用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 約克英文小學暨幼稚園(九龍塘) or 九龍塘啟思幼稚園? ...
樓主: Edison媽咪
go

約克英文小學暨幼稚園(九龍塘) or 九龍塘啟思幼稚園?

hi, 各位, 聽大家對York的意見, 我想問問大家, 咁大約一個月要多少錢呢? (包括參加佢地的課外活動)

劍橋英語課程張證書,今年三月上大陸考,至今六月都未有證書。想用張證書考小學?你地自己決定啦。宜家派完小一,塵埃落定都未有Cert,艾~~~~!

其實張証書可以後補交給取錄之小學的。我仔個年都係咁啦﹗所以您必須在扣門的小學的申請表上註明後補便可,當您心儀的小學取錄您小朋友後便可以後補給學校的,好多人都係咁做的。所以唔駛擔心的﹗

另york 隨了有 cambridge 外, 還有 jet set 及 set 10 的 exam, 因此亦可使用其他証書的。

原文章由 ka-so 於 08-6-21 18:50 發表
劍橋英語課程張證書,今年三月上大陸考,至今六月都未有證書。想用張證書考小學?你地自己決定啦。宜家派完小一,塵埃落定都未有Cert,艾~~~~!

[ 本文章最後由 cclbaby 於 08-6-23 09:26 編輯 ]

補充一句﹗

其實考小學 或 扣門是好睇小朋友的知識對答表現,因此有冇証書亦不是一個重要關鍵﹗

其實張証書可以後補交給取錄之小學的。我仔個年都係咁啦﹗所以您必須在扣門的小學的申請表上註明後補便可,當您心儀的小學取錄您小朋友後便可以後補給學校的,好多人都係咁做的。所以唔駛擔心的﹗

另york 隨了有 cambridge 外, 還有 jet set 及 set 10 的 exam, 因此亦可使用其他証書的。

QUOTE:
原文章由 ka-so 於 08-6-21 18:50 發表

[ 本文章最後由 cclbaby 於 08-6-23 09:26 編輯 ]

原來係咁. 同我街坊當初入讀york的原因一樣, ie miss晒其他學校的deadline, only york同啟思anytime都收生. between 呢2間, 佢end up選york, 佢話so far好滿意同女女英文好好, 仲入讀精英班tim. 不果我知佢早前想同女女插班入根德的k2, 不果kv唔收插班. 另亦試過考St. Cat, 又係想k2插班, end up 都係唔收.
原文章由 Edison媽咪 於 08-6-20 14:43 發表
因為我只係得呢2間選擇,其他都full哂,因為我個仔會黎緊9月讀k2,所以我打哂去好多,好多都話FULL哂,得呢2間同我講話有下午班咋,所以我冇辦法會選擇2間其中一間LOR!

...

有冇試 Christ Church 呀?佢地由 k2 開始的,可考慮﹗

原文章由 雙子媽媽 於 08-6-23 10:33 發表
原來係咁. 同我街坊當初入讀york的原因一樣, ie miss晒其他學校的deadline, only york同啟思anytime都收生. between 呢2間, 佢end up選york, 佢話so far好滿意同女女英文好好, 仲入讀精英班tim. 不果我知佢早前想同 ...

回覆 #26 cclbaby 的文章

我問左啦,佢話收哂唔再收了,得呢2間,佢叫我7月10幾去interview,但唔知收唔收?係唔係通常見都收架?

我又無問佢嘞. 自從佢個女入左精英班, 無再聽見佢話要同佢轉校.
原文章由 cclbaby 於 08-6-23 13:29 發表
有冇試 Christ Church 呀?佢地由 k2 開始的,可考慮﹗

好難講收唔收的。一切都要看有幾多人入讀才知道淨返幾多位啦﹗有冇考其他學校呀?

原文章由 Edison媽咪 於 08-6-23 14:29 發表
我問左啦,佢話收哂唔再收了,得呢2間,佢叫我7月10幾去interview,但唔知收唔收?係唔係通常見都收架?

回覆 #29 cclbaby 的文章

冇呀!我打哂去問都話full哂wor,只係york同啟思話有位,約左我7月10幾號去interview,其他都打哂好慘都話唔會有位架la!但我想問york係唔係已經冇得用學劵架la?

係呀. 今年開始無嘞.
原文章由 Edison媽咪 於 08-6-24 17:31 發表
冇呀!我打哂去問都話full哂wor,只係york同啟思話有位,約左我7月10幾號去interview,其他都打哂好慘都話唔會有位架la!但我想問york係唔係已經冇得用學劵架la?

Perhaps your friend mis-interpret whole-day class as 精英班.  I learnt from school that if too much students applying for whole-day class, they will choose the better one.  Howver, most of the classes taken during the pm sessions could also be taken at weekend.  Many of the parents therefore decided to take half-day class so that our kid may take other activities in the afternoon.  To me, I consider the afternoon sleep at school is too short (less than 1 hr).

Indeed, York is quite good especially for preparing for Primary school.  However, family also needs to put efforts to support our kids.

原文章由 雙子媽媽 於 08-6-25 16:26 發表
係呀. 今年開始無嘞.