用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 41網家長, 你o地抽中邊間呀?
go

41網家長, 你o地抽中邊間呀?

我抽唔到第一, 只抽中第二志願嘉諾撒聖家(九龍塘)!

Me too, 第2志願派到嘉諾撒聖家(九龍塘), 你讀唔讀呢?

簽名被屏蔽

Hi starfox,
仲諗緊, 因為我有九小及宣小back up, 你呢? 讀唔讀呀?

Hi tiggger,
記得, 同學仔嘛! 你係咪會讀宣小?

hi, cherriemama,

先註冊再諗都可以喎,下個星期first step見啦

shaneka mama

考慮緊呀, 有St Francis 及 Kowloon Tong school.  但只會從SFA 和 聖家 之中選擇.

SFA Standard 高D, 但無中學.

聖家有中學

你知唔知聖家的standard 如何?  

[quote]原文章由 cherriemama 於 08-6-8 23:19 發表
Hi starfox,
仲諗緊, 因為我有九小及宣小back up, 你呢? 讀唔讀呀?

簽名被屏蔽

我覺得SFA應該會好d, 因為standard高d, 雖然冇中學, 但相信唔難考入理想中學! 況且中學可選住區網, 你住41區, 如果鍾意聖家中學, 到時再考都未遲, 唔駛咁早局限自己!

但我唔同, 我仲有個細囡, 我怕佢到時一間私小都考唔到而又抽得唔理想, 但因為細妹而要家姐讀聖家好似唔fair!

LS 1st Choice

Hi SandyWu,
Any good news?

Hi tiggger,
Not yet! Actually I prefer KTS but my hubby prefers Holy Family because of our younger daughter.

Wah...... Congragulation!

原文章由 pass 於 08-6-8 23:44 發表
LS 1st Choice

原文章由 cherriemama 於 08-6-8 23:47 發表
Wah...... Congragulation!

thanks
早兩日校長話今年唔收叩門都唔知點, 而家唔使煩

原文章由 cherriemama 於 08-6-8 23:11 發表
我抽唔到第一, 只抽中第二志願嘉諾撒聖家(九龍塘)!

cherriemama, 你派左第二都好過我law. 我第8呀

醒目開學勳章 冬日勳章 王國長老

响九龍城工作過好幾年, 見到聖家小學 (舊校) 學生比較粗魯, 中學部好多wet 妹...  

[quote]原文章由 cherriemama 於 08-6-8 23:46 發表
Hi SandyWu,
Any good news?

90% sfa

我認識一位朋友, 她有對孖女在九七年尾出生, 2004年入咗聖家九龍塘, 都好乖好有禮貌; 課程ok, 間中聽到她說要和對孖女去聽音樂會及觀賞芭蕾舞...因學校push的...況且校網好, 我有女也會選擇聖家

幾好既學校都有差既學生,
小朋友品行都係要家教囉,
聖家都應該唔差,
學術都有頗高要求,
小學成績好都唔一定上番其中學 (如果中學有好多wet妹)
不過wet妹間間都有, 可以讀邊間呢?
一小撮學生既品德又點可以真正代表成間學校,
除非有人見到有學生著住校服係學校門口煲煙
而校方又唔理

原文章由 小倩 於 08-6-9 00:32 發表
响九龍城工作過好幾年, 見到聖家小學 (舊校) 學生比較粗魯, 中學部好多wet 妹...  

同意
原文章由 鳳梨 於 08-6-9 01:06 發表
幾好既學校都有差既學生,
小朋友品行都係要家教囉,
聖家都應該唔差,
學術都有頗高要求,
小學成績好都唔一定上番其中學 (如果中學有好多wet妹)
不過wet妹間間都有, 可以讀邊間呢?
一小撮學生既品德又點可以真正代表成 ...

聖家是好的!  如果將來能派回中學都是好的, 因為聖家書院是 Band 1 英中.
Regards,
Uncle-DOS
親子升學專欄作家, 升學教育顧問
Uncle-DOS 《升小攻略》專欄

簽名被屏蔽