用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有冇人派左去華德學校?
樓主: Mawar
go

有冇人派左去華德學校? [複製鏈接]

原文章由 loey 於 08-7-9 13:40 發表

今日去註冊上午校務職員比較無禮貌,可能是我報pm啦!

可能是個別事件或員工工作態度問題! 最緊要不要傷及上午校和下午校的感情.
Regards,
Uncle-DOS
親子升學專欄作家, 升學教育顧問
Uncle-DOS 《升小攻略》專欄

原文章由 CONNIEQ 於 08-7-10 22:28 發表
華德有無前名,我無聽過嘅 out咗tim

始終是41校網的二線學校, 區內名校林立, 未聽過"華德"一點也不出奇.
Regards,
Uncle-DOS

原文章由 NAT媽 於 08-7-8 15:50 發表
Hi Uncle-DOS,
你就好啦已有小一新書,但7/7註冊問學校話要下星期再電聯才知幾時有?

不過我還欠數本書呢!
Regards,
Uncle-DOS

原文章由 NAT媽 於 08-7-8 15:44 發表
Hi loey,
華德下午校都收咗我囡囡,7/7早上巳註冊,希望我哋兩個小朋友可以同一班日后歲多多指教。
25/8 下午見!

正如我BLOG  "   http://www.hkoceanshores.net/osblog/?p=797   "  內所說, 很多小朋友已經有一間或數間私校/直資後補收了, 所以叩門"華德"一點也不難呢!

恭禧你們加入我們的華德下午校的大家庭!
Regards,
Uncle-DOS

華德下午校08年小一

01. Uncle-DOS 的 囝囝
02. Hmum 的 囝囝
03. 林嬌嬌
04. Katelyn^.^ 的 囡囡
05. Mawar 的 囝囝
06. YinYuMami 囡囡
07. loey 的 囡囡
08. NAT媽  的 囡囡

elsahappy 囝囝小六畢業
LL6684  囡囡 小四 & 囝囝 小一
motherlau 囝囝 小五

華德上午08年小一
01. 悠悠mama 的 囡囡
02.
03.
Regards,
Uncle-DOS

原文章由 NAT媽 於 08-7-8 15:50 發表
Hi Uncle-DOS,
你就好啦已有小一新書,但7/7註冊問學校話要下星期再電聯才知幾時有?

今日已經有書買,請打電話到學校問。

原文章由 Uncle-DOS 於 08-7-11 05:05 發表
華德下午校08年小一
03. 林嬌嬌

我囡囡明年才選小學, Daddy是華德下午校畢業生, 入到的機會應該大D, 但家住新界西, 如選華德要先解決住屋問題.
不知選新界學校定選搬家好.

Hi loey,
Thank you very much!
Will call on next Monday.
Keep in touch.

原文章由 loey 於 08-7-12 10:22 發表

今日已經有書買,請打電話到學校問。

,我呀仔係大哥哥,要叫佢多d照顧下大家d囝囝&囡囡先!

原文章由 Uncle-DOS 於 08-7-11 05:05 發表
華德下午校08年小一

03. 林嬌嬌

elsahappy 囝囝小六畢業
LL6684  囡 ...

華德是間很好的小學 , 校長和老師真的很有愛心 , am校工十分好.  但是小朋友, 很大問題, 全班30人, 7-8乖, 有D十分頑皮, 但我很欣賞學校有教無慮, 很好. 程度不可以太高, 因為小朋友程度不高. 以前真的很好, 因有朋友女讀過. 不過派位好似一般, 如果以後用學兄學姐分可能差一點. 學校95分. 校風十分好.

我想你真的可能有些誤會了, 華德的小朋友大部份都好乖個bor, 而且派位也很好, 前二年, 一位由華德派去英華的小朋友更考到全級第二名, 華德係好著重小朋友的德育, 同時亦好著重陪養小朋友自己的自學精神....所以小朋友派了一些比較情度高的中學, 也可跟得上的....我諗小朋友響小學階段最緊要係陪養學習興趣, 而呢方面華德學校係做得好好, 所以比小朋友讀華德的媽咪大可以放心....

原文章由 HERMIA-WONG 於 08-7-13 12:25 發表
華德是間很好的小學 , 校長和老師真的很有愛心 , am校工十分好.  但是小朋友, 很大問題, 全班30人, 7-8乖, 有D十分頑皮, 但我很欣賞學校有教無慮, 很好. 程度不可以太高, 因為小朋友程度不高. 以前真的很好, 因有朋 ...

本人不同意你的講法,為何你會說小朋友很大問題,全班有30人.7-8乖???

我哋現時讀緊華德,難道我哋唔清楚咩???
我覺得華德的小朋友大部份很乖,我有時都會到校接小朋友,我覺得校風很好,如果唔係我哋都唔選擇華德啦!

我囡囡全班有27人,我囝囝全班有22人,我見過佢哋d小朋友覺得佢哋都很乖,家長們有時都會幫學校做吓義工,老師很有愛心,很盡責.

派位每間學校都有band 1,band 2, band 3生,我幾天前都有提過,我識有位小朋友係華德band 1生都可以派得很好的band 1英中啦!
就算名小學都有band 3生,唔通又派band 1英中?

我覺得家長們都可以放心讓小朋友讀華德!

原文章由 HERMIA-WONG 於 08-7-13 12:25 發表
華德是間很好的小學 , 校長和老師真的很有愛心 , am校工十分好.  但是小朋友, 很大問題, 全班30人, 7-8乖, 有D十分頑皮, 但我很欣賞學校有教無慮, 很好. 程度不可以太高, 因為小朋友程度不高. 以前真的很好, 因有朋 ...

[ 本文章最後由 LL6684 於 08-7-13 22:20 編輯 ]

“清者自清”,呢句說話係出自華德一位主任口中,因為之前也有一些不利的傳言在bk傳出,我也找她傾過,她覺得她們做好自己本份,家長的眼睛是雪亮的,只要有就讀華德的家長滿意就可以。

http://forum.baby-kingdom.com/forumdisplay.php?fid=623

大家可Click入去入面~

[ 本文章最後由 LL6684 於 08-7-15 19:36 編輯 ]
‹ 上一主題|下一主題