用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 Kentville & Munsang 揀邊間好
go

Kentville & Munsang 揀邊間好

各位媽咪,

幫幫手!比啲意見o

Kentville K1am 收左我個囝,而Munsang 就收佢K1pm,唔知揀邊間好?

根德園係am class, 而且係九龍塘私校算數一數二, 一二線小學都鐘 意收根德園嘅學生o

而民生就有一條龍,校舍又大,仲有好多Outdoor Actitives. 唔知可唔可以帶埋妹妹入去(妹妹12月2006出世)?

其實我最主要;都係希望個囝第陣時有間 band 1 嘅小學收佢o

我個女嗰時同你個仔反轉...根德園收下午, 民生就收上午.

因為根德園係先知道結果, 我都去咗做註冊手續, 車費都比咗錢留位.  但係知道民生收時, 我就想得好清楚, 一來入咗根德園係唔係100%小朋友可以入到間好嘅小學, 無保證. 二來我唔想咁辛苦(自己同個小朋友).

最後, 我比女女讀民生, 雖然民生啲程度一定比根德園淺, 但係佢讀得開心, 我又無咁大壓力.

希望你明白我諗緊乜啦.

Of course Kentville la!

原文章由 kakaloklok 於 08-6-22 22:54 發表
各位媽咪,

幫幫手!比啲意見o

Kentville K1am 收左我個囝,而Munsang 就收佢K1pm,唔知揀邊間好?

根德園係am class, 而且係九龍塘私校算數一數二, 一二線小學都鐘 意收根德園嘅學生o

而民生就有一條龍,校舍又大,仲 ...

我同你一樣都係兩間都收, 最後我揀左kv, 因為我想佢打好個底!

原文章由 cherriemama 於 08-7-16 20:22 發表
Of course Kentville la!
[size=medium]**小綽瑤車厘子綱頁** [/quote][size=small]綽悅非凡性溫柔,瑤池仙子氣清幽

我會簡kentville

munsung有學卷wor

Jayson was born in Apr2006
Jeremy was born in Apr2008

回覆 #2 oliviapylo 的文章

I'm same look with oliviapylo, but here have many kentville fans, Munsung is very good school & not easy to accept.

睇你點排位啦,你想幫小朋友打好基礎的,就緊係入kentville啦,但唔會有人會保證你的小朋友會一定入到好小學,只係將眼前最好的第一步學習機會俾咗個小朋友先,升小嘅問題就再挑戰多一次吧, 但如果你係好怕煩,亦唔會著重小朋友在k1-k3期間的學習程度深淺的話,無疑入munsang就會免除升小的煩惱了,但係此間小學是要支付學費的,亦不算很便宜,但是否屬於特別優秀的小學呢,應該感覺一般吧,不過不失啦,以上只是純粹個人意見吧。

kv

要看民生中小學. 是否心儀學校. 就是不讀民生幼稚園. 將來也會考民小. 如果是. 最好由民幼讀起. 一定能讀回民小. 不過除非放棄民小學位. 否則不能參加統一派位. 民小學費不平. 又沒有其他一條龍學校那麼吸引. 也沒有一般私校如九龍塘小學, 宣小, SFA等那麼高質素. 但就是一條龍. 好像不用煩.

根德園能打好根基. 對考小學有幫助. 但不是百分百.

兩間完全很不同的學校.

入到好嘅小學都未必等於佢可以讀到.

我家姐有兩個女, 兩個都係由根德園上st. mary, 小學無可口非係一間好嘅小學, 無論品德, 學業都好. 但係大女讀得好好, 細女就好辛苦, 成日就係功課, 溫習, 補習. 基本上無咗個童年, 我就覺得係個小朋友可唔可以讀到, 又要睇吓間幼稚園適唔適合個小朋友.

回覆 #1 kakaloklok 的文章

kakaloklok, 我以为你儿子在07-08年已经在Stafford读K1...

回覆 #13 kakaloklok 的文章

for me, i'll definitely choose KV, among those 2