用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會仁立紀念小學 荃灣去仁紀 的保母車
go

荃灣去仁紀 的保母車 [複製鏈接]

可否介紹一下 荃灣去仁紀 的保母車 / 校車 的路線.
在荃灣大會堂附近有無得上車 ?

謝謝
   1    0    0    0

Please check pm.

請問會途經 海濱花園嗎?

原文章由 trueno009 於 08-6-21 23:04 發表
請問會途經 海濱花園嗎?

我知"保母車"會經, 上年校車都有經海灣, 海濱, 祈德村新村, 今年路線應該都係差唔多!!

黃巴士

原文章由 黃巴士 於 08-6-22 10:38 發表

我知"保母車"會經, 上年校車都有經海灣, 海濱, 祈德村新村, 今年路線應該都係差唔多!!

黃巴士

只有劉叔叔車會經.

今午收到電話,"仁紀"取錄了囝囝插二年班,很開心!
請各位多多指教

因為是來年了插班, 很想在學期完畢後徵求現役二年班的書簿和工作紙, 方便囝囝盡快適應轉校生活.  如各位出手相助. 真是感激萬分.

小兒9月入讀仁紀,但家住深井,請問有冇家長知道有冇保母車由深井仁紀????請幫幫手!!!!

原文章由 lawmanleung 於 08-6-26 18:41 發表
小兒9月入讀仁紀,但家住深井,請問有冇家長知道有冇保母車由深井去仁紀????請幫幫手!!!!

Please check your PM.

保姆車資料

本人女兒九月會升仁立小一,請問可否pm保母車資料?茘景去葵盛圍。Thanks a lot!

原文章由 lawmanleung 於 08-6-26 18:41 發表
小兒9月入讀仁紀,但家住深井,請問有冇家長知道有冇保母車由深井去仁紀????請幫幫手!!!!

保姆車資料

本人女兒九月會升仁立小一,請問可否pm保母車資料?茘景去葵盛圍。Thanks a lot!

保姆車資料

係勒,都唔記得講:校長有次叫我搵住深井既家長,調查吓佢地究竟幾多位有搭校車既意願,想促請校車公司加開深井至海濱既專線,唔駛兜咁遠咁話。
所以請各位深井區既新舊家長,下學期響校長調查想搭路線時,記住填上深井,以便校車公司統計人數。否則,就算校長有意請其開此線,人地都可以一句話冇人搭就推得一幹二淨

另外,我今日下午寫咗d野同新生家長講,有興趣者請參閱:http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1499861&page=1#pid24224631

原文章由 csy_ma 於 08-6-26 22:30 發表

係勒,都唔記得講:校長有次叫我搵住深井既家長,調查吓佢地究竟幾多位有搭校車既意願,想促請校車公司加開深井至海濱既專線,唔駛兜咁遠咁話。
所以請各位深井區既新舊家長,下學期響校長調查想搭路線時,記住填上深井,以便校車 ...

我而家好煩惱唔知去邊度搵保母車由深井去仁紀 請各位幫幫手!!!!!

原文章由 lawmanleung 於 08-6-26 22:40 發表

我而家好煩惱唔知去邊度搵保母車由深井去仁紀 請各位幫幫手!!!!!

我以前都搵過,係冇既,所以先想要校車開條線俾深井學生。

回覆 #13 lawmanleung 的文章

荃灣咁多好學校,點解要去呢區呢??

原文章由 yenwong965 於 08-7-13 17:49 發表
荃灣咁多好學校,點解要去呢區呢??

荃灣好既小學係好多,但英中得三間,競爭大。
葵青區英中有六間(其中兩間為女校),就算係男仔,亦會因潛在競爭對手會揀女校而機會大D。
另外,仁立仁紀與同為聖公會屬下既林護是聯繫學校,亦係家長揀校既考慮之一(其實遲d都會脫勾,不過同屬同一個學校監理委員會,總會有d政策傾斜,跟現時想入仁立仁紀既家長,會傾向選擇同為聖公會屬下既幼稚園就讀一樣,有某種合理既"迷信")。

補充一下:
您有興趣既馬基,亦係荃灣區冒起既"好學校"之一。惟以往績(升學率)計,不算太吸引。
有朋友替幼稚園已好鍾意做補充既女兒揀了此校,現升小二,對學校感覺蠻好。但家長仍有計劃在女兒再大一點時,考慮替其轉去升學率更高的學校(可能到時未必會實行)。
至於天佑、伍季明、官小等,都是"谷"既學校,跟仁立分別不大,但仁立仍係睇升學率家長既首選。

仁紀走既路線則類似浸聯。浸聯難入之餘,其實都幾靠家長自己做野,仁紀則介乎谷但又冇咁辛苦,於前列既學童升學率又有d保障,可以說幾保險既路。
最重要既分別係,浸聯自以為晉身"名校"牌匾,如果家長唔係返其屬下教會,真係……但仁紀響區內仍係"老二",要同仁立爭學生,所以校方十分積極咁搞好同家長既溝通(呢個係"老大"既弱項,老大諗住家長揀佢都係想入去佢隔鄰間中學,就要"配合"學校既政策,冇乜互動)同逐步改善,所以無論成績同口碑都冒起緊。

原文章由 csy_ma 於 08-7-13 18:37 發表
補充一下:
您有興趣既馬基,亦係荃灣區冒起既"好學校"之一。惟以往績(升學率)計,不算太吸引。
有朋友替幼稚園已好鍾意做補充既女兒揀了此校,現升小二,對學校感覺蠻好。但家長仍有計劃在女兒再大一點時,考慮替其轉去升學率更 ...

十分謝謝,因為你答左我,無想到的事呀,thx
‹ 上一主題|下一主題