用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 藍田循道衞理小學 08年9月讀小一,入嚟啦
go

08年9月讀小一,入嚟啦

大家好,我仔註左冊了,入嚟交流下呃!

我住秀茂坪,仔仔讀創價幼稚園

我個仔都入左

佢讀迦南呀

註冊未呀!我聽左好多人的意見,都好好,最後決定讀

兼且近屋企,番無咁辛苦

原文章由 winnie310 於 08-6-11 11:35 發表
我個仔都入左

佢讀迦南呀

我個囡都係08/09入小一....之前讀  德寶(明雅)幼稚園

請問今年20分入機會大嗎? Tks!
我拿甚麼報答耶和華向我所賜的一切厚恩 。(詩篇)

我地有20分都入吾到, 好彩大抽獎抽到!  各位媽咪妳好, 我囝囝是1C班, 妳地小朋友呢?  希望大家可以交流下!

我囝囝是1B班

我阿仔都係1b喎

winnie 310

太好啦!!有同學仔呀

我自己揾人買書,平d,你地呢是否揾學校買
發現書商真係食水好深的

我住康寧道附近,你呢?

多d上嚟傾下,交流下啦

我住麗港城呀

ADD我MSN啦
[email protected]

寶寶MUM

我都係 1C 呀!

原帖由 寶寶mum 於 08-8-6 15:21 發表
我地有20分都入吾到, 好彩大抽獎抽到!  各位媽咪妳好, 我囝囝是1C班, 妳地小朋友呢?  希望大家可以交流下!

yukiay

好開心, 可以有機會同個同班同學仔媽咪聯絡, 超碼大家都同班. 得閒交流多d, 直接d就ps我交換電話.  你個小朋友係男/女?  

各位媽咪, 有無聽人講要準備小息用之小食袋(放小食及水壺), 因為小息要離開課室, 放便小朋友去完洗手間後在操場食野.  我會安排工人帶飯給囝囝, 所以又一袋要放飯盒+台墊+餐具+濕手巾, 正煩惱, 膽心放學時佢一袋二袋, 有無意見呀?

好緊張呀!!!!明天就開學了,最慘1-3/9我攞唔到假,送唔到呀仔上校車,希望佢適應到校園生活啦

我仔會8點上校車,4點番到屋企,時間好ok囉

寶寶MUM, yukiay

hello !! 我個仔都係讀 1c 班,佢叫鍾嘉朗,大家多多關照.

重有我係daddy,希望唔好介意!!

寶寶MUM
要帶小食袋? 我真係mug都唔知天.......好彩朋友介紹上呢到啫.
我都係叫工人姐姐帶飯比仔仔食,佢今日放學留左個飯盒袋係學校要叫姐姐上去搵.
係呢,知唔知聽日返學要帶咩?使唔使帶課本呢?

昨天, 我問老師得知小朋友小息的地方不是固定, 但天氣熱多數會在Hall(開家長會個Hall), 或雨天操埸.  帶小食袋都ok, 有小朋友都是, 水壺記住有班別及名, 因成日會吾見.  我囝囝話今天在Hall小息.

帶飯記住寫班別及名, 工人話自己行入學校放入1C班籃, 有人帶上課室, 囝囝話是自己行出去取飯盒, 仲洗淨, 抹台.  

都未有時間表, 所以我估一樣不需帶書, 囝囝話吾知.

你地小朋友今天回家點呀?  我囝囝feel so sad, 又話頭痛又疲倦, 一定是不習慣, 少爺兵無人照顧周到一定辛苦不習慣, 希望明天好一些.

老細佢坐校巴,4點左右落車.番到屋企都ok啦.不過問佢返學老師講過mug佢開頭就話太多全部唔記得.林訓又話要帶中,英,數上學期課本.唔知流定堅不過都會帶定先.
係呢妳囝囝平時有冇午睡習慣,佢頭痛可能唔夠訓.
希望大家d老細可以早d習慣小學生活啦.

囝囝同我講返學時間好長, 又話有d怕.  今早我亦抽時間帶他返學, 希望佢開心d啦, 但係都係呆滯.   到門口老師叫佢去hall先, 不是直接到課室, 等到8:30上課時間才進入課室, 昨天就有老師帶他們上課室, 但今天就食自已.  我問門口老師帶書問題, 佢話星期四前都不用帶書.

我仔尋晚話ok喎,係上校車前有点緊張,另外佢話小息無帶嘢食,要我今日一定要帶,又話老師教佢地,123...456....789.....的規則,又教佢地attention的排隊動作,真係笑死

123...456....789.....的規則o甘攪笑等我問下老細先今日仔仔都有講佢D attention動作唔織造要多d
練習.
寶寶mum
係呀仔仔佢放學後話原來唔使帶書ka, 哈哈正傻豬.....