用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 浸信會呂明才小學 一呂2008小一家長請進!!
樓主: andrewmama
go

一呂2008小一家長請進!! [複製鏈接]

各位mama,你哋諗住幫小朋友買邊個書包呀?

我就剛剛相反, 本來亞仔想訂飯, 不過工人有時間送飯, 我都想佢食屋企飯 ! 每日12:30送到班房, 順便可以看看亞仔有沒有異樣 !

之前買了一個lego 袋, 可能不夠用, 或許看看SPI / DR. KONG.

原文章由 sheepmom 於 08-6-27 12:07 發表
我都考慮緊好唔好訂午餐,因為張餐單都唔錯幾健康,但阿仔話想姐姐送飯,所以我仲未決定,據我所知一呂校長係好注重學生嘅健康飲食,佢係唔比小朋友食老麥架,我好鍾意佢呢點,因為我小朋友都有啲肥嘅傾向,我都唔想佢比其他食老麥啲 ...

乜書包唔係一定要學校指定款式咩!因我見學校比我哋嘅通告,訂嘅書包有埋學校嘅校章喎?

原文章由 KelvinMaMa 於 08-6-27 13:21 發表
我就剛剛相反, 本來亞仔想訂飯, 不過工人有時間送飯, 我都想佢食屋企飯 ! 每日12:30送到班房, 順便可以看看亞仔有沒有異樣 !

之前買了一個lego 袋, 可能不夠用, 或許看看SPI / DR. KONG.

...

津校無理由要指定書包的, 因為佢係名校, 所以SPI 印個校章上去, 唔知係唔係呢?

Sheepmom,

我女女係一個唔鐘意食麥當當的小朋友佢自己話無益喎。
不過佢係一個偏瘦同好易病的小朋友,都好頭痛有咩辦法可以令佢身體強壯D。

Kelvinmama,

Lego書包唔夠大?我仲四圍搵緊邊度有心儀的粉紅色Lego書包賣。但我覺得SPI的書包本身都幾重。

學校可以訂的書包應該唔係指定要用,見一呂的學生都係揹自由款式書包。

[ 本文章最後由 tam 於 08-6-27 16:40 編輯 ]

我個LEGO 袋只是背囊,一田減價唔駛80元,背上身係好輕, 不過應該唔夠用!

原文章由 KelvinMaMa 於 08-6-27 23:49 發表

我個LEGO 袋只是背囊,一田減價唔駛80元,背上身係好輕, 不過應該唔夠用!

好抵呀,去過幾次一田都唔見有Lego書包。
上次行太古城搵到女孩公仔的,但只係得藍色,所以無買,特價後都要$2xx。

Lego 袋在尖沙咀新世界百貨有專櫃!
我上星期都特登去過, 其實幾輕幾實用,有護脊的(又平,$1xx,睇不同款)。

但因on sale, 賣得無乜款了, 女仔較多,男仔小D。
之前見一位媽媽買了一個lego書包,又無乜公仔的, 我幾喜數所以去找,sale 話一早責賣晒了... 又因是舊款所以不會再出了

sales又話一田上次super sale完後不再設lego counter 了。
另又話 7月尾書展lego會有booth,到時可能多d款 and 平D, 大家可留意。

另外Chiropak我也會考慮(學校個指定款都ok, 亦算折待多)...此牌子好似口碑幾好的。

原文章由 tam 於 08-6-28 00:15 發表

好抵呀,去過幾次一田都唔見有Lego書包。
上次行太古城搵到女孩公仔的,但只係得藍色,所以無買,特價後都要$2xx。

[ 本文章最後由 andrewmama 於 08-6-28 08:43 編輯 ]

sheepmom
我仔不是有肥嘅傾向...係有肥嘅事實 。又不喜數吃蔬菜。
我見學校餐單唔錯幾健康,好吸引!已同仔選了9月每日食セ餐了,佢不知幾流口水

其實不訂餐也不行的。雖算住得近,但工人姐姐要在家凑妹妹(還是個小BB ),新以 不會送飯去了!

原文章由 sheepmom 於 08-6-27 12:07 發表
我都考慮緊好唔好訂午餐,因為張餐單都唔錯幾健康,但阿仔話想姐姐送飯,所以我仲未決定,據我所知一呂校長係好注重學生嘅健康飲食,佢係唔比小朋友食老麥架,我好鍾意佢呢點,因為我小朋友都有啲肥嘅傾向,我都唔想佢比其他食老麥啲 ...

剛剛帶亞仔試完dr. kong 的書包,應比SPI 的輕,個心都係15/16,唔知點選?

另外, 通告叫家長在暑假教小朋友學習Keyboard 操作,是否真的? 你地會點教?

噢!原來唔係一定要買學校嗰兩間供應商,好多謝你哋話比我聽,我見佢有哂校章,以為一定要買嗰兩間添。

我都諗住訂午餐一個月先,因為我屋企都係仲有一位妹妹,不過佢九月開始返幼稚園,所以唔知姐姐响時間安排搞唔搞得掂!

Dear All,

女女入了1A班,培社。

件冷衫的質地幾差下…唔知可唔可以著普通藍色的返學。

頭先見有時間,去左行新世界百貨同旺角先施,先施有大象的保溫水壺特價168,好輕身同設計都唔錯,好岩小一生用,但可惜剩係得藍色同灰銀色,所以無買到。

另外新世界有Lego書包做特價,最平150有一個,可惜得大碼,女女太細粒,買唔到。
另外ELLE 同 DISNEY 書包都好平,有護脊,但都幾重,唔夠Lego 輕身。

行左個幾鐘最後咩都買唔到....

Kelvinmama,

keyboard操作我都無從入手,驚自己教到佢打錯手勢。暫時只教認下A-Z係咩位置。

我仔仔入了1C班,牧社!

原文章由 tam 於 08-7-2 13:49 發表
Dear All,

女女入了1A班,培社。

頭先見有時間,去左行新世界百貨同旺角先施,先施有大象的保溫水壺特價168,好輕身同設計都唔錯,好岩小一生用,但可惜剩係得藍色同灰銀 ...

我仔仔入了1C班,牧社!

原文章由 tam 於 08-7-2 13:49 發表
Dear All,

女女入了1A班,培社。

頭先見有時間,去左行新世界百貨同旺角先施,先施有大象的保溫水壺特價168,好輕身同設計都唔錯,好岩小一生用,但可惜剩係得藍色同灰銀 ...

tam,

我亞仔入左1C, 都係培社, 在學校買了所有校服和書包, 我選了SPI新款的, 因為不算重呀!

水壺我本想買運動形的, 大象水壺是否很大個?

KelvinMaMa

andrewmama,

牧社是什麼顏色? 我今天也認識了一位在職1C 家長 !

將來要多多溝通

你地就好啦,有咁多個同班。
女女的同班同學都有兩個入左1C班,幸好都仲有一個男同學入1A,可以互相照應下。

我好想女女入牧社...牧社係咪綠色?

KelvinMaMa,

個水壺唔大個o架,我就好鐘意,不過女女佢鐘意粉紅色…所以先唔考慮。

下面呢款~我鐘意既係細size。

新o黎報到

我囡囡係 1D 班 (愛社, 紅色).

我今日都攪掂好買校服, 訂飯盒, 校車, 暑期班, 書包就出去買.

想問大家 '新書簿' 是否開學先派呢?

另外, 番學時駛唔駛帶食具? (筷子,匙...)

牧社是綠色啊....
是的是的, 真要多多溝通!

原文章由 KelvinMaMa 於 08-7-2 14:19 發表
andrewmama,

牧社是什麼顏色? 我今天也認識了一位在職1C 家長 !

將來要多多溝通

hi anixon,

書薄會開學先派呀,無得預早溫習。我都唔記得問要唔要拎食具,唔知有無家長可以問下呢。

乜唔係培社係紅色咩? 老師話叫我買紅色運動衫的…

見你係第二個post度寫你係叩門入一呂,你係幾時interview o架?
‹ 上一主題|下一主題