用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 今年九月有仔女升中一的媽咪請進~
go

今年九月有仔女升中一的媽咪請進~ [複製鏈接]

今年九月有仔女升中一的媽咪請進~

剛排好左果三十名次了

現在心情係........
好亂
聽學校講好?
還是跟自己意願好呢?

我現在決定頭十位跟亞女小學主任幫她排的方案
因我女band one 尾...好怕做錯決定而誤左個女

Re: 今年九月有仔女升中一的媽咪請進~

band 1尾同band 1頭係搞珠係無分別架,你一定搞清楚佢係band 1 定band 2,最幣係佢呢d邊緣人呀,一個唔覺落左係band 2,而你用band 1既策略就派到好後架啦,我咁講可能嚇親你,呢個係我既經驗

我好同意Sindy 既講法,其實應向老師問清楚,如果老師都講得模稜兩可,就要選間冷門些的band1中學,因為有些有20-30%都收到band 2 學生, 如果萬一唔係band 1學生都可一試嘛.

我都煩緊30志願,但我覺得最關鍵係頭五個志願,(因為都選到band2學校啦).我覺得聽老師大部份意見,因他們都有一些數據支持的,但我會留小小自己意見,(例如:交通,偏好..等).

希望我的意見可以幫到你啦.

其實最好個個派第一志願啦.希望7月13日看到你的喜訊啦.

我個女就真真正正窄界的人
所以才真係一個頭,兩個大

學校叫我地有心理預備係band two喎

我朋友個仔舊年係"邊緣人",佢老師只見議佢第一志願選英中,其餘選中中;我朋友最後決定第一志願選跨區英中入返沙田,結果成功了。我都希望可以好似佢0甘好運啊! 我唸大多數老師的意見都會偏向保守的,但佢地都有好多數據支持的。

Q太郎媽咪
個老師第一次同我傾時話,叫我放一間英中好啦
其餘放中中.....我也聽過好多人話老師偏向保守...
我當日心諗....我個女唔係差成o甘麻
呢頭同我講個女係band one...果頭叫我o甘選
後尾第二次家長會
佢地會幫d家長去排頭十位.,...(話到尾佢地經驗多d)
現在佢地幫我排頭兩間係band one英中
跟住band two中中
希望入到啦

ABCD媽咪,

雖然我唔知可唔可以幫到你, 但...... 其實其他家長都可以參與, 就係你地大概講出你地小朋友既成績 (全年之平均分), 然後再講下你地想小朋友入到邊間中學, 咁多媽咪係到, 可以幫手俾下意見你地, 等你地唔洗咁頭痕嘛!

係喎, 你地幾時要交表呀?其實我小朋友未咁快派位(仲好細個).......

hongmum
學校平均分係睇唔到band幾的
因為係要睇果年的人比人
明天我要交表了
一切其實也落實
現在係要等七月十三放榜

我個心同其他升中一媽咪一樣
七上八下....呢間好...還是果間好
呢間會否多人選呢?
果間有無機會呢

anyway...嘿...thanks