用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 藍田循道衞理小學 08年9月讀小一,入嚟啦
樓主: codychan
go

08年9月讀小一,入嚟啦 [複製鏈接]

見手冊寫星期三,五有體育堂, 問佢係咪著運動服, 想想下話係呀, 好似係, 真架.. 我問佢著白波鞋? 係..  有無人知道呀?  因為聽老師講星期四先開始上堂...

很開心, 今天回家開心番, 仲話有2個朋友, 小息玩包剪X.  仲有個同學送左幅手劃的女孩子給他.

各位小朋友好嗎?  習慣未?  我個囝好似心裡有難言之忍, 訓覺同返學前一定哭, 話有小小怕; 小息(/早會)時校長講野好大聲話小朋友; 小息不見排隊條龍返課室.  今早仲話喜歡幼稚園, 開心d, 宜家有d吾習慣 .

囝囝放學後話欠帶中文閱讀冊(深紫色這本), 老師話明天一定要帶, 查看後其實是育成書店尚欠3本之其中1本, 但囝囝又話見其他小朋友都有, 點解呢?  你地有無呀?  有無人可以回覆我?

寶寶mum
Sorry 呢兩日唔得閒冇上黎睇添,我問過囝囝佢話中文帶語文第1冊就OK啦.
貴公子識左2個朋友仔都算唔錯,我囝囝都係識左2個.小學咁多規則開頭一定未習慣.辛苦妳係屋企慢慢輔導啦.係呢不如PM妳囝囝個名比我等我叫我囝囝主動同佢做朋友丫.

寶寶

我好似欠兩本科學和一本英文呀....

原帖由 寶寶mum 於 08-9-4 22:11 發表
囝囝放學後話欠帶中文閱讀冊(深紫色這本), 老師話明天一定要帶, 查看後其實是育成書店尚欠3本之其中1本, 但囝囝又話見其他小朋友都有, 點解呢?  你地有無呀?  有無人可以回覆我? ...

回覆 # 的文章

我係欠中文課外閱讀冊和寫字本及Daily Reader (1A)這三本書.

我仔番學番得很開心,很適應小學的生活,仲話每次小息d同學仔會搶他的小食

想請問其中一本數學書,是否交了給老師,並無發還給你的仔/女

請問15分有機會入嗎

我係 09/10 小一家長, 本人係藍循舊生,
聽藍循校長講大概 50% 有兄姊係直入.
請問大家係咪有 20 分. 都未必入到 ?
請問大家功課量多嗎?
小一有幾多樣功課?

點書 / 測驗幾耐一次?

各位覺得藍循是否一間好學校?

謝謝回覆!

bb12345

你好, 我都係藍循舊生, 上個星期我有去簡介會, 我都係考慮緊會唔會報, 如果無記錯一年有2考4測 , 希望讀緊的媽咪可以比D資料我們呀

LOKLOK89
睇返之前的資料, 好似20分都唔係一定入, 所以15分我諗機會好微, 不過, 如果好想讀藍循的話, 第一round選他, 叩門的機會會高d

原帖由 bb12345 於 08-9-17 12:28 發表
我係 09/10 小一家長, 本人係藍循舊生,
聽藍循校長講大概 50% 有兄姊係直入.
請問大家係咪有 20 分. 都未必入到 ?請問大家功課量多嗎?
小一有幾多樣功課?

點書 / 測驗幾耐一次?

各位覺得藍循是否一間好學校?

謝 ...

bryanc1, yukiay

1c小朋友點呀?  囝囝開始習慣了, 我就未,  估巧課估成點?  囝已經欠了3次了, 開始默書啦, 死味

大家諗住學乜課外活動 ,我仔想學

1) 口風琴

2) 乒乓球

3) 非洲鼓

原帖由 寶寶mum 於 08-9-19 20:31 發表
bryanc1, yukiay

1c小朋友點呀?  囝囝開始習慣了, 我就未,  估巧課估成點?  囝已經欠了3次了, 開始默書啦, 死味

估功課真係難過獎門人玩估歌仔
囝囝都有一個欠,嗰份英文DR第一次出現時揾黎搵去都唔知係乜,囝囝又話好似係學校做左,咁就岀咗個欠......
今日默書都ok啦,不過英默就驚更.

原帖由 codychan 於 08-9-20 13:39 發表
大家諗住學乜課外活動 ,我仔想學

1) 口風琴

2) 乒乓球

3) 非洲鼓

1)非洲鼓
2)機械人小先鋒
3)台拳道

我囝囝話吾學, 可以快d返屋企, 佢本身學緊鋼琴, 返學後都吾夠時間練習, 仲話要學興趣班, 真攪野!  最後為有選一個, 他選繪畫.   

默中文真係無問題, 囝囝話全部tick.  good!  但英文今天串5個字都未熟, 點死 .

寶寶mum

英默有 D 驚....
課外活動我報左:
1) 英文寫作
2) 普通話話劇
2) 芭蕾舞

我仔仔讀1E班!!!
開學已第4個星期, 開始掌握學校D功課, 但他懷念(德福)幼稚園
‹ 上一主題|下一主題