用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 浸信會呂明才小學 沙呂2008小一家長交流站
樓主: ^oo^
go

沙呂2008小一家長交流站 [複製鏈接]

各位,
首先恭喜你們入到心儀小學. 小女今年9月便要填表申請小學. 我心儀沙呂, 我擔心若自行派位哀咗,那填統一派位時,填甲部同乙部要點填??有甚麼要留意???

THANKS...

編班試的課室
update下先

yvonnengfy0639  囝囝  105室
yvonnemami  囡囡  106室
維他  囝囝  107室
^oo^  囡囡  107室
catlaw  囝囝  107室
markojacey  囡囡  108室
cindymama  囝囝  108室
Kruson  囝囝  108室

請大家都報下資料
:-) :-) :-)

原文章由 msllau 於 08-6-27 13:42 發表
各位,
首先恭喜你們入到心儀小學. 小女今年9月便要填表申請小學. 我心儀沙呂, 我擔心若自行派位哀咗,那填統一派位時,填甲部同乙部要點填??有甚麼要留意???

THANKS... ...

到統一派位的階段,沒有固定要怎填甲部跟乙部.一切看小朋友的隨機編號會否被抽中.如你派不到心儀的小學,是會去叩門的,那你應把所有第一位留給心儀的小學.

開始有d緊張啦, 因為7月4日編班試果日囝囝能否應付得到, 唔知到時有無老師講解題目呢?
請入來參觀皓皓豬唱歌啦呢度 ;-)

原文章由 cindymama 於 08-7-3 01:29 發表
開始有d緊張啦, 因為7月4日編班試果日囝囝能否應付得到, 唔知到時有無老師講解題目呢?

我都擔心+..ah 仔就唔知自己做乜...真失禮

今日就分班試la....
呢樹冇乜人既??可能大家都忙,希望有機會見面,大家交個朋友,方便日後照應.....
希望有回應la....

hahah!今日考埋分班試就知道各位做唔做到同班同學了!
差不到要出發了。
Good Luck

請問大家有沒有問過小朋友昨天考什麼?

我問過囝囝,他說一共有六頁.分別是中,英,常識.還以為會有數.
他說中,英是有些句子,要在空格內填合適的字,是有選擇的.
常識是一個人體圖案,要在空位上寫上名稱(即是寫手,腳,眼睛,耳朵之類的),可用中或英文作答.
圖案跟名稱連線.

囝囝大致上能告訴我有這些.還說自己很快做完,但有些填不到.

請大家分享一下.

回覆 #1 維他 的文章

Dear 維他,

My daughter took the exam. in Room 105. She told me that there were questions
on Maths calculation (addition).  Anyway,she also told me that she didn't have
enough time to complete all questions
and had left a few questions blank.
No matter what,  may we wish all of
your kids a joyful study in the new
school in the years to come.

Astro Family

英文好像還有最後一部份要自己作3句句子, 其他大部份有得選, 不知是不是

7月12日你地會否與小朋友一起去買校服呢

[ 本文章最後由 花師奶0105 於 08-7-5 10:33 編輯 ]

我都很開心見到您地考到心儀學校。
我今年9月都係開始幫阿女揀學校了。我都很想佢入沙呂,占不過請問可否預早叩門的呢?(因為剛剛同田家炳幼稚園o的家長傾計,佢地好多都係自行叩門,唔等統一派位。)
我都係新手媽媽,唔知點做,請指教﹗

原文章由 維他 於 08-6-28 19:28 發表

到統一派位的階段,沒有固定要怎填甲部跟乙部.一切看小朋友的隨機編號會否被抽中.如你派不到心儀的小學,是會去叩門的,那你應把所有第一位留給心儀的小學. ...
http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/4;10723;120/st/20031129/e/Kennis%27s+Birthday/dt/12/k/4da8/event.png

My daughter said:

Chinese
- re-stucture sentences
- fill in the blanks (e.g. 在卷上提供了一些生字, 要把生字填在下面一段文字中漏空了的地方)

English
- fill in the blanks (e.g. pen_il, r_ler)
- 大楷 / 小楷 alphabets fill in the blanks (阿女話"超易"!)
e.g. A _ (answer should be "a"), _ b (answer should be "B")
- Teacher asked in English: what is your favourite animal?  Then, she needs to draw it and write a few sentences to describe it.  There were 3 examples provided to give them hints.
(e.g. my daughter drew a "rabbit", and described it as "I have long ears; I have small noise")

Maths
- normal + /- questions
- to count no. of fruits in a picture

常識
- 人體圖案 They need to fill the corresponding alphabets in the blanks but not writing the whole words in Chin/Eng.
e.g. Words provided: a) 手   b) 腳   c) 眼,  
指著"腳"的空白方格便應填上"b"

- to write her name / home telephone / gender / age in
Chinese

- answer some questions:
e.g.
最喜歡與誰一起玩耍
(my daughter 唔識寫同學仔個全名, 所以冇答!)
在playground最喜歡玩的設施
(my daughter 唔識寫, 佢其實想寫喜歡玩"有滑梯/橋/爬高爬低"集於一身嗰類設施, 連我都唔知正確名稱係乜

Outside Rm 107, I saw a boy crying and didn't want to get into the classroom......what a pity!

有冇諗住報 Swimming Course / 管弦樂?

原文章由 維他 於 08-7-5 09:27 發表
請問大家有沒有問過小朋友昨天考什麼?

我問過囝囝,他說一共有六頁.分別是中,英,常識.還以為會有數.
他說中,英是有些句子,要在空格內填合適的字,是有選擇的.
常識是一個人體圖案,要在空位上寫上名稱(即是寫手,腳,眼 ...

你們有無幫囡囡剪短頭髮啊,校長話為方便游泳最好女孩剪短頭髮,我都同意,所以今天幫囡囡剪了.

你們有無時間做愛心家長啊,我會參加,希望可以同你們一起做.

應該唔會幫囝囝報管弦樂班,因為星期六要學其他興趣班.
游泳就等9月開學之後先報.

我都會參加愛心家長.

[ 本文章最後由 維他 於 08-7-7 09:46 編輯 ]

原文章由 yvonnemami 於 08-7-6 22:25 發表
你們有無幫囡囡剪短頭髮啊,校長話為方便游泳最好女孩剪短頭髮,我都同意,所以今天幫囡囡剪了.

你們有無時間做愛心家長啊,我會參加,希望可以同你們一起做. ...

我都同我個女講咗要剪短頭髮,佢話要剪小丸子頭喎
愛心家長,我要同老細攞假,可能頭一個星期咋

原文章由 markojacey 於 08-7-7 10:36 發表

Jo...

攞假la...順便幫我睇埋仔la..hehe,,....我都攞下假去幫手

原文章由 ^oo^ 於 08-7-5 15:24 發表
My daughter said:

Chinese
- re-stucture sentences
- fill in the blanks (e.g. 在卷上提供了一些生字, 要把生字填在下面一段文字中漏空了的地方)

English
- fill in the blanks (e.g. pen_il, r_ler)
- 大楷 /  ...

^00^,
你女女好叻ah...識講哂考試content, 我隻曳仔就
呢次補課必有佢份lo....

原文章由 維他 於 08-7-7 09:42 發表
應該唔會幫囝囝報管弦樂班,因為星期六要學其他興趣班.
游泳就等9月開學之後先報.

我都會參加愛心家長.

我都好想幫阿仔報管樂班, 但一報就要一年, 有d擔心佢是否可以堅持, 你知d細路啦.....

聽阿仔講, 分班試好似都幾深, 我唸佢一定有份補底!上星期家長會後, 做媽媽的我開始感到有壓力啦

我個女唔肯剪短髮, 點算

我都做愛心家長, 不過又係得一星期咋

原文章由 markojacey 於 08-7-7 10:36 發表

原文章由 yvonnengfy0639 於 08-7-7 16:30 發表

Jo...

攞假la...順便幫我睇埋仔la..hehe,,....我都攞下假去幫手

FY,

攞到假先算喇!妳知d老細....
‹ 上一主題|下一主題