用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有冇91綱世界龍崗黄耀南小学的家長 ...
go

有冇91綱世界龍崗黄耀南小学的家長 [複製鏈接]

有冇91綱世界龍崗黄耀南小学的家長

此校近年致力改革, 推行高動機學習計划, 鼓勵學生多閱讀, 功課量不太多, 我去過間學校參觀過兩次, 校長亦俾我印象不錯. 好想听听家長對此校的意見.

Re: 有冇91綱世界龍崗黄耀南小学的家長

前2星期TVB 的 [ 新聞透明 ] 講小班教學,有訪問這學校。

試試搵網站重溫,以前 now.com 好似有,現在不清楚!!
TVB 的官方網站就好似無

{ 高動機學習 } 大圍有間小學又是推行這計劃 ,通常學校肯行這計劃的,校長都有遠見。不過,學校大多是中游左右,要投放多年才可看到成績。

程媽, 我有睇過, 主要係講佢哋不用小班教學, 一樣取得好成果, 由幾年前主要收本邨的學生到今日要4架校車装外面的學生. 上兩次參觀學校后, 我女有些同學家長都評價不錯, 但后尾知好多人都暫不考慮它. 當中各有原因. 所以我好想知在此校d家長對學校有何評價.

大围中文大学张宣昌小学也是高動機學習 。

ALAL,

是否亦是與中大合辦的呢? 你有小朋友在此校讀嗎, 如何看此方法的成效. SORRY, 好多問題.

the school founder should be something like the 'old students' association of CU'. Some of my friends have visited this school. Their impression is similar to that of 黄耀南.

I have also been to the open day of 黄耀南 and also like to ask the same question as yours on 黄耀南.

5月9日港台節目 (教育新聞) 也有報導介紹此校剛完結的學校 "統整週" 活動, 好像也是高動機計劃學習活動之一

我有三名子女分別在黃耀南小學就讀二、四及六年級,我對學校的整體印象是好的。
記得在一次家長會上,除校長曾說︰若你今天給我一個孩子,日后我還給你一個喜愛讀書及會求問的孩子…
作為家長,我只覺給孩子快樂的童年是我的責任…
今天我的三個孩子仍然很喜歡學習許多新事 物及快樂…

阿玉,

多謝你回應. 睇黎你真係好支持黃耀南. 我想知現在學生的質素如何? 聽徐校長講他們收咗不少跨綱學生, 你小朋友讀小六, 請問佢哋今年嘅升中成績怎樣? 你仔仔/囡囡每日要花多少時間做功課呢? 你認為他們的功課程度怎樣?(深/遷中/淺). 很希望得到你的再次回應. Thanks.
‹ 上一主題|下一主題