用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小學考試試卷你地有無派返黎?
go

小學考試試卷你地有無派返黎?

我個女間學校吾派考試卷返黎,家長無得睇,小朋友右吾洗改正,我吾知個女錯Mud,我想問下你地係吾係都係咁,係吾係依家小學既制度係咁,派比家長睇有咩問題呢?

呈分試的試卷是不會派回來的,只派給學生對卷。但平常的試卷是會派給學生拿回家,並要家長簽署。

原文章由 Manny 於 08-6-18 23:43 發表
我個女間學校吾派考試卷返黎,家長無得睇,小朋友右吾洗改正,我吾知個女錯Mud,我想問下你地係吾係都係咁,係吾係依家小學既制度係咁,派比家長睇有咩問題呢? ...

我囝囝和囡囡考試卷都冇派返黎, 我個人就鍾意唔派, 如果見到佢哋錯埋d唔小心, 我會好激氣.

我地都係一樣. 呈分試先至唔派.
原文章由 esprincess 於 08-6-19 09:55 發表
呈分試的試卷是不會派回來的,只派給學生對卷。但平常的試卷是會派給學生拿回家,並要家長簽署。

我囝囝 P1-P4 的試卷是會派給學生拿回家,要家長簽署並帶回校。聽其他家長講是 P.5-P6 呈分試的試卷才不會派回來的,不過也會派給學生對卷。
我個女間學校吾派考試卷返黎,家長無得睇,小朋友右吾洗改正,我吾知個女錯Mud,我想問下你地係吾係都係咁,係吾係依家小學既制度係咁,派比家長睇有咩問題呢? ...

我仔間學校考試卷也是不會派回來, 因為學校擔心會有家長給補習社, 所以我都覺得唔派冇問題; 不過如果可以係家長日比家長看一看, 之後立即交回學校, 其實咁樣係咪會好D.

無嫁,咪打電話問老師衰 d mud 囉。

我囡囡間會派回測驗和考試卷,亦要做改正及家長簽名。其實小一時,學校是沒有派的,但我自己多事,走去問老師拿來看,又寫信給校長要求派回所有卷,終於小二起便什麼都派回了。我覺得派回給家長看,可以知道小朋友錯什麼,不小心和不識做是兩種教法的。

我個囝小一, 測驗,評估全部都派, 就剩係考試唔派比家長,只派比學生堂上對卷, 其實我讚成派嫁, 等我睇下佢錯 d 乜, 下次提下佢等佢有所改善都好, 又或者學校安排一日閱卷日比家長係課室 睇law.....但我始終唔明, 點解唔派得返屋企呢 ?

唔派架,淨係學生係堂上同老師對卷,睇下自己錯乜,不過通常我囡都會記住邊D唔啱,返黎話我知

有對卷,有改正  
無派卷回家

我個女間學校都係唔派卷, 只會喺堂上對, 家長只可以喺攞成績表時睇卷, 仲要一路睇老師一路吹你咁。

有對卷, 有改正.
評估卷會帶返屋企比家長簽名然後交返比老師.
考試卷都會對卷, 改正, 唔可以帶返屋企, 但有閱卷日.

我仔仔果間都有派, 梗係好啦, 知道邊樣係弱項, 又知出咩形式.

不過, 都有好多朋友仔學校唔派, 驚拎去補習社卦, 見呢度都有交換啦.

原文章由 乖乖 於 08-6-20 13:46 發表
我個囝小一, 測驗,評估全部都派, 就剩係考試唔派比家長,只派比學生堂上對卷, 其實我讚成派嫁, 等我睇下佢錯 d 乜, 下次提下佢等佢有所改善都好, 又或者學校安排一日閱卷日比家長係課室 睇law.....但我始終唔明, 點解 ...