用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 E.nopi Maths
go

E.nopi Maths [複製鏈接]

請問大家有冇上個呢個Maths班,可否分享一下.

謝謝!
   0    0    0    0

Yes, my son has been studying for about three months and he is at K2.  It's not that difficult and the work sheets is very colorful.  It majors in basic mathematic skills and critical thinking, youj can go to their website and have a look

原文章由 Parent_C 於 08-6-15 23:32 發表

謝謝!

請問你囝囝在那裡上堂??

原文章由 bigpatpa 於 08-6-16 15:07 發表
Yes, my son has been studying for about three months and he is at K2.  It's not that difficult and the work sheets is very colorful.  It majors in basic mathematic skills and critical thinking, youj c ...

原文章由 mmak 於 08-6-17 01:44 發表
請問你囝囝在那裡上堂??

我個仔係荃灣都有學開e.nopi maths.
但最近想返入屯門讀. 但發現屯門centre 個
負責人即評估人態度串. 去e.nopi.maths係
想學數學而唔係學英文. 佢地d題目係用英文
佢居然話我個仔唔識英文. 同問番你知唔知數點做.
若果家長唔係全程跟足小朋友. 即係咪唔識答佢.
已家係個仔讀. 唔係大人讀. 係咪要話反比家長聽
e.nopi 數點樣明白.
已一早話咗個仔未識計減數. 居然比d減數去做.
跟住話佢唔識. 話將程度減低返轉頭再做.
仲至話到你小朋友程度唔係好得.
我一定唔會去屯讀.
商業化真係商業化. 屯門centre 比我都唔會去讀.

屯門個負責人咁衰,:;pppp: 想揾過借口庒低你仔仔一個level....

原文章由 DANLAU 於 08-6-21 23:00 發表

我個仔係荃灣都有學開e.nopi maths.
但最近想返入屯門讀. 但發現屯門centre 個
負責人即評估人態度串. 去e.nopi.maths係
想學數學而唔係學英文. 佢地d題目係用英文
佢居然話我個仔唔識英文. 同問番你知唔知數點做. ...

原文章由 winma 於 08-6-22 15:53 發表
屯門個負責人咁衰,:;pppp: 想揾過借口庒低你仔仔一個level....

佢低擺明想壓低小朋友level.
因為以佢依家係出面讀緊已超過
同level 小朋友.
所以, 佢一味話小朋友唔掂.
屯門負責人態度差都我作為
家人唔會比錢佢哋賺.
我都係佢客仔.
依家咁服務態度. 無人會去讀.
你估只係得佢哋一家讀咩.

如果升小三 讀如何?  會否不合適 ?
還是 take 其他的數學 course 較好?

原文章由 bowling68 於 08-6-22 22:58 發表
如果升小三 讀如何?  會否不合適 ?
還是 take 其他的數學 course 較好?

我小朋友k2開始讀至依家今年升p1可以做全部加數.
同借位減數.

雖然, 屯門咁差. 但其他中心及在家教老師
都好好.

enpo 係不差數學.

你講既負責人我知係邊個,
我小朋友係佢旺角center讀緊,
讀左就快一年了.....學得好好woo
而我知佢係屯門開多間,
叫埋我個妹個女去讀tim,
會唔會係有d誤會呢???

原文章由 DANLAU 於 08-6-22 23:37 發表

同借位減數.

都好好.

enpo 係不差數學.

Hi Bigpatpa
do you know hear Kwik Maths?
why are you enroll E.nopi Maths for your child?
Are they have trial lesson for us?
Are your child interest this programme?
appreciated with your reply

原文章由 Parent_C 於 08-6-15 23:32 發表

謝謝!

我個friend個仔今年都係升p.1
佢都識減數喇
所以屯門個負責人都開左個有減數既test俾佢做
原文章由 DANLAU 於 08-6-22 23:37 發表

同借位減數.

都好好.

enpo 係不差數學.

醒目開學勳章

咁多新加入國民既???!!!

原文章由 PhoebeBaby 於 08-7-6 01:25 PM 發表
你講既負責人我知係邊個,
我小朋友係佢旺角center讀緊,
讀左就快一年了.....學得好好woo
而我知佢係屯門開多間,
叫埋我個妹個女去讀tim,
會唔會係有d誤會呢???

...

我個小朋友都响旺角讀緊,我覺得E.nopi係要英文比較好的,因為全英文文字題,相對英文亦會有進步,如果話佢哋刻意降低了 level,其實可以再評估的,因為小朋友初初不習慣全英語,可能評估時會表現唔係幾好,我個小朋友開始係 level 2,上了 六堂再評估由 level 2 跳去level 5,現在已level 7,只上了不夠五個月,佢現K2 升 K3快考試了,個試係証明佢程度達標( level 7 係小一程度),總括而言, E.nopi 可以學數學 / 可以學英文。

all,

有無經驗家長 可否分享吓.. 你地小朋友D功課 係點做??

我囡只係上咗1堂...

D 功課我唔係太明白, 佢俾咗4本練習簿, Basic + Critical 各2本, 1本堂課 另1本回家做嘅功課...
但做幾多??..點做?? 每日做D or 1日做晒??

問咗Miss 佢解釋咗, 佢話:無所謂的...因未知小朋友接受程度, 由得佢地做幾多都得喎..
Miss 話: 已經話咗俾小朋友聽, 佢地已明白&知道點做..
我問左阿囡, 佢又話知, 仲話要1日做晒.. 其實D嘢都好簡單, 真係1日都做得晒...

我又趕時間, 所以無再問...

我囡曾試讀公文數, 公文會好清楚講明要每日做, 每次做幾多張紙(定時定量的), 可能我自己 習慣左公文嘅模式 ??

醒目開學勳章 王國長老

mmok,
我分享下. 仔仔已返E.nopi maths 一年了. 老師suggest 不用一下子一日做一本.

因越上d 題目開始有難度. 如要佢一下子做一本. 佢會反感. 變左要佢做時. 佢就喊晒口講 唔想做 (我唔想咁)

我會咁安排. Basic Maths 一日 4版到. 如做Critical就做一本.

我覺得係按小朋友喜歡程度而做. 而導師亦講不用一下子做晒成本Basic .

我仔最鍾意做 Critical. (我相信很多小朋友亦鍾意做呢樣多過Basic)

原文章由 mmak 於 16/7/08 08:19 發表
all,

有無經驗家長 可否分享吓.. 你地小朋友D功課 係點做??

我囡只係上咗1堂...

D 功課我唔係太明白, 佢俾咗4本練習簿, Basic + Critical 各2本, 1本堂課 另1本回家做嘅功課...
但做幾多??..點做?? 每日做D or ...
主愛我
生活世上幸福多,樣樣豐富主愛我;
天父造人像首歌,開心音符天天播。
星為我伴奏,風跟我握手;
天地海合奏,都表明主的愛

我個仔讀Enopi Maths 差不多一年,9月讀小一,一般要求一個月做20本(15本basic, 5本critical),如果年齡較少(讀K1或K2),或學校功課太多,都可以與導師商量,重新安排數量,至於每日做數的安排,也沒有硬性規定,總之一星期5本,如果一個月有5個星期,就一星期4本,我就是喜歡它沒有規定,比較有彈性,小朋友不是每一天都有好狀態去做那麼多,星期六和星期日,我會要求做多些,平日可以做少一點,如果計到悶,就轉做critical,個仔都很喜歡去上堂和做數,進度也滿意,小一迎新日通知家長,數學會用小一下學期課本,吩咐家長在暑假期間教導子女基本小一上學期課程,我研究後,發現亞仔都識做,不用擔心,或者這就是平日計得多的成果。

JoJo & Maria Tsui,
Thanks ... 我明嘞..

原文章由 mmak 於 08-7-16 10:31 PM 發表
JoJo & Maria Tsui,
Thanks ... 我明嘞..

若是初學,真的不用迫佢,每日做幾頁,先令佢慢慢習慣,可能需要多點耐性倍佢,加油呀媽咪。

係吖... 我無睇佢做, Basic 嗰本做錯晒...

原文章由 鎧惠 於 08-7-16 23:31 發表

若是初學,真的不用迫佢,每日做幾頁,先令佢慢慢習慣,可能需要多點耐性倍佢,加油呀媽咪。
‹ 上一主題|下一主題