用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 好緊張......
go

好緊張...... [複製鏈接]

冬日勳章 醒目開學勳章

睇完個小一派位,之後就倫到升中派位!

真係一個月都吾夠就......
   0    0    0    0

不要過於擔心, 隨遇而安!!

咁快就一年,真係感慨良多。。。。

我日日都叫自己唔好諗,but 就日日都係度諗!唉!!就快入精神病院!
希望唔好撞見到你們啦!

都唔駛緊張, 反正結果已定, 不如花點精神唸吓到時點叩門仲好啦!

好難唔緊張,成績好就唸吓叩門,
成績唔好都唔知唸mug好!

叩門機會都好微, 因為有位都留晒比的成績好, 但派位派得唔好個D啦, 所以我想都無想過, 依家只有安慰自己, 如果唔太差都要接受, 如果真的太差派得, 到時先想, 因為教署又改啦, 的中中都有機會轉英文教, 所以擔心小左的

而家谷緊考試,希望考好d去叩門,成數高d...

原文章由 LittleKidult 於 08-6-13 12:05 發表
而家谷緊考試,希望考好d去叩門,成數高d...

想法一樣!

有同感!

我正制作光碟,把阿女接受電視訪問的片段,仲有平時係屋企彈鋼琴和彈古箏的片段,收錄在一起,有需要時可以用。

回覆 #11 千紅 的文章

我覺得光碟無用囉, 因為有咁多考生, 學校邊得閒開電腦,再放花碟慢慢睇丫.

我就會影左d photo放入portfolio, 係側邊寫註解仲好啦
健康的生活態度其實不一定是要相信將來會變得更好,只不過是不對現況發牢騷或埋怨便是了。
「多欣賞、少挑剔;多感恩、少責備」,使相愛的人能相守到永遠!

原文章由 千紅 於 08-6-14 20:36 發表
我正制作光碟,把阿女接受電視訪問的片段,仲有平時係屋企彈鋼琴和彈古箏的片段,收錄在一起,有需要時可以用。

嘩!咁勁ge!
最衰我個仔完全冇呢d嘢!否則,可以學你咁做!

原文章由 PCCW2319 於 08-6-14 21:15 發表
我覺得光碟無用囉, 因為有咁多考生, 學校邊得閒開電腦,再放花碟慢慢睇丫.

我就會影左d photo放入portfolio, 係側邊寫註解仲好啦

呢個方法都好good噃!

原文章由 千紅 於 08-6-14 20:36 發表

幾百人黎叩門,中學應該唔會開機睇!photo都會睇吓!

原文章由 PCCW2319 於 08-6-14 09:15 PM 發表

我都覺得做好D個portfolio好過用光碟..
Have a nice day !!!

各位,你地為升中放榜, 請左幾多日假呀 ? touch wood要去叩門連interview, 要搞幾多日呢 ?

我連放榜果日, 請左2.5days大假.
健康的生活態度其實不一定是要相信將來會變得更好,只不過是不對現況發牢騷或埋怨便是了。
「多欣賞、少挑剔;多感恩、少責備」,使相愛的人能相守到永遠!

原文章由 PCCW2319 於 08-6-20 06:19 PM 發表
各位,你地為升中放榜, 請左幾多日假呀 ? touch wood要去叩門連interview, 要搞幾多日呢 ?

我連放榜果日, 請左2.5days大假.

嘩!咁多!我淨係請咗1日.............
Have a nice day !!!

我都係暫時諗住1日先咋, 如當日派位唔好, 先至再打電話請多兩日咁囉, 我會同我老細講定先, 我諗都無問題既

原文章由 newppl 於 08-6-20 19:12 發表

嘩!咁多!我淨係請咗1日.............

原文章由 beaclem 於 08-6-20 23:45 發表
我都係暫時諗住1日先咋, 如當日派位唔好, 先至再打電話請多兩日咁囉, 我會同我老細講定先, 我諗都無問題既

我就係怕到時至打電話返公司, 好似唔係咁好咁.所以寧願入定form拎多d俾老世批左, 佢預先知你唔返好地地. 如果派到第一志願, 咪打電話返公司話cancel後面果 1.5days 好過.

希望唔駛用咁多日啦/
‹ 上一主題|下一主題