用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖母無玷聖心學校 小一家長分享站
樓主: my17223
go

小一家長分享站

Wing,

OIC, 咁我留返學校映啦!

Maipo

HELLO, MAIPO, WING:

原來開左個小一topic 我都唔知tim.  大家好, 我囝囝會讀1M 班.  學校會安排影相, 不過如果你要求好D, 可以自行影囉, 因為好似頭髮亂呀, 笑唔笑, 你地可以睇到執到靚先影, 係學校就唔知影出來咩樣子.  我大囡就試個有一年影到高低孖辮

kena
你終於走到入來,見你好少係bk出現,所以無通知你呀.

各位
尋日大女派咗書單及車費,校車今年加咗7%車費呀,學校書單都轉咗一些出版社,小一今年$930.9.

原文章由 kena 於 08-7-4 09:37 發表

原來開左個小一topic 我都唔知tim.  大家好, 我囝囝會讀1M 班.  學校會安排影相, 不過如果你要求好D, 可以自行影囉, 因為好似頭髮亂呀, 笑唔笑, 你地可以睇到執到靚先影, 係學校就唔知影出來咩 ...

Kena,
你終於出現啦! 你同阿wing 要多D上黎,
指教吓我地d 新小一mami呀!
想問吓其實仲有d 咩必須品要買架?
因為我都唔知要買d 咩, 我想早d 預備好,
今個saturday 我同jess會去買校服啦!

maipo

[ 本文章最後由 maipo 於 08-7-4 16:16 編輯 ]

大家好呀!

你地噤快買校服啦.我仲諗住8月先去買.你地買佐書包未?有乜好介紹?

代友問 .... 請問有沒有媬姆車電話由九龍 (德福那邊) 至聖心呀?

Thanks so mcuh!!

我都係諗住8月先買校服.....
書包問過好多地方都話未出新款呀, 好似遲d類似吉之島會有文具傾銷, 到時先睇!

阿女個契爺一早就買左個書包俾佢啦,
所以唔駛買啦, 要買文具果d囉!

Hi Kena,

我囝囝都係1M, 你 囝囝 是否都係聖幼畢業架?

原文章由 kena 於 08-7-4 09:37 發表

原來開左個小一topic 我都唔知tim.  大家好, 我囝囝會讀1M 班.  學校會安排影相, 不過如果你要求好D, 可以自行影囉, 因為好似頭髮亂呀, 笑唔笑, 你地可以睇到執到靚先影, 係學校就唔知影出來咩 ...

原文章由 jess 於 08-6-24 15:13 發表
hello!

各位我個女讀 1 i 班。

您好,我個女都喺讀呢班,佢喺聖幼升上嚟嘅。

原文章由 wing1206 於 08-7-4 10:08 發表
kena
你終於走到入來,見你好少係bk出現,所以無通知你呀.

各位
尋日大女派咗書單及車費,校車今年加咗7%車費呀,學校書單都轉咗一些出版社,小一今年$930.9.

...

hallo. 請問可否分亨校車路線,我現在住馬鞍山西沙路,可否helphelp睇下有無泥涌站或輋下村站.Thx

Sue
無媬姆車出九龍的.(因我見九龍入來讀的小朋友,全部都係自己坐車的)

原文章由 Sue^_^ 於 08-7-4 14:01 發表
代友問 .... 請問有沒有媬姆車電話由九龍 (德福那邊) 至聖心呀?

Thanks so mcuh!!

YinKiuLam
有坭涌巴士站 $570(最遠係呢個站啦)

原文章由 YinKiuLam 於 08-7-6 09:28 發表

hallo. 請問可否分亨校車路線,我現在住馬鞍山西沙路,可否helphelp睇下有無泥涌站或輋下村站.Thx

嘩! 有咁多都係聖幼o既MAMI 呀!
你地個小朋友K3讀邊組架? 大家會唔會係同學仔

琴日買左校服啦, 我覺得條校裙好難著呀!
跟住行過瀝源村見到有幾間鋪都有校服賣,
有一間賣$25咋, 不過D QUALITY 真係
差小小, 個校章又無咁靚, 原來絛紅色膠腰帶
要返去小學校務處買架.

[ 本文章最後由 maipo 於 08-7-6 12:42 編輯 ]

我記錄了準小一生的資料,如有遺漏請通知.

1I~~Jess,christlwm
1H~~YinKiuLam
1M~~Kena,wing1206,myhoneys
1P~~my17223,maipo,fma,Bb1213
1S~~MrsFung,Stephanie_1024

Hi Wing,

有個list 真係好呀!
仲有一個mami - CWLC 佢囡囡讀 1H 班.

1H~~YinKiuLam,CWLC
1S~~MrsFung,Stephanie_1024

請問各位的小朋友,有否是由「螃蟹組」升上聖小的呢?

原文章由 maipo 於 08-7-6 14:09 發表
Hi Wing,

有個list 真係好呀!
仲有一個mami - CWLC 佢囡囡讀 1H 班.

1H~~YinKiuLam,CWLC
1S~~MrsFung,Stephanie_1024 ...

多謝各媽咪所做的報告表
看來1p班是最多子女讀的班級
不知是仔仔多還是女女多呢?

Thanks very much wing1206.
Then my friend need to think how to arrange?

原文章由 wing1206 於 08-7-6 12:33 發表
Sue
無媬姆車出九龍的.(因我見九龍入來讀的小朋友,全部都係自己坐車的)

原文章由 wing1206 於 08-7-6 12:34 發表
YinKiuLam
有坭涌巴士站 $570(最遠係呢個站啦)

吾該晒,佢地都係吾肯開多個站方便一下小朋友,輋下去坭涌巴士行十分鐘,車就十秒鐘,小朋友曰曬雨淋,甘都吾肯開,早知係甘吾搬甘遠,新生旅運完全做吾到有載無頮的精神,以前大洞都去o