用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 約克英文小學暨幼稚園(九龍塘) or 九龍塘啟思幼稚園? ...
go

約克英文小學暨幼稚園(九龍塘) or 九龍塘啟思幼稚園?

有冇媽咪知道york or 啟思邊間好d?

有人媽咪知道幫下我選擇???

真係冇人知?有冇媽咪可以幫下我,唔該!!!Thanks!

for me 我會揀啟思

啟思辦得不錯. 係一位幼師朋友講的.

本人對york無好感, 我有一街坊個女現在係york讀k1, 佢自己覺得唔錯, 但我覺得佢太commercial.  好似k1已有精英班, 但我好懷疑k1返左學幾個月, 佢地憑咩去評估個小朋友係精英, 尤其頭呢幾個月只係小朋友的適應期. 而被選入精英班的每月要比多$1,xxx學費. 個人覺得係 $技倆. 等d家長比得心甘命抵, 入到精英班wor, 講比人聽幾威, 比多d都抵.
原文章由 Edison媽咪 於 08-6-17 12:04 發表
有冇媽咪知道york or 啟思邊間好d?

Thanks all mom ! 我都係聽人講話啟思好,但人地話如果上小學係讀有名的小學就讀york會好d,上小學冇咁辛苦,但我都係想小朋友開心!仲有冇媽咪comment ?

My son is now studying in York and I have never heard of any 精英班.

In the past, my son was also accepted by Creative but we finally decided to chose York.  Now, I think our decsion is correct.  Many of my friends' kids were grad. from York and it really helps parents a lot in developing the acadamic basis of the student for their Primary or even Secondary school.

我無意冒犯所有讀緊york的家長/小朋友.  but this is what I heard from my neighbourhood, 佢舊年9月先開始讀, 會唔會今年新增架呢?  anyway, this is how I feel re york.
原文章由 dinosaur_bb2004 於 08-6-19 12:51 發表
My son is now studying in York and I have never heard of any 精英班.

In the past, my son was also accepted by Creative but we finally decided to chose York.  Now, I think our decsion is correct.  Man ...

咁我應該選邊間好呢?

我地唔會怪你的,因未讀york前,我對這校都有這個印象(都係聽人說的)。我的小朋友都係讀緊york,都係舊年先開始讀,我也從未聽過有什麼精英班。至於商業化,是問有哪一間私校唔commerical?如同同區比較,學費唔算貴,他唔會好似一些學校,一個大數全包,就是逐樣問你要唔要,買唔買,家長可以自由選擇,這個世界冇free lunch, 我地好彩d,可以用學劵。我只是想分享我的小朋友很喜歡返學,好開心又學到野,而且英文的確教得唔錯。

原文章由 雙子媽媽 於 08-6-19 12:58 發表
我無意冒犯所有讀緊york的家長/小朋友.  but this is what I heard from my neighbourhood, 佢舊年9月先開始讀, 會唔會今年新增架呢?  anyway, this is how I feel re york.

York is better......

Edison's Mum,

Hi,本人是有2個小朋友,大女亦在YORK畢業,現在讀小二,細女亦在YORK讀N1,我好肯定YORK比啟思好好好好好好好好好多,因啟思課程淺,上到小學十分吃力,我大女現在英文科可自己處理,YORK教英文有佢自己一套,我有親戚讀藍田啟思,課程淺及上到小一連自己名都唔識寫,K3下學期先默書及先谷佢哋,實在太遲,連ORAL及英文生字基本都唔點(真人真事),至於YORK好商業,你可以樣樣唔參加,無人用槍指住你,自己未了解過,唔好太多批評,應給YORK公平.

咁就奇怪嘞. 我個街坊不停同我地吹噓話佢個女入左精英班架bor , 仲話得20幾個人入到. 唔通佢講大話? 我個小朋友今年都會讀k1, 其實舊年考學校之前都去過york聽講座,校長對佢地的英文有信心唔出奇, 我只覺得佢太誇張同hard sell. 講真, 如果無學券, 以york的學費, 我不如讀st. cat (不果我都放棄左個學位).
原文章由 longwing 於 08-6-19 16:04 發表
我地唔會怪你的,因未讀york前,我對這校都有這個印象(都係聽人說的)。我的小朋友都係讀緊york,都係舊年先開始讀,我也從未聽過有什麼精英班。至於商業化,是問有哪一間私校唔commerical?如同同區比較,學費唔算貴,他唔會好似一 ...

[ 本文章最後由 雙子媽媽 於 08-6-19 16:13 編輯 ]

學Gertrude話齊, 你可以樣樣唔參加,無人用槍指住你. 不果基於人讀我讀的心態, 唔多唔小都會報一d的. 或者到報學校的時候妳去參觀吓同聽吓學校的講座, 去多幾間學校, 聽多d, 比較吓, 可能妳會清楚d自己想比小朋友讀間咩學校. 另外, 同小朋友面試又會睇到多d關於間學校的野, 例如, 老師有無愛心, 學校係著重d咩.
[quote]原文章由 BB成長期 於 08-6-19 16:45 發表
我都知道此校出名英文, 又什麼什麼考公開試(好高評價), 想問會不會偏重此科, 其他忽略了其他如國語, 數學..., 因在網上有mama話此校有好多extra的課程for 考公開試, 又話差不多每月另加仟幾2仟在此課堂上, 因本人aff ... [/quote]

精英班?
我個仔現時U3咪有囉。精英班咪係有錢人讀的全日班。我個仔由N1上L2時,叫家長入精英班,學費要around$5500。上午上課,下午讀他們所提供的Course,我想比個仔去讀都唔得。原因係我個仔個班入面,有另一個極度有$的家長抄我個位。我再問學校,佢地用好多借口推我。
唔知現時重有無呢個精英班呢?

wow,咁即係真係有精英班?我都聽人講佢英文好好,我想我細仔上小學唔好咁辛苦,咁即係你地所講啟思都係淺,咁我要再要想想點先!再睇下有冇其他媽咪點講先!

原文章由 ka-so 於 08-6-20 02:14 發表
精英班?
我個仔現時U3咪有囉。精英班咪係有錢人讀的全日班。我個仔由N1上L2時,叫家長入精英班,學費要around$5500。上午上課,下午讀他們所提供的Course,我想比個仔去讀都唔得。原因係我個仔個班入面,有另一個極度有$的 ...

why only choose between 啟思同york 呢? 其實仲有大把. 我同事個女係讀啟思的, 佢話係淺架, 佢有同佢搵課外補習班. end up 佢個女考上st. paul.
原文章由 Edison媽咪 於 08-6-20 12:16 發表
wow,咁即係真係有精英班?我都聽人講佢英文好好,我想我細仔上小學唔好咁辛苦,咁即係你地所講啟思都係淺,咁我要再要想想點先!再睇下有冇其他媽咪點講先!

...

因為我只係得呢2間選擇,其他都full哂,因為我個仔會黎緊9月讀k2,所以我打哂去好多,好多都話FULL哂,得呢2間同我講話有下午班咋,所以我冇辦法會選擇2間其中一間LOR!

原文章由 雙子媽媽 於 08-6-20 14:28 發表
why only choose between 啟思同york 呢? 其實仲有大把. 我同事個女係讀啟思的, 佢話係淺架, 佢有同佢搵課外補習班. end up 佢個女考上st. paul.

我個女都係york學生, so far我覺得york教得好好,commercial一定啦,正所謂一分錢一分貨...如果唔係就係非牟利啦...而且york大部分額外活動或費用都係自願性既...我個女既班主任非常愛錫佢地又唔會種佢地,英文教得好好,如有唔清楚既地方致電老師又會耐心解釋比我聽...以上只是我個人意見!!

我個仔都係York N1學生, 我覺得OK,我仔仔好鐘意返學,YORK教學方法是活動式教學,英文堂會有用唱遊形式教生字,仔仔返到屋企會好開心唱歌仔,但係每次唱同一首歌的字詞會改咗.中文N1好似記得在2月已經開始學寫生字啦,我知比國際幼稚園係快咗D.老師好有心機教佢哋,有時我個仔有D問題老師會解釋比我聽幫我解決.

其實我想仔仔入此學校係因YORK英文好,只有一間幼稚園有劍橋英語讀可以安排到國內考試評估國際英語能力(劍橋英語香港公開考試兒童要6歲以上),透過《劍橋英語課程》, 學生可作好充足準備,以最佳狀態應付小學. 精英班?有些人形容是精英班,其實可能大家有些誤解,N1班沒有精英班,L2會有約一至兩班全日制不是精英班,因學校尚未能得政府批核是沒有全日制,但會抽有一至兩班可参加全日班在YORK的分校上課(分校已得政府批核),因分校人數有限不可能所有同學轉全日制,所以好多人覺得是抽出來是精英班囉.其實全日制班下午會有劍橋英語,劃畫,體操,出外參觀等.全日制有好處可另你小朋友獨立,學習自理能力.
如不能抽到的學生亦可參加課外活動劍橋英語,劃畫,體操,音樂等.所有參與課外活動都是自願性,我覺得學校有課外的活動給你參與比較是好的,佢哋會選擇外面好的教師團體到校教,不用你在出面找嘗試,另對你的小朋友在同一環境學習會好D.

我親戚個女係讀啟思的, 幼稚園係淺D, 會在啟思小學開始深上去,如果小學入其他名校可能追不上會很辛苦要出外補課.要看你的睇法是不是希望由小開始辛苦,還是在小學辛苦.