用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 08/09 蘇浙n1班大召集
樓主: ensonBB
go

08/09 蘇浙n1班大召集 [複製鏈接]

醒目開學勳章

speedbox,panala,ching mama,bwm,
chens

Hello!
大家都是上午班, 唔知我地仔女會唔會編埋入一班呢?你地會唔會行路返學呀?我會.

bb86,

我會比個女搭校車呀, 因為學校附近d交通好似好busy, 條路又唔易行, 我又唔放心由工人帶返學, 所以比個女坐校車入到學校先落車好似放心d... 不過, 唔知我個女要幾耐先習慣坐校車呢?都有d worry架...

原文章由 bb86 於 08-7-15 13:36 發表
speedbox,panala,ching mama,bwm,
chens

Hello!
大家都是上午班, 唔知我地仔女會唔會編埋入一班呢?你地會唔會行路返學呀?我會.

醒目開學勳章

bb86,

我老公唔放心一返學就要個囡自己搭校車ar, 所以會自己湊返學, 或者到下學期先再睇下點la!

chens

Hello!

chens

Hello!

My son will go to school by schoolbus.

我都想幫我个仔報pre-nusery但个老師話已經full哂我个no係
第805个...好難入啊...唯有等9/1去拿K1報名表...好似話係佢到讀過係啲

我會坐小巴番學, 你地買左書未? 隨左去銅鑼灣買, 仲有邊度可以買到, 會唔會平d呢?

chens

Hello!

請問你們會去那裡買黑鞋呢?
我想買全黑運動鞋給仔仔著, 但Dr.Kong的最大是26號, 請問可有介紹?
thanks!!!

Hello咁多位家長,

我大囡幾年前都係讀蘇浙n1, 後來轉左去st.paul con.幼稚園, 而家就讀st.stephen, 我十分鍾意蘇浙nursary, 所以都打算比細仔讀, 黎緊9月會去遞form, 因為事隔幾年, 想問下你地上年interview時, 係考d乜架? 希望我細仔都好似大囡咁好彩考到入去啦.

thanks

Wing,

我個仔in時係俾d玩具佢玩, 問佢d野係mud黎, 俾本書佢睇, 問下佢野咁啦, 都唔係太難

我好想知你點解like蘇浙n1啊, 你自己係咪講國語架? 我成日驚阿仔聽唔明老師講野影響學習

原文章由 Wing(婷婷媽咪) 於 08-7-22 12:11 發表
Hello咁多位家長,

我大囡幾年前都係讀蘇浙n1, 後來轉左去st.paul con.幼稚園, 而家就讀st.stephen, 我十分鍾意蘇浙nursary, 所以都打算比細仔讀, 黎緊9月會去遞form, 因為事隔幾年, 想問下你地上年interview時, 係 ...

speedbox,
聽你咁講, 好似同我大囡以前interview差唔多形式, 但係而家多左好多人考, 因為而家好多家長都注重左國語教學.

我鐘意蘇浙, 原因就係到我囡囡而家7歲, 我仍然好感謝蘇浙既2文3語既教學, 雖然我大囡只係讀左1年, 但係佢畢業時, 已經可以用簡單國語同老師溝通(例如, 我要上廁所, 我要餅乾等等....) 仲有, 當佢出去考kindergarden時, 考幾間都收, 因為佢一入去interview佢就用國語同老師講:老師,早, 跟住d老師好意外, 然後望下佢個file就話啦, 啊, 原來係蘇浙讀唔怪得之啦.
另外當時我個囡係陳主任教, 陳主任係幼兒園部既主任, 佢而家冇教啦, 主要都係做返d行政既工作, 但係佢教得好好架. 仲有校長, 我離開蘇浙後, 都久唔久有同陳主任聯絡, 佢話我知而家呢位校長好好架, 好肯聽老師既建議, 好似以前我個囡既年代係飲紙包維他果汁, 又甜又冇益, 校長聽左佢地建議後就轉左飲鮮榨果汁同鮮奶, 食既就唔會淨係餅乾咁熱氣, 會食下麵包. 其實我自己都有個親身經歷關於呢位校長, 以前我係住九龍, 所以每日我都渣車車個囡返學, 咁每朝我地都唔會咁早入學校, 泊好架車係學校就等下先既, 每朝校長架車經過我個囡都會同佢打招呼架, 日日校長都會記得同佢打招呼, 有一日係落雨架, 校長架車又經過, 當時係斜路到, 校長居然落車送左份小禮物比我個囡, 我個囡好開心呀, 由此我覺得校長係好鍾意小朋友架, 我個囡到而家都冇忘記呢位校長.
香港唔係幾多間好似蘇浙咁只用國語同英文教學既幼稚園(當然除左國際學校除外), 當我離開左蘇浙後幫囡囡轉左去st.paul convent, spc係完全冇外藉老師, 冇國語學, 我覺得名氣就肯定spc勁好多, 但係如果問我內函我會答蘇浙, 所以我k1-k3都一路要keep住比大囡學英文同國語, 當時我搵1個外藉老師1星期1堂每次1個鐘都要$300, 另外國語老師$250呀, 但係1星期只係得1個鐘咋喎, 所以小學我就比佢讀返2文3語既小學, 即係st.stephen college啦.
以於怕小朋友聽唔明, 我其實都唔係講國語, 正確黎講係唔識講, 佢地初時返學老師係唔會咁快全國語架, 會夾d廣東話, 但係小朋友語言能力好高, 佢地好快就pick up到架啦, 可以放心

希望幫到你啦.

thanks

原文章由 speedbox 於 08-7-22 16:30 發表
Wing,

我個仔in時係俾d玩具佢玩, 問佢d野係mud黎, 俾本書佢睇, 問下佢野咁啦, 都唔係太難

我好想知你點解like蘇浙n1啊, 你自己係咪講國語架? 我成日驚阿仔聽唔明老師講野影響學習

...

醒目開學勳章

我今日買咗書啦!

Wing(婷婷媽咪),
多謝你嘅分享啊, 令我對學校信心大咗.

原文章由 Wing(婷婷媽咪) 於 08-7-22 23:08 發表
speedbox,
聽你咁講, 好似同我大囡以前interview差唔多形式, 但係而家多左好多人考, 因為而家好多家長都注重左國語教學.

我鐘意蘇浙, 原因就係到我囡囡而家7歲, 我仍然好感謝蘇浙既2文3語既教學, 雖然我大囡只係讀 ...

我昨日都買好書了... 精工排晒隊呀!! 要等20min先比到錢呢!

原文章由 panala 於 08-7-25 00:08 發表
我今日買咗書啦!

Wing(婷婷媽咪),
多謝你嘅分享啊, 令我對學校信心大咗.

回覆 #8 JJ-mammy 的文章

my son is 814 ar....seems no hope

Jayson was born in Apr2006
Jeremy was born in Apr2008

請問運動鞋是否要全淨白色, 有d雜色得唔得架?
helencyl

我先生的同事話蘇浙是一間好傳統的學校,
所以我已買了全白色的new balance波鞋仔給我的小朋友,
費事開學時話唔得,又要再買過,
而且有媽媽提醒我, 如小朋友的鞋和別人有不同(大家都是全白色, 但只有自己是有其他colour),小朋友可能會唔開心呢!!!

原文章由 helencyl 於 08-7-31 09:33 發表

原文章由 helencyl 於 08-7-31 09:33 發表

Sure no problem.  The classmates of my daughter (n1) wear the white shoes with colorful stripe (like adidas).

醒目開學勳章

Ching_Mammy,

唔好意思, 想問下學校話將d書放入膠袋, 再係袋度寫名等資料...咁d書係會淨係學校用, 定會間唔中攞番屋企架?  如果會攞黎攞去, 等我搵個冇咁易穿嘅袋先.  同埋d書應該都要寫名呵?

panala,

mud要將d書入膠袋咩? 點解我係家長會聽唔到嘅? 我仲以為係用包書膠包好d書, 等學校可以將小朋友名字的sticker 貼上書上面ja... 唔知有冇聽錯.

係呢, 其實我地家長仲有冇d咩要係開學前做呀? 除了買書,買書包,校服,黑鞋白鞋之外... 請其他mami補充吓啦! thanks!!

原文章由 panala 於 08-7-31 22:49 發表

唔好意思, 想問下學校話將d書放入膠袋, 再係袋度寫名等資料...咁d書係會淨係學校用, 定會間唔中攞番屋企架?  如果會攞黎攞去, 等我搵個冇咁易穿嘅袋先.  同埋d書應該都要寫名呵? ...

我問過學校, 話有少少雜色都得, 但當然唔好太花啦

原文章由 panala 於 08-7-31 22:49 發表

唔好意思, 想問下學校話將d書放入膠袋, 再係袋度寫名等資料...咁d書係會淨係學校用, 定會間唔中攞番屋企架?  如果會攞黎攞去, 等我搵個冇咁易穿嘅袋先.  同埋d書應該都要寫名呵? ...

The book will keep in school until the teachers finish teaching that book.

Only need to write down your kid name on the plastic bag (not on the book) because the teacher will prepare a name chop for each student.  They will chop their name on the books.
‹ 上一主題|下一主題