章由 saiyeest 於 08-7-21 09:47 發表

saiyeest

You're welcome

Saiyeest

原文章由 ylf1428 於 08-7-30 20:45 發表
唔該晒!

Dear ylf1428,

我個仔同令公子同班,大家都係一信呀!

Saiyeest

原帖由 ylf1428 於 08-7-30 20:45 發表
唔該晒!
‹ 上一主題|下一主題