用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 最快09年冇中中,英中分啦。
樓主: judywan
go

最快09年冇中中,英中分啦。 [複製鏈接]

簽名被屏蔽

原文章由 Henrymama 於 08-6-9 23:02 發表

咁之前咪又係聽到好多中中希望有教學語言自主權, 按自己收生的質素決定邊d學生用英文教, 邊d用中文教, 咪一樣筆記、教案、試卷全部要有中英文版,工作量大一倍. ...

佢地想全級一D科目用英文,一D用中文,咁咪唔使兩種筆記!

原文章由 ccspy 於 08-6-10 00:31 發表

佢地想全級一D科目用英文,一D用中文,咁咪唔使兩種筆記!

語文能力要求較低的科目用英語教,像會計和數學,只用做英文筆記,不用做中文筆記。讓孩子多接觸英語。而在海外升學,英數由其重要。

用英文符號作答較易的科目,例如物理和化學,可考慮用英文課本,母語教,這個方法培正中學都有用,並很有成效。

語文能力要來較高的科目用母語教,例如歷史,這些科目不用做英文筆記。

一些實用性的科目,即對就業有用的科目,如企管/商業,用雙語或普通話教,同時用外國和內地案例,增加孩子的競爭力。

最重要是讓學生有使用英語作學習語言的機會,將來可以在海外升學,又同時享有母語教學的優勢,而又不用被標籤。

[ 本文章最後由 ChiChiPaPa 於 08-6-10 10:20 編輯 ]

小學開始轉英文就最好
小朋友學野好先入為主
一早比佢地接觸多 d 英文
上到中學咪唔洗咁煩囉
反正依家d 家長已經由入小一開始鬥
早 d 開戰, 上到小五小六咪可以輕鬆d

我最擔心係有達標學生, 但無達標老師教
學我老公話齋, 英文好...唔代表老師識用英文來教其他科目
老師們真係要努力d 啦
唔好比我地 d 家長又插

原文章由 treeisgreen 於 08-6-7 16:11 發表
(星島日報報道)除了中學的教學語言改革,孫明揚表示,亦將檢討小學的英文科教學,他期望在十年內,全面提升小學生英語水平,屆時所有學生升中時可中英兼擅,接受中、英文教學亦沒問題。

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

仲有二年我小朋友先升中﹐本身有直屬英中﹐現在又話改即是怎様架? 如果之前間學校達標有英文班﹐但第二年不達標是否就無英文班呀?唉﹗真係搞到我好糊塗了 還有如果中一入到英文班﹐但第二年成績差了是否要轉中文班﹐ 第三年成績又進步番﹐是否又轉番英文班﹐到底是怎様決定架

原文章由 Irene_BB 於 08-6-10 20:01 發表
仲有二年我小朋友先升中﹐本身有直屬英中﹐現在又話改即是怎様架? 如果之前間學校達標有英文班﹐但第二年不達標是否就無英文班呀?唉﹗真係搞到我好糊塗了 還有如果中一入到英文班﹐但第二年成績差了是否要轉中 ...

有咁多問題都仲係未知數,我諗英中一定仲會係家長未來幾年既首選。。。。。。

我覺得只會越攪越喎, 因為教育局信唔過...

原文章由 vespa 於 08-6-14 15:56 發表
我覺得只會越攪越喎, 因為教育局信唔過...

唯有自求多福啦。。。。。

政府終於全盤推翻母語教學! :;pppp: :;pppp:

而家又攪呢d野, 唉, 玩死家長同學生
稀仔係一個為食b, 乜都要試下, 而家24磅!!

依家最煩係一的邊沿英中同上緊位既中中, 到時爭學生重激烈...
相信到時最大壓力唔係學生,而係教職員

原文章由 judywan 於 08-6-14 14:34 發表

有咁多問題都仲係未知數,我諗英中一定仲會係家長未來幾年既首選。。。。。。

But some EMI schools do not have 85% students fit for English teaching, I think many of them will have to cut down no. of English classes and open 1 or 2 Chinese classes.

原文章由 WYmom 於 08-6-14 16:52 發表

But some EMI schools do not have 85% students fit for English teaching, I think many of them will have to cut down no. of English classes and open 1 or 2 Chinese classes.

可能真係會有EMI學校咁樣做,但我覺得係=自殺。。。。

原文章由 judywan 於 08-6-14 16:56 發表

可能真係會有EMI學校咁樣做,但我覺得係=自殺。。。。

學校唔會咁蠢去自己轉,係教育局迫佢改,只因唔夠85%Band 1。

原文章由 ccspy 於 08-6-14 19:40 發表

學校唔會咁蠢去自己轉,係教育局迫佢改,只因唔夠85%Band 1。

我都係咁諗。除非政府迫學校轉。但學校收生權只得約30%,
呢個政策又會唔會改呢?

原文章由 judywan 於 08-6-14 20:04 發表

我都係咁諗。除非政府迫學校轉。但學校收生權只得約30%,
呢個政策又會唔會改呢?

應該唔會。以孫公為人,可能家長大聲D會有D機會多D百分比卦!

不過最唔公平係直資收中一放榜早過官津,我地為左自己權益要嘈教育局多D官津同直資應一齊放自行收生榜!
‹ 上一主題|下一主題