用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖母無玷聖心學校 小一家長分享站
樓主: my17223
go

小一家長分享站 [複製鏈接]

我會俾佢帶水壺囉, 費事佢飲咁多汽水呀!
聖小係咪你首志願黎架?

原文章由 my17223 於 08-6-21 10:25 發表
.....我無諗過零用錢問題喎....
如果佢要求, 我諗會俾$5左右一日啦! (要睇下d零食貴唔貴!)
咁又洗唔洗帶水壺呀?

準小一家長分享站

P. 1分班是沒有準則, P. 2就真正跟成積分,
I 班是最好, 跟住H and M. P 同 S 是 mixed,
如果,果年只收4 班, 便沒有P班, 如果你一路
保持住在I 班, 升中可揀Tsang Shui Tim,
沙官, Lam Kau Mau etc, 大多數會收.
早幾年曾經有效入女拔 及Maryknoll (kln Tong).
當然, 這情形只係佔少數

冷氣的問題,其實都好,開window可以空氣流通. My daughter was study in IHMK, and
then IHMS and now she is study in IHMC.
don't be worry, IHMS is a good school.
Of cousrs, IHMS really much homework,
much quiz, and dictation. I think if you
wishing your children can be study in a
good reputation secondary school at
future that you must work hard even
you are study in other primary school,
not IHMS.

我個囝今年都讀小一呀 ,我個大囡都係讀緊聖小的.

1.無冷氣都有無冷氣的好,因小息玩到出曬汗,之後就入課室涼冷氣好易病的,其實我個囡都好怕熱的,不過我屋企都好少開冷氣,所以佢返學都適應.

2.我無比錢佢買嘢食的,我多數係比佢帶嘢食返學校食,同埋會帶水,因學校的零食,多數都係薯片,糖,汽水,雪條.

3.讀開聖幼讀聖小都應該會好快適應的.

4.我聽舊年的小一生家長講由P.3先開始分班喎,所以今年佢地升P.2都係跟返原本班別.

Hi Wing1206,

我個女好期待去小食部買嘢食, 不過我都唔想佢食咁多果d零食.
你o既意思係咪P.1 會原班升P.2呀? P.3 先分精英班?

Maipo

回覆 #1 maipo 的文章

No,我個女現在是P.2,在升P.2時已分精英制,另任何班級都可在小食部買野,要睇你小朋友能否迫到入去買零食.

可能現在轉左, 我的女兒讀的時候是P.2 已經
分班.

回覆 #9 YinKiuLam 的文章

同意.我個女讀聖幼時 足三年,開頭我們都很擔心佢能否適應?但上到聖小後完全兩回事,佢好開心同成績都可以啦.最緊要多跟他們溝通多了解他們在學校的情況,比時間他們比耐性自己

回覆 #21 maipo 的文章

聖小係我第一志願呀!!
其實我只想佢讀一間校風好, 派位ok的小學, 入唔入到精英班無乜所謂....

thank you 其他mami 分享呀!
聖小都係我第一志願黎架! 我都係like 佢校風好囉!
你同女女買左校服未呀? 我諗住7月頭去買啦.

o
原文章由 my17223 於 08-6-23 14:28 發表
聖小係我第一志願呀!!
其實我只想佢讀一間校風好, 派位ok的小學, 入唔入到精英班無乜所謂....

係呀,舊年小一先開始轉的,連派考試卷一齊轉的.

原文章由 connie1214 於 08-6-23 14:07 發表
可能現在轉左, 我的女兒讀的時候是P.2 已經
分班.

原文章由 wing1206 於 08-6-23 17:26 發表
係呀,舊年小一先開始轉的,連派考試卷一齊轉的.

順其自然吧
讓孩子各展所長
發揮潛能

其實讀唔讀到精英班都唔緊要的,最緊係唔好給他們太大壓力.

原文章由 CWLC 於 08-6-23 21:51 發表

順其自然吧
讓孩子各展所長
發揮潛能

咁佢地小一會唔會有d咩課外活動呢?

回覆 #1 maipo 的文章

有,英文同table-tennis......等,如果多人參加就要抽籤啦

唔知聖小小一everyday 大概有幾多樣功課呢?

原文章由 BeBe01 於 08-6-24 12:27 發表
有,英文同table-tennis......等,如果多人參加就要抽籤啦

hello!

各位我個女讀 1 i 班。
jess

校服我諗住8月先買, 唔知暑假成日厄會唔會高得快d嘛....哈!! 同埋好似去到即買即有唔洗訂!!
另外之前問過我位小學老師朋友, 佢話唔好俾零用錢個女買嘢食喎, 最好每日只俾佢帶小小零食返去!

係呀, 我都問左好多mami 佢地都話唔好俾零用錢佢地喎,
自己買d 嘢食俾佢帶返學校, 我已經同女女講左, 佢想食咩
到時買俾佢帶 . 我地女女將會同班, 到時我可能會變

左個問題mami , 到時多d 交流 吓!

我女女明天行畢業禮啦, 我都有d緊張呀! 我個女終於
幼稚園畢業啦!
要開始一個新階段啦!

[ 本文章最後由 maipo 於 08-6-28 15:41 編輯 ]

大圍有沒有好的補習社

我女女都入了聖心學校讀小一, 是不是每個月都要測驗??功課是否很多??? 大圍有沒有好的補習社,可以跟功課?? 各位媽媽, 可以提供資料參考!! Many thanks
SP

Stephanie_1024 ,

你女女編左邊班呀?
我聽聞d測驗都幾密囉,
我又無諗住小一就要搵補習班呀! 到時睇吓點先,
在職mami 會辛苦d 啩!
‹ 上一主題|下一主題