用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培正小學 2008-2009升培中家長Chat Room
go

2008-2009升培中家長Chat Room

開個新主題, 歡迎升培中家長入黎分享吓!

原文章由 saiyeest 於 08-6-23 12:48 發表
開個新主題, 歡迎升培中家長入黎分享吓!

真好. 你開了個很好的話題.

有沒有選定如要叩門的學校? 現在腦海一片空白,不知如何是好.如派位不在首5間,又可怎樣呢?去考直資?或是派了那間學校都好先讀一年,待中二捲土重來再考培中?又或是中三後送他出國.............

無, 阿仔成績一般。如果不是太差的Band 2學校, 我會俾佢入讀。亦有諗住不停申請, 希望可以翻培中。如中一下學期或中二時, 希望到時有位。

或會叩一至二間好的直資中學。我諗住叩播道同沙田王錦輝。

以上若全部失敗, 可能真係會中三後送他出國升學。

暫定計畫係這樣啦。

Saiyeest

原文章由 KathyKwong 於 08-6-23 15:01 發表

真好. 你開了個很好的話題.

有沒有選定如要叩門的學校? 現在腦海一片空白,不知如何是好.如派位不在首5間,又可怎樣呢?去考直資?或是派了那間學校都好先讀一年,待中二捲土重來再考培中?又或是中三後送他出國...... ...

Kathy,

但如果他派頭五志願,我只向培中叩門。
如他在Band 2學校讀得OK, 就不會國外升學。因為我不捨得。

saiyeest

原文章由 saiyeest 於 08-6-24 11:29 發表
Kathy,

但如果他派頭五志願,我只向培中叩門。
如他在Band 2學校讀得OK, 就不會國外升學。因為我不捨得。

saiyeest

Saiyeest, 很快便到7月8日了. 我們應該對小朋友有信心.就算回不到培中我都不會考慮去直資學校. 你說的播X學校, 我認識的一位家長說, 如小朋友不合格學校都說沒問題, 聽後有點差異.

Dear Kathy,

係, 7 月8 日快到了, 心情好緊張,好驚唔得。在家又要掩飾情緒, 怕影響家人。

saiyeest

原文章由 KathyKwong 於 08-6-28 12:14 發表

Saiyeest, 很快便到7月8日了. 我們應該對小朋友有信心.就算回不到培中我都不會考慮去直資學校. 你說的播X學校, 我認識的一位家長說, 如小朋友不合格學校都說沒問題, 聽後有點差異. ...

原文章由 saiyeest 於 08-6-30 10:30 發表
Dear Kathy,

係, 7 月8 日快到了, 心情好緊張,好驚唔得。在家又要掩飾情緒, 怕影響家人。

saiyeest

Saiyeest, 那麼快又完成了小學階段, 很快便有消息了.

明天會有好消息!!!

Dear Saiyeest & Kathy,

祝願你們明天會有好消息!
我們小五要7月12日才知道名次.

原文章由 imycheung 於 08-7-7 14:22 發表
Dear Saiyeest & Kathy,

祝願你們明天會有好消息!
我們小五要7月12日才知道名次.

Thanks a lot.

Saiyeest & Kathy,

Tomorrow will be your BIG day, wish you got what you want!
Cheers for you!

請問各位, 如果小朋友唔能夠升上培中, 對於升讀其他中學有否困難 (由其想叩英中門及將來英文水準問題).
謝謝!!!
[size=large]祝大家都有個肥肥白白健健康康既BB!!!3/3 = 3.4kg4/4 = 4.7kg6/5 = 5.97kg6/6 = 6.99kg6/8 = 8.2kg
沒有難教的孩子
只有懶惰的父母

多謝各位關心,
我和Kathy仔仔都順利升培中啦。真係好開心。

saiyeest

Waiting & waiting for ur good news this morning here....
CONGRATULATION! Cheersssss !!

原文章由 saiyeest 於 08-7-8 11:04 發表
多謝各位關心,
我和Kathy仔仔都順利升培中啦。真係好開心。

saiyeest

坦白說,我覺得叩英中門的英文水平可能比較遜。

原文章由 **芳芳** 於 08-7-8 08:30 發表
請問各位, 如果小朋友唔能夠升上培中, 對於升讀其他中學有否困難 (由其想叩英中門及將來英文水準問題).
謝謝!!!

多謝晒,有如釋重負的感覺,不過亦看到有些不成功的同學 ,個心也有少許難過。

原文章由 fatkk 於 08-7-8 11:07 發表
Waiting & waiting for ur good news this morning here....
CONGRATULATION! Cheersssss !!

[ 本文章最後由 saiyeest 於 08-7-8 11:20 編輯 ]

想問吓學校/老師昨日有冇暗示或通知某些家長好消息或要有心理準備?因我見有些學校會感做

另培正校長或老師會唔會肯幫學生寫推薦信?
原文章由 saiyeest 於 08-7-8 11:11 發表
多謝晒,有如釋重負的感覺,不過亦看到有些成功的同學 ,個心也有少許難過。

冇。不過有些精英考到Band 1英中,
如華仁, 皇仁, 英皇, LaSalle, DBS, 民生....

原文章由 fatkk 於 08-7-8 11:19 發表
想問吓學校/老師昨日有冇暗示或通知某些家長好消息或要有心理準備?因我見有些學校會感做

另培正校長或老師會唔會肯幫學生寫推薦信?

回覆 #1 saiyeest 的文章

知不知今年有幾多%入到培中?
即幾多名內可順利入到培中?

Congratulation!!!
想問吓band 2 student 中 不能夠升上培中的會去什麼學校?
今年是否男生考band 1 英中 多過女生?

今年男生考band 1 英中是多過女生, 我識個七個考band 1 英中都是男生。

Band 2 生大部份今年都可以升培中, 我知道考250都可以升到

原文章由 imycheung 於 08-7-8 15:30 發表
Congratulation!!!
想問吓band 2 student 中 不能夠升上培中的會去什麼學校?
今年是否男生考band 1 英中 多過女生?