用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 浸信會呂明才小學 一呂2008小一家長請進!!
樓主: andrewmama
go

一呂2008小一家長請進!! [複製鏈接]

原文章由 andrewmama 於 08-7-8 22:21 發表
大家好,welcome新加入的mama!!!
我也報左暑期幼聯小一英文, 今日學校打來只通知我日期時間(next Monday, 1-2pm)但冇話幾號房啊!

會唔會係返的時間唔同呢?女女係返2:15pm 果班o架。

hi claudiaho,

你囝囝同我女女一班呢

唔該哂你,在職媽媽真係少左好多機會參與學校的野。

想問下訂左飯,但自己當日送飯去學校,通知學校取消,咁的情形果一餐的飯錢有無得退番o架?

1A : tam, Sheepmom,  claudiaho
1B : Onion Mom, Imc2005, candytl, Lokyee (愛社)
1C : KelvinMaMa, andrewmama,  Big 谷媽,
PM_wonderland
1D : anixon, *leshita*

candytl,
我地大部份都是在職媽咪, 好熱鬧呀 !

claudiaho,
你囡囡升P.5, 今年你好忙啦!

我囝囝都是在 Rm201上課, 1-2pm.
我是在職媽咪, 而且家住粉嶺, 不方便時常回校了解程況. 有勞各位在這裡互通消息啦!:D

多謝KelvinMaMa 的update

你囡囡升P.5, 今年你好忙啦!
>>係呀, 同candytl一樣, 今年真係要打醒十二分精神呀, 仲要睇住個蒸生瓜小弟弟上小一, 真係唔敢想….

Hi, Tam
>>其實囝囝已有兩個同校同學同班, 湊埋你囡囡, 就真熱鬧呢!

在職媽媽真係少左好多機會參與學校的野。
>>對呀, 照顧工作和家庭都十分忙, 哪來還有時間參與學校的野, 不過, 若果係真要做學校義工, 就真的可忙呀!

通知學校取消,咁的情形果一餐的飯錢有無得退番o架?
>>o甘就冇得退了, 因為飯錢早在之前一個月比了, 個人理由唔食的話, 都冇得退, 而所訂的飯盒會照樣派比你

原文章由 KelvinMaMa 於 08-7-9 00:33 發表
1A : tam, Sheepmom,  claudiaho
1B : Onion Mom, Imc2005, candytl, Lokyee (愛社)
1C : KelvinMaMa, andrewmama,  Big 谷媽,
PM_wonderland
1D : anixon, *leshita*

candytl,
我地大部份都是在職媽咪, 好熱鬧呀  ...

這個問題我已問了供應商, 要在當日9am or before 打電話通知取消. 會派回現金券, 可留待下個月訂購時用.

原文章由 tam 於 08-7-9 00:04 發表

想問下訂左飯,但自己當日送飯去學校,通知學校取消,咁的情形果一 ...

要在當日9am or before 打電話通知取消. 會派回現金券, 可留待下個月訂購時用.
>>真好, 新供應商, 新政策, 以前個間唔得ga !

原文章由 Big谷媽 於 08-7-9 10:05 發表
這個問題我已問了供應商, 要在當日9am or before 打電話通知取消. 會派回現金券, 可留待下個月訂購時用.

Hi PM_wonderland,

我仔仔都係返幼聯rm 201呀,同一時段呀!

原文章由 PM_wonderland 於 08-7-8 22:52 發表
我囡囡幼聯小一英文返 ROOM 201. (Mon. 1-2pm)

我是在2/7 交form的時候問的. 當時職員是這樣回答我. 還未試過, 不知到時候會否有變!

原文章由 claudiaho 於 08-7-9 10:10 發表

原文章由 claudiaho 於 08-7-9 10:10 發表
要在當日9am or before 打電話通知取消. 會派回現金券, 可留待下個月訂購時用.

Hi claudia,

你仔仔入1A, 我最后都係幫阿女揀咗中文班. 佢入1B.

有冇人有幼聯份英文通告, 可以話我知個日期嗎? 我唔見咗呀 , 只知1-2點, 係Rm. 202上堂.

原文章由 candytl 於 08-7-9 10:57 發表
有冇人有幼聯份英文通告, 可以話我知個日期嗎? 我唔見咗呀 , 只知1-2點, 係Rm. 202上堂.

7/14, 16, 18
7/21, 23, 25

我訂飯時都有問過供應商,我問如果小朋友冇返學可唔可以退飯盒,佢都係咁答我,只要早上九時前通知就可以退番錢,我覺得佢哋都幾好!

原文章由 Big谷媽 於 08-7-9 10:16 發表
我是在2/7 交form的時候問的. 當時職員是這樣回答我. 還未試過, 不知到時候會否有變!

可以退飯就好喇,我想有時間整飯比女女帶返學開心下,佢好恨食媽媽飯…

Big谷媽,

你住粉嶺點安排返學呀?我都係住粉嶺呀~不過放學就會由住沙田的婆婆湊。放工我先去接返屋企,時間都好趕。

claudiaho,

1A班都有好多小朋友呢,到時真係要交換資料,女女一家會抄漏手冊…

Candy
>>我個日註冊時都睇到你囡個名, 我仲同阿仔講oarm佢同家姐一樣係A, 你個又係同家姐一樣B班呢
J

幼聯
>>我冇同呀仔報幼聯, 因為撞了其他活動, 希望佢好好玩埋呢個暑假啦

原文章由 sheepmom 於 08-7-9 12:14 發表
我訂飯時都有問過供應商,我問如果小朋友冇返學可唔可以退飯盒,佢都係咁答我,只要早上九時前通知就可以退番錢,我覺得佢哋都幾好!

tam
1A班都有好多小朋友呢,到時真係要交換資料,女女一家會抄漏手冊
>>唔好話你個個, 我隻仔仲大頭
蝦呢
J

原文章由 claudiaho 於 08-7-9 12:28 發表
Candy
>>我個日註冊時都睇到你囡個名, 我仲同阿仔講o甘arm佢同家姐一樣係A班, 你個又係同家姐一樣B班呢
J

幼聯
>>我冇同呀仔報幼聯, 因為撞了其他活動, 希望佢好 ...

[ 本文章最後由 claudiaho 於 08-7-9 12:36 編輯 ]

semi private Skating Course

有無小朋友會想學溜冰? 我女女想學,我想找找同學仔一齊.  有沒有人有興趣?

又一城溜冰場

學星期日早上.

我女女六歲.

謝謝你們.

回覆 #93 tam 的文章

Tam,

暫時都會選擇搭褓姆車

[ 本文章最後由 Big谷媽 於 08-7-9 17:01 編輯 ]

原文章由 claudiaho 於 08-7-9 12:28 發表
Candy
>>我個日註冊時都睇到你囡個名, 我仲同阿仔講o甘arm佢同家姐一樣係A班, 你個又係同家姐一樣B班呢
J

幼聯
>>我冇同呀仔報幼聯, 因為撞了其他活動, 希望佢好 ...

係渦, 真係一樣.

聽有家長講今年呂小升中唔錯. 不過出面大圍好似都幾好.

我今天打去學校問了...我仔上幼聯英文是 Room 202!
但又吾記得問:洗吾洗著校服?運動衫?

大家會吾會同小朋友著校服/運動衫返去???

原文章由 andrewmama 於 08-7-10 19:57 發表
我今天打去學校問了...我仔上幼聯英文是 Room 202!
但又吾記得問:洗吾洗著校服?運動衫?

大家會吾會同小朋友著校服/運動衫返去???

我問左呀,要著校服。
不過好大頭蝦,原來女女係返201室。
今日收到信,暑期小一預備班confirm返202室。

[ 本文章最後由 tam 於 08-7-10 22:15 編輯 ]
‹ 上一主題|下一主題