用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 兒童無限既playgroup
go

兒童無限既playgroup

請問有無人既小朋友係上緊佢地既playgroup?  佢地一個course係上幾耐?  佢地係堂上會做d物?
我時刻都記掛著我那未能來到世上的bb, 他永遠在我心裡某個角落.

醒目開學勳章

我個小朋友上個佢既toddler班,1.5hrs,頭1個鐘主要由小朋友自由活動玩教具,同時亦有導師引導,之後半個鐘係circle time,會一齊唱吓歌仔,聽吓故事,玩吓遊戲。

How long have you joined?
我時刻都記掛著我那未能來到世上的bb, 他永遠在我心裡某個角落.

醒目開學勳章

我3月join過,而黎緊7月又會再同個仔上.

原文章由 Eclipse_2006 於 08-6-1 21:03 發表
How long have you joined?

我而家係on waiting list, 想知道當我地等到有位時, 可以上幾耐?  若完左想再繼續上, 駛唔駛再 on waiting list?

原文章由 Karie 於 08-6-2 12:38 發表
我3月join過,而黎緊7月又會再同個仔上.

醒目開學勳章

佢一個course係8堂,每堂1.5hrs,我建議你如果上咗一兩堂覺得ok,又想再報就好快d問下期有無位,因為佢唔會留位比而家上緊堂既學生架!要再報架!因為佢地唔知你會唔會繼續,亦想比多d機會d未玩過既小朋友。
原文章由 Eclipse_2006 於 08-6-2 22:09 發表
我而家係on waiting list, 想知道當我地等到有位時, 可以上幾耐?  若完左想再繼續上, 駛唔駛再 on waiting list?

Thank you for your advice.

我今日剛剛報咗九月嗰班,但下午較後時間佢哋已經話 full 哂喇!

我都知道兒童無限要排playgroup,我想問要幾耐之前開始排?我個仔宜家3個月呀!

醒目開學勳章

其實佢個toddler班係比1歲以上小朋友,最好佢識行會好d先參加會好d,如果你小朋友1歲前已經識行你咪可以11個月倒打去問問幾時有位,逄單數月都會有班開。你預計2-3個月前可以排架啦!

原文章由 Freesia_cat 於 08-6-8 12:34 發表
我都知道兒童無限要排playgroup,我想問要幾耐之前開始排?我個仔宜家3個月呀!

我覺得大d先上好d, 我個女係全班最細, 成日都係傻下傻下咁, 唔係好坐得定黎玩. 同埋如果自己同唔到小朋友去就不如唔好去, 因為Daisy會觀察小朋友跟住同你講番, 你又會問下其他問題. 我去就覺得有用, 但如果婆婆同爸爸去就覺得無咩做囉:;pppp:

elmolly,
多謝你意見.

原文章由 elmolly 於 08-6-10 10:50 發表
我覺得大d先上好d, 我個女係全班最細, 成日都係傻下傻下咁, 唔係好坐得定黎玩. 同埋如果自己同唔到小朋友去就不如唔好去, 因為Daisy會觀察小朋友跟住同你講番, 你又會問下其他問題. 我去就覺得有用, 但如果婆婆同爸 ...

Eclipse_2006
pls browse my blog page:http://hk.myblog.yahoo.com/jw!Qf ... Q--/article?mid=977
這裡有講返上堂的情況, 比較詳細. 我上個好多playgroup, 呢個真係好值得上. 如果有埋星五的Orff music堂,更好.

其實之前的1hr的自由玩教具作用係想給孩子有充分時間去選擇自己的愛好, 得以發揮, 全方位發展... 而之後的circle time (Orff music) 就更好玩, 連我禁大個人都好interesting. 例如:係辦認〔短音/連音〕,當短音播著時會教識小朋友同時間畫一點點;
當連音時同時間一齊畫一圈圈...好好玩
連媽咪都識多左有關音樂的智識.大部份小朋友都做到兼好興奮. 佢地的安排好適齡,所以有效.

Daisy提到,如果有小朋友係circle time 時不入,其實佢仍係conscious 階段. 所以不要怪她/他呀! 時間到或者有興趣時佢自然會加入.

好多謝你既blog, 我想問BC係Kowloon Tong定TST上堂?  佢地係咪一定要連續上三日, 我可唔可以上1,3,5或者2,4,6?

原文章由 zzerong626 於 08-6-16 10:14 發表
pls browse my blog page:http://hk.myblog.yahoo.com/jw!Qf ... Q--/article?mid=977
這裡有講返上堂的情況, 比較詳細. 我上個好多playgroup, 呢個真係好值得上. 如果有埋星五的Orff mu ...

原文章由 zzerong626 於 08-6-16 10:14 發表
這裡有講返上堂的情況, 比較詳細. 我上個好多playgroup, 呢個真係好值得上. 如果有埋星五的Orff mu ...

我諗你仔仔果班同我個女果班唔同, 我地果班應該無orff music. 每次都係唱地圖歌 and phonics song, 亦都無樂器玩

原文章由 elmolly 於 08-6-16 22:04 發表

我諗你仔仔果班同我個女果班唔同, 我地果班應該無orff music. 每次都係唱地圖歌 and phonics song, 亦都無樂器玩

dear elmolly,
我想問你囡囡係icw讀邊班架, 因為我成日覺得你囡囡有少少似我囡囡個同學仔琳琳, 唔知其實我地小朋友係咪同班呢 keke
我囡囡讀星期四二點.

原文章由 GUB 於 08-6-16 23:13 發表

dear elmolly,
我想問你囡囡係icw讀邊班架, 因為我成日覺得你囡囡有少少似我囡囡個同學仔琳琳, 唔知其實我地小朋友係咪同班呢 keke
我囡囡讀星期四二點. ...

haha, 又會咁啱既, 霖霖係我個女呀. 你bb又係邊個?

你覺得我地果班點? 我有d後悔左因為我12月join果陣係full time mom, 而家就要返工, 只係自己同阿女去過一次咋, 有野想問都問唔到. everytime when I asked about the class, my husband and mom only said "咪又係做埋果d野, 阿女咪又係行黎行去", so discouraging...but seems like only she and the other baby are the youngest.

咪客氣啦! BC的TST無做啦, 得返Kowloon Tong .  
一定要連續上三日at least !(當然可以更多啦! 連續四日/五日/六日) 所以多數係一二三/ 四五六.

BabaTed
ICW 班係親子班, 所以大人會係到一齊上, 較細的小朋友會比較適合. (1.5hrs per lesson)

BC 班係drop-off class, 自己上, (2hrs per lesson) 比較正宗montessori classroom, 如果有睇過外國幼園 和 由孫瑞雪著作的[捕捉兒童敏感期] 有提到內地幼園環境跟BC最相似. 比較獨立, 因為有了父母的孩子在場跟自己獨立上堂時的孩子係完全兩個人. BC仲有好多practical life 的工作, 例如: 洗枱 (由浸水...用布or 海綿jar 水/吸水....抺乾....倒水...工具歸位等等一連串動作...係 ICW就無機會做啦!

一星期返三日才有成效.  好似ICW只可以一星期一至兩日,我本人覺得不足夠.  
不過ICW ~ Orff music 真係好好, 背後有理論支持, 更有兒童心理學支持. 所以唔上過唔知禁好.

我只上一期Orff , 因為好full.

[ 本文章最後由 zzerong626 於 08-6-17 19:29 編輯 ]

hi all,
我bb 07年4月出世, 而家好積極揾playgroup 比佢, montessori 係我心儀教學法, 但見你地講到playgroup 咁full 都有d 擔心, 我要快d 去打探!

另請問你們所講的BC 是 BEST CONCEPT 嗎? 我見佢個地點係TST, 而家轉左KOWLOON TONG?

請問有多點資料關於ICW 同BC 既PLAYGROUP 嗎? e.g. fee / 上課形式 / time table etc.

thx!