用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 崇真小學暨幼稚園(小學部) 08/09年小一至小二之家長, 請進~
樓主: helenjoe
go

08/09年小一至小二之家長, 請進~ [複製鏈接]

原文章由 200012 於 08-6-25 14:26 發表

好似 $15-17到,因張收據交回了學校 ,昨2收到通告,原來7月是放半日無飯盒訂,慘慘慘,要自己帶飯

200012,

即平均每月飯盒費約$3xx, 都ok喎.

咁7月你咪要自己晨早煮定比仔仔拎返學校吃. 真辛苦晒你呀~

7月10日我地班小一家長和小朋友去學校呀....交埋書簿費, 唔知到時有無書包優惠呢?
vip no. 分享:
menard 85折, 可代買.
isa knox 9折
SebMed美康會員價
Harvey Nichols Beauty Card, Kiyto手袋 85折

原文章由 helenjoe 於 08-6-26 15:48 發表

200012,

即平均每月飯盒費約$3xx, 都ok喎.

咁7月你咪要自己晨早煮定比仔仔拎返學校吃. 真辛苦晒你呀~

7月10日我地班小一家長和小朋友去學校呀....交埋書簿費, 唔知到時有無書包優惠呢?:questio ...

7月要煮飯聽見到 ,我上年無書包優惠

原文章由 200012 於 08-6-26 17:57 發表

7月要煮飯聽見到 ,我上年無書包優惠

200012,

5緊要, 謝謝您告知.
打算暑假買個好的書包比仔仔.
vip no. 分享:
isa knox 9折
SebMed美康會員價
Harvey Nichols Beauty Card, Kiyto手袋 85折

原文章由 helenjoe 於 08-6-27 15:51 發表

200012,

5緊要, 謝謝您告知.
打算暑假買個好的書包比仔仔.

昨日懇親會在理工舉行(年年如事,有一年在浸大)去新世界買lego書包,好輕,但我想要藍色無貨,未買

回覆 #1 200012 的文章

係喎, 講開書包, 學生有無特定要買咩款式和顏色呢...
我去永安見到d thomas 公仔的書包, 好輕又靚, 唔知好唔好, 價錢都係$199, 比dr kong等輕又平, 心想年年換新的都得.
你地有無好介紹ar,
仲有還要預備咩文具呢, 除了鉛筆擦膠, 尺, 剪刀外.
www.babyhome.com.tw/Bryant :-) :-) Bryant 4Years old :roll: :roll:

原文章由 Diane俊俊媽 於 08-6-28 12:33 發表
我去永安見到d thomas 公仔的書包, 好輕又靚, 唔知好唔好, 價錢都係$199, 比dr kong等輕又平, 心想年年換新的都得.
你地有無好介紹ar,
仲有還要預備咩文具呢,  ...

我用緊公仔書包,覺得lego書包比較輕,文具全部貼名,不好帶鉛筆鉋(不易弄污地板),鉛筆,間尺,擦膠(我是一盒甘買),木顏色,較剪,漿糊筆

原文章由 Diane俊俊媽 於 08-6-28 12:33 發表
你地有無好介紹ar,
仲有還要預備咩文具呢,  ...

我用緊公仔書包,覺得lego書包比較輕,文具全部貼名,不好帶鉛筆鉋(不易弄污地板),鉛筆,間尺,擦膠(我是一盒甘買),木顏色,較剪,漿糊筆

原文章由 200012 於 08-6-28 10:59 發表

昨日懇親會在理工舉行(年年如事,有一年在浸大)去新世界買lego書包,好輕,但我想要藍色無貨,未買

200012,

我有位朋友上兩個星期都買左到lego書包, 但只得黑色, 佢話好好呀....輕身.

我仔仔喜愛綠色, 所以無買.
vip no. 分享:
isa knox 9折
SebMed美康會員價

原文章由 helenjoe 於 08-6-28 22:24 發表

200012,

我有位朋友上兩個星期都買左到lego書包, 但只得黑色, 佢話好好呀....輕身.

我仔仔喜愛綠色, 所以無買.
有綠色架???sogo,西田有嗎

原文章由 200012 於 08-6-30 23:21 發表
有綠色架???sogo,西田有嗎

200012,

係? 等我有時間去look look先~ thx~
vip no. 分享:
isa knox 9折
SebMed美康會員價

原文章由 sofina 於 08-7-2 23:52 發表
小兒在崇真讀了1.5月,現在有校服平售,免得浪費,有興趣請直接pm謝謝!

男孩--白短恤衫(連校張),白短西褲(2套)-每套---$30

男孩--白短恤衫(連校章)size18
        白短恤衫(無校章)size18但可以送
          一  個全 ...

hi sofina,

謝謝你好有心呀~
但我地班小一生剛註冊時買左, 我仲買左各2套添....
但運動衫未取, 因為要編社(4社 - 4隻colour)

八卦問下, 點解你仔仔唔讀, 只了1.5個月?
vip no. 分享:
isa knox 9折
SebMed美康會員價

原文章由  於 08-7-2 23:52 發表
小兒在崇真讀了1.5月,現在有校服平售,免得浪費,有興趣請直接pm謝謝!

男孩--白短恤衫(連校張),白短西褲(2套)-每套---$30

男孩--白短恤衫(連校章)size18
        白短恤衫(無校章)size18但可以送
          一  個全 ...

sofina

係喎...點解唔讀ar
www.babyhome.com.tw/Bryant :-) :-) Bryant 4Years old :roll: :roll:

原文章由 sofina 於 08-7-4 23:48 發表
最近見有好多媽咪賣二手書本,我才醒起可以放在這裡平售,大家都好.
讀了1.5個月轉校,因為仔仔在學校不太開心,好多在學校發生既問題都好難找到老師,小朋友解釋,老師吾聽.所以轉一轉環境吧!
我想小一,都有好多家長轉校 ...

hi ,你之前讀咩班?(可能是同學仔 )開左學先轉校,一定很不愉快了,現在在那兒上學?(我是今年p1)

Hello, My son will J1 in this year. We can make friends? I'm not sure this is a good school or not? Also I think the school fee is very high $5200.00/mth. Ah, I forgot introduce myself, I'm Vivian.

原文章由 vmak 於 08-7-6 23:17 發表
Hello, My son will J1 in this year. We can make friends? I'm not sure this is a good school or not? Also I think the school fee is very high $5200.00/mth. Ah, I forgot introduce myself, I'm Vivian. :g ...

hi vivian,

我仔仔今年p.1, 學費$2,600/月.

今星期四晚, 你要不要帶埋仔仔來崇小參加小一同樂日, 家長見老師....和買書簿呀?
vip no. 分享:
isa knox 9折
SebMed美康會員價

原文章由 helenjoe 於 08-7-7 13:23 發表

hi vivian,

我仔仔今年p.1, 學費$2,600/月.

今星期四晚, 你要不要帶埋仔仔來崇小參加小一同樂日, 家長見老師....和買書簿呀?

HELEN
我地星期4要相認下la...以後多多指教...希望大家仔都編同一班... 大家有照認...有商有量(好開心識多個新朋友)

原文章由 200012 於 08-6-24 16:40 發表

5:30 AM,早一晚煮飯放入真空煲,飯壺暖曖地(我用象印)

其實d 飯盒好唔好食呢....我同工人講如果無得叫飯盒的日子便要帶飯...嘩...佢立即滴汗ar.
咁無得叫飯時是什麼日子ar...反半日or都係全日ar

原文章由 Diane俊俊媽 於 08-7-7 19:07 發表

其實d 飯盒好唔好食呢....我同工人講如果無得叫飯盒的日子便要帶飯...嘩...佢立即滴汗ar.
咁無得叫飯時是什麼日子ar...反半日or都係全日ar

佢做麥滴汗ar.請佢返來吾係煮飯既咩 帶左2 日飯,呀仔話沒時間食,一陣又話拔尖班開慶祝會(有野食),一陣又吾知咩.....只是帶麵包,飲品咋 新學年都是大家樂($16一餐),呀仔味道ok架,試過一次食銀針粉就有2個小朋友話好難食
‹ 上一主題|下一主題