用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 班中細仔(11&12月出世)的媽咪入來傾吓.... ...
go

班中細仔(11&12月出世)的媽咪入來傾吓.... [複製鏈接]

班中細仔(11&12月出世)的媽咪入來傾吓....

我個 honey King 是班中最細 (尾2), 而家K2. 眼見很多細仔上小學後, 學習上比其他同學慢D, 引起好多問題, 如失去信心. 我很擔心他追不上. 我多次問老師他需不需要留班, 老師又話唔洗, 比佢試下. 請以你們經驗比下意見. Thanks

我個"得意" 越來越難搞!! :-o :-o :-o :-o

醒目開學勳章

Re: 班中細仔(11&12月出世)的媽咪入來傾吓....

polly,
我囝囝都係k2同全班最細, 今年9月升k3, 10月要選小學, 我都擔心, 但老師話得, 比囝囝試, 唔得才考慮其他方案, 現時學習上都ok, 但行為上仍比其他同學幼稚及唔夠尊心, 其他同學仔比較定

其實每個人學習能力都不同, 年頭年尾應該分別不大, 好像我表妹個仔, 12月9日生日, 從幼稚園到現在小四, 年年拿獎, 現在灣仔St Joseph讀, 不用任何補習, 每天自動做功課, 1個鐘搞掂, 今年初更在全港鋼琴4級考試中考獲第2名, 不要太擔心, 小朋友自有他們的路.

我都有2個仔, 大的 12月1日, 小的12月24日,大的較早說話及走路, (11個月行) 故我比佢2 1/2 讀k1, 51/2 讀p.1 , 今年 p.5, 成績OK(班上頭幾名),小的遲一年讀,因說話較遲, (教署果年唔比早入學),我唔覺佢比班上同學成熟D,行為較BB.成績OK.SO I AGREE 不要太擔心, 小朋友自有他們的路. 開頭我都有擔心年齡問題,但小孩適應能力高,反而留意下心理情況,要多解釋下人際關係.因心智可能配合到同班大D的同學.

bettymomo>>

check pm.  

我女兒也是12月出世,現在唸二年班.讀幼稚園時明顯身高不及同學,肌肉活動能力較差,但心智發展和情緒智商都不比大仔大女差.現在成績和社交能力都是中上.

就算是細女細仔,也有學習成績很好的,大仔大女一樣有考第尾我覺得判斷小朋友是否適合做細女細仔,最重要是看他的性格脾性.成績只是小朋友其中一面的表現,待人接物和自省能力,耐性,專注力等等各個方面,都是指標.分析你的小朋友的內心世界,觀察他各方面的能力和取向,不要只看他的年紀,你才會知道答案.

主要是看看自己的小孩是否夠能力應付學校的一切.
包括跟同學的社交能力.
我自己的意見是若不是小朋友無人湊, 有盡早入學需要. 升小一時, 做大仔是最好.

十分同意MayFair的意見.
一年半載的差距, 在成年人中不會太顯明,  但在5-6 歲的小朋友身上, 則會有很昌明顯的差距.
若情況許可, 還是讓小朋友做大仔大女比較有著數, 起碼自信心都大D..

Polly,

唔使太擔心, 之前K2上學期我囡囡都係, 又細粒過人, 寫字又慢. 老師話佢"笨", 我差點激死. 不過佢下學期就有好大進步, 現在每星期中文默詞語都100分, 幾個月前我在Babykingdom 上訴苦, 好多謝其他家長share experience, 給意見. 見佢宜家多了自信都好開心, 原來真係要比D時間佢, 多D鼓勵. 贊佢多D. 佢宜家每日都有30 mins.時間溫習同做功課, 佢話"我要寫得叻過蘇浙D同學仔".

Dexel
‹ 上一主題|下一主題