用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請問14網既家長,你地派左咩學校??
go

請問14網既家長,你地派左咩學校?? [複製鏈接]

請問14網既家長,你地派左咩學校??
我派左北角循道小學
   0    0    0    0

我派了滬江.

原文章由 CCHmama 於 08-6-8 18:32 發表
請問14網既家長,你地派左咩學校??
我派左北角循道小學

SIUBO117

是你的第一志願? congratulation.

我記得上年我地有傾小一派位的.....!!!! namnam911 最後叩門去了香港嘉諾撒...! 我朋友的仔仔入了滬江都好幾多功課做 (同基灣比有得"揮", 加油 加油 !!!

第一志願嘉諾撒

我派了上午衛理,但我心儀跨區聖雅各.因灣仔區中學校網對男仔好d...
有冇家長可以分享下意見....我應否放棄衛理若聖雅各考門成功..

Thanks namnam911,

嘉諾撒吾錯, 在14網是唯一一間有直屬中學. 

你知唔知"滬江"的程道? 最主要係英文程道? 依家老公話要讀"蘇浙". 好煩腦,依家都吾知點算. 

有無人可以比D意見我?    

原文章由 namnam911 於 08-6-8 19:49 發表
SIUBO117

是你的第一志願? congratulation.
我記得上年我地有傾小一派位的.....!!!! namnam911 最後叩門去了香港嘉諾撒...! 我朋友的仔仔入了滬江都好幾多功課做 (同基灣比有得"揮", 加油 加油 !!! ...

mummyamy,

我知聖雅各每年都有2X入皇仁. 睇你是否以入皇仁為目標. 如果係就揀ST.JAMES.
衛理在14網超難入,派位都好高.6X%BAND1.

原文章由 mummyamy 於 08-6-8 23:04 發表
我派了上午衛理,但我心儀跨區聖雅各.因灣仔區中學校網對男仔好d...
有冇家長可以分享下意見....我應否放棄衛理若聖雅各考門成功..

Hi, 各位 old friend,

我的結果是 "黑色暴雨", 第五志願, 循遁下午, , 現在十分傷心, 不知如何是好, 您們可以比d意見我嗎??
謝謝.

我個FRIEND派了第7志願. 佢又係揀衛理上午第一.
去你鍾意的幾間學校叩門.睇彩數.
其實循道下午都OK,不過好多人不喜歡下午班.

原文章由 Twinscatma 於 08-6-9 00:24 發表

我的結果是 "黑色暴雨", 第五志願, 循遁下午, , 現在十分傷心, 不知如何是好, 您們可以比d意見我嗎??
謝謝.

SIUBO117,

我聽其他媽咪說: 蘇浙教學比較保守傳統, 反而滬江就比較活動一些, 它們想學生內外都能....! 滬江中一派位都好好, 只是可能功課多了一些, 每年2測2考!

你們兩人要想清楚一點!

Twinscatma,
循遁下午在2010年轉全日同時係新校舍, 都不錯...! 當然你明天應試試叩門第一志願...., 博一博...! 我上年都係去叩門入番第一志願...!

GeorgiHo,

Congratulation...!!

namnam 有新來的同校師妹.....!

原文章由 GeorgiHo 於 08-6-8 22:48 發表
第一志願嘉諾撒

原文章由 Twinscatma 於 08-6-9 00:24 發表

謝謝.

其實循道唔錯呀,我去過佢地開放日,由小朋友帶家長參觀,佢地好斯文,表現成熟,文風純樸有禮,都ok呀,加上我喜歡基督教背景,我昨天見佢貼係門口果張升中派位表,d學生都派得唔錯,一半以上都係band one學校,頭兩年係半日,可以比亞仔慢慢適應,因為功課都唔小,可以多d時間做功課,多d時間休息.....d細路唔駛咁疲倦.只要定好時間表比d細路,上下午校都唔錯呀!

不過我都支持你去叩門,祝你好運,去到你心水小學!

原文章由 SIUBO117 於 08-6-8 23:21 發表
Thanks namnam911,

嘉諾撒吾錯, 在14網是唯一一間有直屬中學. 

你知唔知"滬江"的程道? 最主要係英文程道? 依家老公話要讀"蘇浙". 好煩腦,依家都吾知點算. 

有無人可以比D意見我?    

...

"滬江"都唔錯,我之前同亞仔d同學仔既家長傾過,lee間學校都好多人想入,唔易入呀,好過"蘇浙","蘇浙"係私校,又要比學費,留番d錢可以報其他補習班和興趣班啦...

Hello, 多謝各位的回應, 其實我也知道循道是好學校, 但是下午校是不是收成績比較差的學生, 而最謄心是 "新移民" 同學太多, 我的是兩個女, 最關心她們的品行發展, 您也知 "朋輩" 的影響力很大, 另外功課也是問題, 每天做雙份, 如果是下午校, 時間安排是最大因難, 再次請有心人幫忙,

Twincatma,

其實你孖女的第一志願是什麼, 明天可以去心儀學校叩門入profile, 博一博...!  循下都是好學校, 校長都很注意品行, 不需擔心..!

原文章由 Twinscatma 於 08-6-9 12:46 發表
Hello, 多謝各位的回應, 其實我也知道循道是好學校, 但是下午校是不是收成績比較差的學生, 而最謄心是 "新移民" 同學太多, 我的是兩個女, 最關心她們的品行發展, 您也知 "朋輩" 的影響力很大, 另外功課也是問題, 每 ...

謝謝您 namnam911,

我第一位是衛理 (上) - 有 30 位, 嘉諾撒 - 有 85 位, 循道  (上) - 有 60 位, ..... 我明白機會渺茫, 但也一試, 結果真是勁黑 , 我完成無法想像. 現在個腦完全空白, 唯有寫了一封簡單的叩門信, 上午出動, 下午註冊 (有d想不去註冊), 但 c6 不准, 個人真是不知如何是好.  , 好 down 呀.

第一志願嘉諾撒

原文章由 Twinscatma 於 08-6-9 16:56 發表
謝謝您 namnam911,

我第一位是衛理 (上) - 有 30 位, 嘉諾撒 - 有 85 位, 循道  (上) - 有 60 位, ..... 我明白機會渺茫, 但也一試, 結果真是勁黑 , 我完成無法想像. 現在個腦完全空白, 唯有寫了一封 ...

其實我都驚"新移民" 同學太多,不過而家周圍都係有,北角區已經算唔錯,條件唔差,如果多公屋既區,重多"新移民"和"綜緩人士",重死呀...

你可以試下叩其他門,or睇下上午校還有冇位,即管去叩下,今年唔係好多小朋友出生,應該重有位,放心加油!!

贊成去叩門, 去左註冊, 還可以叩門, 去多幾間, 上年有媽咪去了幾間叩門, 幾間都ok...!

回覆 #7 SIUBO117 的文章

Thanks for your reply and comments.
‹ 上一主題|下一主題