用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 天水圍和富李宗德小學好唔好??
go

天水圍和富李宗德小學好唔好??

天水圍和富李宗德小學好唔好??

各位好,

因為我囡囡現在讀緊K2,九月就要報學校,請問有冇人知"和富李宗德小學"好唔好,例如教學,環境,師資,校風等.希望各位好友比D料我啦!!
多謝各位媽咪   

2016 13th SINGAPORE OPEN GYMNASTICS CHAMPIONSHIPS
https://youtu.be/ewiq2eV63X0
2014年全國青少年藝術體操錦標賽-亞軍
https://youtu.be/OAEC8aaPeB0

醒目開學勳章

Re: 天水圍和富李宗德小學好唔好??

竹葉青 :

和富李宗德小學是直資英文小學, 要羅表自己考入去.  

There is a new girl to be my son's classmates(P.2) since 2nd term.  She came from Lee Chung Tak.  Last week, during school visit, I asked her why she changed school. She said she was not afraid of the English teaching lessons but because of the too heavy homework load.  But I heard my son said she became the most naughty student in the class.
:mrgreen:

Frankly speaking I don't know much about this school. But my relative is a primary school teacher in Tin Shui Wai. She has strongly suggested me not to take the kids into the schools in Tin Shui Wai, simply because there are too many new immigrants. So I chose the schools in Kln. side.

小囡現於李宗德小學就讀小一,這是一所直資學校;學生每月是需要繳交學費的,現時650,但明年會加,所以報考前要考慮這點。
主要教學語言是普通話及英文,就個人意見;我覺得功課並不十分多,可以接受。而他們是用活動教學法,所以學生會比較活潑,頑皮與活潑的區分是很主觀的,我就比較小朋友活潑一點;精靈一點。
我認為選校最緊要適合小朋友,每所學校均有好學生和壞學生,更何況頑皮並不一定是壞學生呢!
至於新移民方向,我相信比較清貧的新移民也不會選擇直資學校的,就算選了,我相那家長一定對自己的小朋友很有期望。
希望這些資料可幫到您。
開心三姊妹~~兩個囡囡 + 一個媽咪 警惡懲奸~伸張正義~維護法紀 一齊對付馬騮呀袓(老公)

joejoelam

知否你囡囡學校會唔會有開放日呢?因為我都好想帶小朋友去參觀一下.

joejoelam

知否你囡囡學校會唔會有開放日呢?因為我都好想帶小朋友去參觀一下.

小B媽咪,
暫時未聽見有,如果有就通知您.
開心三姊妹~~兩個囡囡 + 一個媽咪 警惡懲奸~伸張正義~維護法紀 一齊對付馬騮呀袓(老公)

好多謝各位意見,因為又要番工夜晚又要睇住兩個(4.5yr and 2 mth)現在先得閒上來. 因為我在黃埔番工個囡就跟我在黃埔番學,佢讀德寶國際幼兒園(同德怡係姊妹學校),我唔想佢小學都要去到咁遠番學,會好辛苦又驚唔夠時間温書做功課,佢現在係學校only講英文又冇功課做,所以我想揾間差不多既學校.
joejoelam - 我都好贊同你對新移民睇法,我想問你囡囡面試會考D咩問D咩,多唔多認中文字,因為我囡囡認中文字唔係太多只係自己教佢,但講就完全有問題.同想問係唔係只有中文科用普通話其它科如英,數,社,自,健等....都用英文架,同埋我係BK曾經有人話過星期一至五都會有課外話動要參加,如果係都幾好,你知唔到幾時會有表派和Open day.

Thanks!!!

Joey
2016 13th SINGAPORE OPEN GYMNASTICS CHAMPIONSHIPS

小兒現讀"Joseph Lee" p.2 , 功課同-joejoelam 感覺一樣, 不十分多,可以接受, (有時功課要畫畫可能要長一點時間).

就我大仔而言, 佢本身性格比較文靜, 很純,  我很擔心將來做事很吃虧, 學校活動教學, 很尊重學生, (唔會好似傳統學校係唔係都罰), 讀了近2年, 活潑了很多, 返學很開心, 識變通, 主動發問, 對佢成長發展幫助很大.

這學校出的學生是比較"活潑".  頑皮 or "活潑"是很主觀, 過左火, 需要家長從旁指正. 個人而言, 小朋友在開心環境下學習, 才會發揮得更好.

我選這校原因之一就是想....家長肯付學費, 都會對子女較有期望, 會付出較多時間/金錢.   學校收生都會"簡"過, 學生質素應不會差.     所謂 "近朱者赤".       .

joejoelam

多謝你幫忙啊!

希望小兒他日去到你囡囡學校參觀後,會喜歡啦!

joejoelam/BrianMami

小兒都比較怕羞,我怕到時interview唔點.可否賜教一下呢!

竹葉青,
真高興你對李宗德小學有興趣,希望籍着bk可令你更了解這小學。
李宗德小學於03/04學年換了校長,而小囡是由舊校長會見的,所以我想現在面試的形式或題目巳有所改變了。唔知Brianmani 幫唔幫到你呢?因為她和其他家長比較熟。  
星期一至五下午是經歷性學習活動;主要包括健康教育體育活動、中國語文文化、英國語文文化、生活教育及制服團體。
學科方面有中、英、數、電腦、科學、常識及音樂,除中文及常識用普通語教,音樂用廣東話教外,其餘是用英文教的。
Open Day 未有聲氣,派表方面你可以打電話去學校問吓!   

BrianMami,
Long time no see la........     

Dear joejoelam & Brianmani,

好多謝你寶貴既資料,令我加深了解這間學校,咁你現在覺得新校長好唔好,D老師多唔多同D家長溝通架!

Brianmani 咁你會唔會知轉左新校長之後面試大約會問咩野同考咩野多.又會唔會話邊間幼稚園既學生會收出D架!麻煩你幫我打探下呀!!!唔該晒呀!

Thanks,
Joey

hi  ~~~-joejoelam  

時間過得真快, 冇幾耐之前, 你仲問我e間學校好唔好.......今日你已係度講埋一份.     

竹葉青, 小b媽咪

聽朋友講舊年係由老師 interview 04新生,  分10幾個一組入hall, 一個小朋友一個老師,  父母坐後面可睇曬全過程.   因為係分組int, 唔知每組是否相同.  問都係簡單問題,  (e.g. 平時邊個照顧你, 放假同邊個玩多, 有咩野學, 坐咩車黎) ~~我朋友2公婆較有"貴氣" , 一坐低已羅疊幾寸厚既"cert" 俾老師睇, 冇咩問已即知"獲取錄'     , 又聽說過有d group 會以英文int, 詳情唔清楚. 總括黎講舊年既inter 會以家長經濟能力, 課外活動, 父母是否有時間親子, 小朋友怕唔怕羞來定.~~最怕唔開口講野 (舊年話要加學費都嘈餐死~~~  同老師傾開話而家$$650.00真係唔夠, 校董會個個月都要嘔$$$出黎)

我唸英文幼稚園會好, 舊年"德怡"16個apply 都入左唔記得12定13個.  阿哥家姐讀梗唔= 細佬妹一定收, 有好多朋友細果個唔收, 後尾同學校講數加多一班收埋.  

新舊校長作風唔同, 好難比較. 舊校長比較家長式事事親力親為, 新校長要埋身唔係咁易.  老師就睇下你遇邊個, 舊年班主任好倒不得了, 今年果個~~"唉". 大部份老師都好好, 後生比較有衝勁, 都好盡責, 不得不讚"訓主"  Ms Chan" 真係做野之人.

補充下....學校04年都係第3年, 新校起碼要5年以上先上軌道, 選這校要冒一定風險.   中文方面(普通話)個人而言教得好好, 但英文尚未至"理想" (不過我唸浸6年應不會比出面中文小學差).這校雖小新移民, 但有一d覺得俾$$讀書就大曬之人,  家長比較"縱"小朋友.

(唔知幫唔幫倒你地呢!!)

你地CLICK以下網址 睇"games day" & "Inaugural Ceremony" 就知學生學校生活係幾咁開心:

http://www.wfjlps.edu.hk/

Dear BrianMami,

好多謝你,你d資料幫到我好多,另我對這校梗加有信心,因為之前個心都好亂都唔知係天水圍讀還是出九龍讀好,成日都驚天水圍d學校會比較雜又多新移民.不過現在聽到你咁講,我都好同意,應該唔會有太多新移民.
另外想問係唔係日日都有課外話動架,會大約幾點放學和每月要幾多錢呢??

Thanks!
Joey

竹葉青,

我朋友個女好成熟好乖, 入左去又無變差, 我諗係咪頑皮係六歲前大部份都定左數, 同埋睇家長點教多d, 而天水圍新移民多, 我估佢地未必俾學費去考直資, 呢d係我旁觀者意見咋, 但我第日唔搬出九龍都會考慮呢間學校俾個仔.

Dear byychan,

好多謝你既意見,Thanks!

joey

睇完d post,都幾有興趣呢間學校.不過上網睇佢張表,而家係未只係俾今年讀小一d學生報架2004-2005.我個女出年9月先讀小一,係未吾使報直資小學住架.我對香港教育制度真係十分之吾清楚..但又驚miss左報好學校的機會.我住洪水橋,都吾知係邊個校網.