用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 我都好擔心!!
go

我都好擔心!! [複製鏈接]

我都好擔心!!

我仔仔正正是 Band One 頭,但我都好擔心佢會派去十幾二十志願,就悽涼 ,總言之,好似六合彩一樣!!
各位家長有同感嗎?

Re: 我都好擔心!!

Hi Skippy:

你囝囝係band 1頭,重使擔心,我囡係band 1尾米仲驚??

可能你囝已經自行分配掂左呢,又或者第一自願入呢,或者真係咁唔好彩,自己轉校都唔會差過人呀.

以上說話我經常對我囡說的,希望可緩和一下她緊張的情緒.放鬆d啦,如你都咁緊張,你囝米仲緊張,我們互相支持,這個難關很快過既.

希望7月13日,大家都上來報喜訊啦.

聽講填報揀中學既時候, 通常第一及第二志願都係填一 d 比自己小朋友既成績好既中學, 而第三至第十志願就填一 d 同自己小朋友成績接近既中學, 咁樣派到自己心水既中學機會就比較大,但若果真係咁唔好彩派唔到想派既中學,就要即刻去自己心水個 d 學校試下睇下仲有冇位,但當然都係要去左已獲派既中學登記左先啦!

以上都只係我幫朋友時知道既, 雖然唔係自己小朋友派位, 但都好明白依家派位既時候, 我地呢 d 做人媽咪既幾緊張架啦, 希望今年等派位既小朋友可以派到自己理想既中學啦!

tkkmama,您好!
先多謝妳的回應 ,其實小兒還是小五喳!佢(小兒)睇來好叻(英文真是不錯),考了很多試(cambridge movers, flyers,KET,Trinity speaking)有時都唔知為嘜?
但係佢D中文成績就好死,好彩都係頭1,2,3(中文),但是分數就核突 啦:-x永遠在84分至87分左右(中文科)。
妳話比哪間中學佢讀才令到我平衡呢?其實,以我所知十居其九的家長都不喜歡中中,所以就算band one 頭的,都是冇得

skippy,
你仔仔科中文有八十幾分都算幾好架啦喎, 唔洗咁擔心呀, 你仔仔依家係邊到 / 區讀小學呀, 我有幾個 friend 都係教中學, 睇下我幫唔幫到你!?

Dear skippy,

我仔仔都是小五,最近測驗退步了很多,老師也這樣說.其實我知他識的,只是大意.可能他現在開始到反叛期(基本上他是很單純的),只好多注意他,希望這只是短暫性.可惜現時的教育制度,這學期已開始計分,而他又不在狀態.我又不想給他壓力,又不想他成績差,你話人是不是矛盾.

想問Trinity speaking是什麼呢?是否要公開考試?怎樣報考?我仔仔五月23會考KET,但全無準備,甚至形式他也不知道,只好隨緣,當給他限時做一張paper,試試他到甚麼情度.其實是媽媽要給他考試,人考仔考,有甚麼用?為升學?天曉得.我也覺自己差勁,說不給壓力仔仔,卻又要他考試,好用來包裝求學.真矛盾!

Hi KWT, nice to meet you!!
妳是 housewife or office lady, 我很懷念以前做女的年代,想不到做人父母會咁 甘 又怕仔女病,又怕仔女蠢,又怕仔女壞,又怕仔女無前途。以今時今日的香港,比你讀飽書,有限度做什麼工  :-x 教師、醫生、律師或是普通的文員仔?根本小朋友的付出與將來就不成正比?有否BK的家長同感或反對?
我仔仔是讀私校的(土瓜灣區,不說哪間了),他校課程不錯,不過中文科老師就好像『檜子手』般,以高出水平,過於用心,我仔仔的中文科作業,全年差不多是(乙一),最好的是(乙十)加粒星,造句和作文重慘,很多時都改到滿江紅。所以,有時都費事同D老師『滘』,佢

Dear KWT:

我個女(小五)現在也發生反叛期及青春期,現在的反叛學生的行為實在令人擔心,坦白說我自己在小時讀書也是一樣(不愛讀書),但自己都明白即使不愛讀書也要有最低限度的程度(中五畢業)。現在的反叛學生就不一樣了!唉,香港教育實在令家長矛盾,家長當然希望子女成材,但我心信各家長也很着重子女的品德吧!升中的問題令我們做家長很為難,希望子女入讀band one能減低學壞的機會,但又担心給太大壓力,還有很多外來因素,我們做家長真是左右為難吧!

Dear hongmum,
考第一名,中文科八十幾,邊算好?妳話分數差,個『函』好,就得?咪等敲中學門時,平平高低。我覺得學校出考卷前應該要做

Dear skippy and kimmyandy,

Nice to meet you both.  I am a housewife now and left the office for a few years.  

大家盡力加油.你話多麼艱巨的工作,又要演技好.明明心裡十分擔心仔仔的學業,卻要扮作輕鬆,若果媽媽都緊張,做兒子肯定受影響,一吓不小心發力,就前功盡廢.有時看見他們付出那麼多,究竟可以得到什麼回報,又可以回報什麼.真難.

Skippy,

我仔仔考了Flyer,成績不錯.但仔最近說自己的英文退步,他說老師都是這樣話他.我自己本身覺得應順其自然,很開心他會坦白告訴我,對我仔仔仍是交心的.PM即私人傳訊,可以跟對方通訊.

Dear KWT,
我深信妳仔仔Flyers Exam 成績不錯,他也已經達到小六的要求,反而,我想關心他英文科不錯,為何還是 Band One
尾呢?是否妳兒學校的對手太強,或是給其他科拉低?
還有,妳說的反判,我兒也有的,我當他癡線一陣,看看扭
什麼計(即不開心),再跟他說時間 limited,所以我時常對
朋友說:中三前,是媽咪大晒,不是恐嚇,只是習慣。
不過,有時他也會大我,他說:常識教科書教十一、二歲反判,是生理的一種,同發育一樣,所以吹佢唔漲,妳有冇聽過老人家話:細路仔唔曳,你就驚?咪當係經驗,以前自己都發亞媽脾氣啦,都要有少少報應   

To KWT,
sorry 攪錯了,不是妳兒 band one 尾,tkkmama 的囡囡
才是。tkkmama 加油,good luck to you!!

SKIPPY
HI...
我同TKKMAMA一樣
囡囡也係BAND ONE尾
真係擔心

Hello ABCD mummy,
妳有四個活寶貝,好勁    ,平時怎樣安排他們,一定是妳很喜歡小朋友,和物力(指 money ……),否則怎樣捱(講笑喳!!)。
妳的小朋友 english name 是誰改的,很特別 ,有冇特別的解釋,請賜教。至於,妳談到的band one 尾,我覺得學校多數放流料(說謊多),除非你間小學校長真係識很多所畏英中校長,否則人爭你爭、你爭人爭之下,Band one
尾的同學,只有讀…讀…讀書,把成績再推高一點,看誰唔好彩,所謂叮噹馬頭,比試高低。
講來講去,都係教育問題,又要人終生學習,哪裡有優質教育?我個人很支持英中,小學教育只是一個基礎,而中學才是他們開竅的階段,為什麼要剝削他們呢?什麼是國際都會?什麼是國際語言?什麼坊間0至6歲要學習多些語言,那麼,12至16歲的學生就不用嗎?總之就生一個驚一個,生二個就驚二個……
ABCD 媽咪,妳好勁!!!

四個魔頭真係用好多物力
不過我地住公屋,d錢可用在小朋友身上
也算ok...不過真係要慳d
佢地四個的英文....全係我改...(除左亞仔果個)
無乜意思架...哈...abcd容易排麻
不過亞仔的英文名desmond
yes mum...yes mum....同埋diamond
哈哈

不過現在的教育制度真係玩死各家長
今日a..明日b

見到你地依家咁擔心 d 小朋友, 都覺得幾辛苦, 依家香港地做大人既又驚冇工開, 做小朋友又驚入唔到好既學校......

想當年我仲讀緊 6 年班既時候, 中英數社科健 6 科入面起碼有 2 科成日都唔合格, 尤其數學, 但好在個陣有學能試, 係個到補救都仲得, 最後結果好彩都係 band 1(個陣係分 band 1-5), 仲可以入到新蒲崗區既名牌中學........ 但依家 d 小朋友就少一分都唔掂, 有時會諗係咪有番學能試會好 d, 起碼可以有個機會俾個小朋友補救下, 依家睇見 d 小朋友就真係慘......

我小朋友依家雖然仲細, 但香港既教育成日都變, 我都唔知將來我小朋友要升中既時候, 香港既教育會變成點......

Hi hongmum,
學能試更加唔好,小朋友為了吹

我都認同Skippy嘅講法,學能測驗太浪費時間操練了。

我都唔鐘意學能測驗,簡直浪費時間,成績不能真正反映學生0既學業成績;我自己就比較喜歡以前0既"升中試",好似宜家0既中學會考,全港學生大比拼,大家都係考埋同一份卷,分數定輸贏,好似公平d。佢地取消"升中試",其一原因係話唔想d學生咁細個就有考試壓力,但我覺得宜家0既所謂"呈分試"壓力仲大,成績好都唔等於一定派到好學校,仲要靠"隨機號碼"排得好至有機會,純屬彩數。

Q太郎媽咪,妳好!
講真話,我都近四張啦!真係唔知『升中試』的深淺,因為我
‹ 上一主題|下一主題