用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 兒童無限既playgroup
樓主: Eclipse_2006
go

兒童無限既playgroup

Infinity PG 好咩?  我有朋友去咗IPG 上, 但佢個邊一星期只係返得一日,仲係得一個鍾,我朋友講返俾我知,個老師成日同d 媽媽傾計,唔係好理d BB,我開頭以為我朋友唔識野,因為如果BB做緊野時,大人只需要觀察,但我朋友話係老師教都未教BB點做,搞到d媽媽亂教BB,仲話係正常,應該要俾BB explore 下, 但以我所知,Montessori 教具係唔應該亂教,所以我朋友最後上咗一排就無上

我唸IPG主要係做家長教育, 個playgroup主要係幫助家長了解佢bb多一點.  所以IPG, 我打算只係上一個course, 之後會搵其他montesorri 既 playgroup.

原文章由 carol_mom 於 08-6-24 11:34 發表
Infinity PG 好咩?  我有朋友去咗IPG 上, 但佢個邊一星期只係返得一日,仲係得一個鍾,我朋友講返俾我知,個老師成日同d 媽媽傾計,唔係好理d BB,我開頭以為我朋友唔識野,因為如果BB做緊野時,大人只需要觀察,但我朋友話係老 ...
我時刻都記掛著我那未能來到世上的bb, 他永遠在我心裡某個角落.

請問大家有無好既mont. pg 介紹? Infinity 既家長班值得上嗎?

原文章由 carol_mom 於 08-6-24 11:34 發表
Infinity PG 好咩?  我有朋友去咗IPG 上, 但佢個邊一星期只係返得一日,仲係得一個鍾,我朋友講返俾我知,個老師成日同d 媽媽傾計,唔係好理d BB,我開頭以為我朋友唔識野,因為如果BB做緊野時,大人只需要觀察,但我朋友話係老 ...

原文章由 honeybbb 於 08-6-25 14:23 發表
請問大家有無好既mont. pg 介紹? Infinity 既家長班值得上嗎?

我自己覺得Infinity既家長班值得上

http://www.casadeibambini.com.hk/

我上過 Infinity 同 LM 既家長班, 如果兩個compare, 我會覺得LM 好d,其實我以前係上咗Infinity 先,但 Infinity cover既太general ,
返到屋企唔知點著手, LM 就 cover theory 得黎,d point 都幾到,
作為媽媽真係會反思之餘, 我仲有跟佢地老師教既活動,同雯雯玩, 啱啱開始個陣都幾難, 因為個時佢都未夠一歲,不過而家好好多喇,報咗 LM 既 PG, 不過雯雯要等到八月先開始返

原文章由 honeybbb 於 08-6-25 14:23 發表

我2間都上過, 我覺得LM的太簡單, 不過就better in organization and presentation, 我上完Infinity去LM就more strengthern, 如果無background就未必get到好多

請問你的孩子有沒有上過Casa Dei Bambini的堂?可否分享一下?

原文章由 elmolly 於 08-6-25 22:52 發表

我自己覺得Infinity既家長班值得上

http://www.casadeibambini.com.hk/

原文章由 luitaitai 於 08-6-28 01:02 發表
請問你的孩子有沒有上過Casa Dei Bambini的堂?可否分享一下?

未上, 9月先上, 不過另一個蒙特梳利既topic有bb返緊

GUB,

你今個星期會唔會同囡囡上堂? 我會請假去呀.
我地兩個b9月做唔成同班同學喇, 我轉左上9am

原文章由 elmolly 於 08-6-29 14:14 發表
GUB,

你今個星期會唔會同囡囡上堂? 我會請假去呀.
我地兩個b9月做唔成同班同學喇, 我轉左上9am

個個星期都係我同囡囡上架 keke 所以我地應該會見到面啦.

e 你就好啦 可以轉上9am, 我無提出要轉呀, 所以都係返1100. 不過你由深井出來返9am 咪要好早出門口囉.

原文章由 GUB 於 08-6-30 18:38 發表

個個星期都係我同囡囡上架 keke 所以我地應該會見到面啦.

e 你就好啦 可以轉上9am, 我無提出要轉呀, 所以都係返1100. 不過你由深井出來返9am 咪要好早出門口囉. ...

你囡囡係邊個? 你同我相認喇

返9:00大約7:30到出門口. 因為諗清楚d, 11:00完全食唔到lunch, 9:45最遲要出門口, 但返到屋企又成2:00, 想轉3:00pm又full埋, so good enough if can switch to 9:00

好慚愧,因為啱啱返工未過probation無假,所以除左第一堂外,琴日最後一堂先再請假陪個女去.

琴日同Daisy傾左好耐,改變左有d諗法.如果可以親自同bb去真係最好,平日遇到既問題可以問Daisy,佢會觀察埋小朋友再話比你聽應該點. 之前第一堂好多家長覺得好亂, 但琴日又ok(less people), 同埋開始了解混龄既好處.

我諗之前上堂好多野都唔記得左lu

Daisy個人係好主觀同唔organized, 但自己balance番其實無問題, 起佢身上真係學到好多野

[ 本文章最後由 elmolly 於 08-7-5 01:16 編輯 ]

我個b下個星期都會上第一堂.   我已經打算每次請假同阿b去.  Daisy係好主觀, 不過真係有料.  好多叻既人都會係比較主觀同dominate.  (我老細就係, 我同佢相處ok架)  希望可以了解阿b多d.

另外, 我而家都排緊best concept既playgroup.

原文章由 elmolly 於 08-7-5 01:13 發表
好慚愧,因為啱啱返工未過probation無假,所以除左第一堂外,琴日最後一堂先再請假陪個女去.

琴日同Daisy傾左好耐,改變左有d諗法.如果可以親自同bb去真係最好,平日遇到既問題可以問Daisy,佢會觀察埋小朋友再話比你聽應 ...
我時刻都記掛著我那未能來到世上的bb, 他永遠在我心裡某個角落.

有沒有網址,我都想知兒童無限課程資料。唔該!

www.infinitychildren.com
原文章由 beautyyk 於 08-7-6 20:52 發表
有沒有網址,我都想知兒童無限課程資料。唔該!

hi,

can anyone advise the best concept webpage please??? because i want to know more too.....THANK YOU VERY MUCH!!!

醒目開學勳章

我都開始左上, so far daisy未乜有大問題.....

http://brfamily2008.mysinablog.c ... stCategoryId=138008

原帖由 brbaby2007 於 09-3-25 14:42 發表
我都開始左上, so far daisy未乜有大問題.....

http://brfamily2008.mysinablog.com/index.php?op=ArticleListing&postCategoryId=138008

想問一下是否一定要上完家長班才可以上親子班呢 ?

醒目開學勳章

KWOKSIR

對啊, 要上左8小時家長班先可以架!

醒目開學勳章

http://www.bestconcept.net/

原帖由 sin_928 於 08-8-5 00:17 發表
hi,

can anyone advise the best concept webpage please??? because i want to know more too.....THANK YOU VERY MUCH!!!