用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

面試 [複製鏈接]

4月28日會有面試, 大家收到信未?

0    0    0    0

我昨日收到信, 是星期6, 9:30分
很緊張啊

我昨天都收到信,是星期六12:30,
都有點緊張,不過盡力而為啦。

原文章由 BERNICEKWOK 於 08-6-21 09:45 發表
我昨日收到信, 是星期6, 9:30分
很緊張啊

今天(28jun)面試完, 覺得點呀?
[size=medium]queensroad

期待結果

有冇人知道28/6第一輪有幾多人去面試? 競爭大不大?

昨天帶小女去面試時,心裡很緊張.

學校面試時,問嘅問題都係比較關心家長對宗教及小朋友的期望.
粒層我哋都係將心中所想據實答,唔知學校覺得點!!

希望可以快點知道結果...

我們係真嘅鍾意粒間學校. 無論是環境及理念...
報考粒間嘅家長,你哋鍾意學校邊方面呢?

回覆 #5 TYma 的文章

昨天我都有帶小女去面試, 由他們點名單和大約每半小時見25個小朋友來計應該有五百個考生, 不過不知學校第一輪會收多少?

我覺得他們有看我為小女做的portfolio, 因我想表達的他們都接收到, 如有些相片小女在兩,三歲時在教会獻詩時拍, 在面談時, 他說知道小女很小便跟我們返教会等. 我都覺得他們很重視家長對基督教的認同和接受,  反而現在有沒有學樂器, 不太重要.

小女很喜歡這所小學, 如果收她, 她一定很開心. 不過在面試當天, 她很不舒服, 未考前嘔了三次, 好彩考時沒有嘔, 也告訴我有答老師問題和畫了畫, 晚上也唱了一首"God is Good"給我聽.

不知有沒有人知幾時通知結果?

Results will be released before July 28, one month later.

原文章由 KAnn 於 08-6-30 14:37 發表
昨天我都有帶小女去面試, 由他們點名單和大約每半小時見25個小朋友來計應該有五百個考生, 不過不知學校第一輪會收多少?

我覺得他們有看我為小女做的portfolio, 因我想表達的他們都接收到, 如有些相片小女在兩,三歲 ...

God is good

KAnn^^
希望妳囡囡都可以面試成功.
第一輪五百個算多唔多? 第一輪會錄取幾個?
我囡囡都係話考聽音樂後畫出感覺,同埋都有唱God is good俾我聽,仲有動作,但佢唱兩句God is good之後,話後面歌詞唔嘅得!!! 我哋冇信教,所以都幾擔心囡囡會被踢出局...

有冇人知成首歌詞係點?? 若知,可否話我知...

也告訴我有答老師問題和畫了畫, 晚上也唱了一首"God is Good"給我聽..

原文章由 TYma 於 08-6-30 19:19 發表
KAnn^^
我囡囡都係話考聽音樂後畫出感覺,同埋都有唱God is good俾我聽,仲有動作,但佢唱兩句God is good之後,話後面歌詞唔嘅得!!! :ig ...

真是估不到,越來越多人投考這所學校.我個女去面試時是我老公帶她去的.我記得她話爸爸著到結婚.都幾好笑.但證明學校很重視禮儀.

小女九月入小一,我希望她會喜歡她的新學校.我原本擔心音小的功課.
但注冊日的家長會上,學校老師都有介紹課程編排,小一一個星期九節英文課,比例最重.八節中文,八節數學,八節音樂.英文課當然是全英文教學啦,而中文科就從小一開始,用普通話讀課文,到高小時中文科都用普通話解說課文.
這樣的安排我覺得很不錯,再加上見到的老師都很有禮貌,學校真是很靚.我都很高興小女能在這裏成長.

祝各位好運!

回覆LLY1103

LLY1103,
面試小一,真係緊張過自己當初去會考...
好多謝你嘅分享,發覺好少讀音小嘅家長會上來分享心得.
你囡囡派到學咩樂器?
都祝福你小女在音小學習快樂!
聽講一入到小一,就要分英文程度上堂,係唔係?
你寫到"小一一個星期九節英文課",比例都算重,有冇教Phonics?

希望音小家長可以多上來分享心得.

p.s.有冇小朋友曾經在面試不獲錄取之後,叩門成功? 希望可以講下過程...

原文章由 LLY1103 於 08-6-30 22:02 發表

真是估不到,越來越多人投考這所學校.我個女去面試時是我老公帶她去的.我記得她話爸爸著到”結婚”咁.都幾好笑.但證明學校很重視禮儀.

小女九月入小一,我希望她會喜歡她的新學校.我原本擔心音小的功課.
但注冊日 ...

老師好像講過,默書不多.但英文會教小朋友學習由讀音串字.就是你所講的PHONICS吧?
至於細節,就要等開學後才清楚了.

樂器分配要等到八月才有結果,現在還不知道.

KAnn^^
我囡囡都係話考聽音樂後畫出感覺,同埋都有唱God is good俾我聽,仲有動作,但佢唱兩句God is good之後,話後面歌詞唔嘅得!!! :ig ...

TYma,

我女唱了三次God is good 然後最後God is good to me.

我也祝妳囡囡面試成功, 不用太担心因很多家長都會讓他們孩子考很多學校,未到最後都應該有機會,學校不一定要求家長有同一信仰, 妳的認同他們應該聽到的.

我女女現讀一年級,  睇番上年紀錄, 收到取錄信的日期係
19.7.2007
我不需要再找這世間虛假的美麗, 唯有認識祢才是最寶貴! 人活著為了甚麼? 為了敬拜祢一個, 唯有祢能夠滿足我

KAnn^^

KAnn^^,
成首歌應該係:
God is so good, God is so good,
God is so good, is so good to me
我個仔話首歌係咁唱,後面冇架啦
動作佢話老師叫佢哋自己諗吓做咩動作可以配合d歌詞,
我個仔都有返開主日學,經常有唱開詩歌,所以佢即刻做出一隻手指向天(god),再舉起兩隻手指公(so good),跟住再嚟一個雙手文差抱住自己(to me)
我諗學校係想考小朋友律動同是否願意參予~

我個仔淨係同我講good to you?
我仲問佢係god to you 定good to you呀?
同埋知道叫佢畫兩幅畫同寫姓名.
[size=medium]queensroad

一星期一堂Phonics, 英文課是分組上課, 下星期是家長日及結業禮, 可到學校買舊書(特別是
reader)及舊校服

原來可以買舊書的,咁我出年嘟可以諗吓買舊書lu,因我個仔今年入讀ICQM小一..........

原文章由 lamlam2004 於 08-7-4 13:35 發表
一星期一堂Phonics, 英文課是分組上課, 下星期是家長日及結業禮, 可到學校買舊書(特別是
reader)及舊校服

各位,

請問你們小朋友6月面試是報讀2009-2010年小一嗎?即係今年暑假後升k3嗎?
我的小孩子今年暑假後升k2,是不是明年要報小一?謝謝各位.

醒目開學勳章

anson表妹,

你講得對是小朋友讀K2就下學期四、五月留意音小校網,開第一輪家長答問大會,6月面試。

不好意思. 想問吓如果2009年讀小一的話是否已錯過了收生的時間表啦? 吟有無得插班?

原文章由 yklee 於 08-7-13 15:45 發表
anson表妹,

你講得對是小朋友讀K2就下學期四、五月留意音小校網,開第一輪家長答問大會,6月面試。
‹ 上一主題|下一主題