用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2009/10升中一, 揀津中英文班定次等直資英中? ...
go

2009/10升中一, 揀津中英文班定次等直資英中? [複製鏈接]

想大家比d意見...

「津中英文班」係指band 1尾或band 2頭既學校入面既英文班

「次等直資英中」係指聖喇拔以外既非傳統名校, 不過就做左直資, 以英中個名黎做生招牌

大家點揀?
   0    0    0    0

對唔住,如果要用★次等★這種"字眼",那麽"次等"的人就唔好貪心。乖乖有邊間"次等"學校肯收就算啦。

適合最重要,老師重視你,將來學有所成,比起在'一等'學校做次等生好。况且有d band1學生都未必選band 1傳統名校。

如果你已經認為某一間是"以英中個名黎做生招牌"的學校,那麽為什麼還要揀呢?!

原文章由 bikkibikki512 於 08-6-17 22:42 發表
想大家比d意見...

「津中英文班」係指band 1尾或band 2頭既學校入面既英文班

「次等直資英中」係指聖喇拔以外既非傳統名校, 不過就做左直資, 以英中個名黎做生招牌

大家點揀? ...

原文章由 mamimummy 於 08-6-19 22:23 發表
適合最重要,老師重視你,將來學有所成,比起在'一等'學校做次等生好。况且有d band1學生都未必選band 1傳統名校。

如果你已經認為某一間是"以英中個名黎做生招牌"的學校,那麽為什麼還要揀呢?!

非常認同!

mamimummy,  很同意

你那句"適合最重要" 實在太好

原文章由 mamimummy 於 08-6-19 22:23 發表
對唔住,如果要用★次等★這種"字眼",那麽"次等"的人就唔好貪心。乖乖有邊間"次等"學校肯收就算啦。

如果 ...

用"次等"呢個字真係好un耳...

既然係"次等"又何必去考慮呢?  疊埋心水報中中再博英文班罷啦, 反正你都已經將呢類學校評為"次等"之餘, 仲要俾學費, 留番D位俾D想入嘅學生算啦...

原文章由 vespa 於 08-6-20 01:27 PM 發表
用"次等"呢個字真係好un耳...

既然係"次等"又何必去考慮呢?  疊埋心水報中中再博英文班罷啦, 反正你都已經將呢類學校評為"次等"之餘, 仲要俾學費, 留番D位俾D想入嘅學生算啦...

...

十分同意,如己是認為那是<次等>學校,那又怎会把自己的心肝寶貝送入去呢?不如認真的找一間啱自己小朋友的學校吧!
Have a nice day !!!

mamimummy & Vespa

絶對同意!

‹ 上一主題|下一主題