用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 浸信會呂明才小學 一呂2008小一家長請進!!
go

一呂2008小一家長請進!! [複製鏈接]

大家好!!
小兒九月升一呂小一, 希望有其他家長在這裏大家交流吓!!
   1    0    0    0

hi andrewmama,

我的女女都係九月升一呂小一,好緊張呀

回覆 #2 tam 的文章

Hi Tam,
你好!Nice to meet you!
真高興有家長回應!
你幫仔仔選了普通話班, 希望入倒!
我也有点緊張編班試!但都不知考甚麽,就覺得好似冇得點預備...
我昨日想起就抽問下仔仔串小小教了的英文生字...
可能佢k3考試已考完一段時間,我又冇同佢再溫...忘得七七八八...比佢激死...

我都好開心有家長開左呢個topic呢。

幫女女報了非普通話班,因為擔心她的普通話太普通

編班試真係唔知會考咩,都無咩可以溫習,由得她啦。

其實有個問題就係7月2日要交學生相片做學生証,但7月2日先訂校服…咁我地係咪要出去買校服呢。

回覆 #4 tam 的文章

哈我都冇為意添,
但我想星期一會有答案吧?
我好想快D知學校暑假班/預備班(?)的時間表...我怕撞時間,吾敢幫個仔報其他嘢住呢!

係呢...你地也住學校附近/沙田嗎?
我地住得近可以行去返學,仔仔可慳好多時間,好開心!

尋日考完編班試,問女女考咩佢咩都答唔到,剩係答:唔記得啦。你地知唔知考左咩呀?我好想知。

新書有無寫幾時派呀?唔係好覺眼有寫到。我會幫女女報小一英文暑期班,另外會報多一個英文班。女女好想參加拉丁,而家仲考慮緊。因為佢地學校會返到8月中先放暑假。

住得近真係好,我地係要搭車o架,不過都會係我自己湊返。

回覆 #6 tam 的文章

Hi,我仔都吾多願講,我問/估考咩佢先答我。
佢話中文有作句:
今天,______________________
(佢話填左「我和婆婆玩花燈。」﹞自己補充:哈,個婆字好似寫左"文"字做底,應該係"女"字!!(即是錯啦!!)
仲有填充: ___雲, ____麗, 小_____
(佢話填左 白, 美,鳥)
英文有填充:
-I ______(is/am ) a _______(boy/girl).
-I am _________ years old.
-I like__________colour.

-數學只是單位加數,佢話:
2+0=?
1+1=?
3+4=?
有架火車叫你填1-10的單數。和1-10的双數。

普通話佢話老師只問了他一條: 你幾歲?(普通話)
我仔答: 我六歲。(普通話)
老師: 很好!(普通話),
然後用廣東話叫佢可以返位睇書。

佢只係講咁多,但吾好信晒, 佢有時幻想力都幾强,  又同自已做過的練習混為一談 ....最好揾你女女引證下...

比佢睇完,女女都係話唔記得,唔好問佢。

Hi my daughter will also be studying in LMC this September. Let's keep in touch. I am sure we will be needing each other a lot later when school starts.  

Andrewmama your son is so smart. My daughter cannot make sentences yet. Her kindergarten does not have exams, dictations so P1 will be a big challenge for her (and for me of course).

BTW are you working moms or full time moms? I am a working mom so will need to work hard.  

Belle,

我係在職媽咪呀,只係早上可以湊佢返學,多d親子時間。

係呢,你地報左咩暑期班呀?下星期三未必請到假去學校交費,唔親身去會唔會唔係咁好呢。

回覆 #9 belle_ng 的文章

Hi Belle,
Nice to meet you.
My son 's not so smart, it just happened that he learnt that in the kindergarten.
I am a working mom too. I have long heard LMC's workloaod is quite heavy...i hope we(son and i) can cope with it.

Yes, please keep in touch!!!

回覆 #10 tam 的文章

tam,

學校summer真多節目...我仔樣樣都想學...
我已交了幼聯英文form回校, 另想報跆拳, 綜合美術, tennis, table tennis, 小司儀, swimming...其實我想報Edupower English那個班,但就會撞了以上的某些班....聽落好誇張, 但真實有些也table tennis係好short course, 至在試吓鍾意否...不過都未決定倒...
你地呢?

7月2日仔仔学校要返學, last day, (3/7 party only)!我吾想他miss 呢日, 所以應不帶他去LMC 度身了, 校服自己容後再去買.
But 我會去搞書薄 & 課外活動.

andrewmama,

你咁快交左幼聯英文form,我打算7月2日先交。

校服我都會出去買,唔知返summer course要唔要著校服,怕經學枚訂唔知幾時先有得拎。

女女又係樣樣都想參加,但佢地幼兒園係返到8月中,無咁多時間join summer couse,我只會幫佢報Edupower English + 幼聯英文。其他的實在安排唔到,因為本身佢都仲有幾樣野學緊。

7月2日睇下公司可唔可以比我遲少少返啦,因為6月請左好多假,公司唔會再批假去搞手續喇,但自己又好想親力親為。

其實我都好擔心上到小學會應付唔到,唔止擔心女女,自己都怕自己唔適應。

[ 本文章最後由 tam 於 08-6-25 23:49 編輯 ]

幼聯英文form, 快交!!

tam,
幼聯英文form是指定特別早交回學校收集箱的(2x/6 deadline , please check the notice! i don't have it with me here.)
我老公講座第2朝9點到校交, 老公話見倒箱內至少已有十幾張form...
你快D填返去啦!!!

原文章由 tam 於 08-6-25 23:48 發表
andrewmama,

你咁快交左幼聯英文form,我打算7月2日先交。

校服我都會出去買,唔知返summer course要唔要著校服,怕經學枚訂唔知幾時先有得拎。

女女又係樣樣都想參加,但佢地幼兒園係返到8月中,無咁多時間joi ...

andrewmama,

好彩你提醒,我呢個大頭蝦媽媽無睇到日期(原來聽日係deadline),今朝去左交form,thanks

你哋好!我仔仔今年都係小一新生啦!希望到時大家可以多多指教,因為我係在職媽咪,好驚到時跟唔倒阿仔嘅功課,加上阿仔係12月出世超細仔,我都有啲擔心

Hi 各位 :
我都來報到, 我都是在職媽咪 (原來大家都是啊)

我可能不報暑期班, 因為在外面已報了羽毛球, 各項參觀等節目, 還有一日營等, 2/7亞仔不用上學, 我都會帶佢去買校服, 編班試亞仔話為了寫個"亮"字, 結果做不成造句, 我幫佢選了普通話班, 希望入到啦.

我考慮比佢食學校的飯盒, 你地呢?

KelvinMaMa

welcome welcome,好開心有咁多一呂家長,之前見呢度都無咩人提及呢。

發現左你地個個都係仔仔,暫時得一個女仔。

第一個月我都會比佢食學校的午餐,因為擔心佢未適應仲要拎多個飯盒會論論盡盡,見個餐單的食物都好似幾吸引,但好似無生果。

係咪得我一個報左普通中文班。

Hi, Sheepmom,
歡迎歡迎!
好開心越來越多一呂mama...
大家傾吓講吓, 互相幫助啦!
原文章由 sheepmom 於 08-6-26 12:24 發表
你哋好!我仔仔今年都係小一新生啦!希望到時大家可以多多指教,因為我係在職媽咪,好驚到時跟唔倒阿仔嘅功課,加上阿仔係12月出世超細仔,我都有啲擔心 ...

我都考慮緊好唔好訂午餐,因為張餐單都唔錯幾健康,但阿仔話想姐姐送飯,所以我仲未決定,據我所知一呂校長係好注重學生嘅健康飲食,佢係唔比小朋友食老麥架,我好鍾意佢呢點,因為我小朋友都有啲肥嘅傾向,我都唔想佢比其他食老麥啲同學影響。  

原文章由 andrewmama 於 08-6-26 23:51 發表
Hi, Sheepmom,
歡迎歡迎!
好開心越來越多一呂mama...
大家傾吓講吓, 互相幫助啦!  
‹ 上一主題|下一主題