用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 學 "E.nopi's" Maths & English 請入嚟 分享 ! ...
樓主: mmak
go

學 "E.nopi's" Maths & English 請入嚟 分享 ! [複製鏈接]

talie:
Thanks a lot for your sharing.
我是數學白癡!一向以為數學只是簡單的四則運算,同那些抽象到我冇可能識的純數、附加數之類,但數學的本質卻忽略了!
真係大開眼界------"數學包含了五大範疇:數、圖形空間、度量、數據處理及代數。"
原文章由 talie 於 08-7-30 18:48 發表
hi mmak

1星期3本功課唔係多, 我地只得1b添, 但我女都試過幾次做唔晒. 我只會軟迫, 唔會強迫, 萬一令佢抗拒學習, 真係我自己攞黎.

我女今年初開始學, 初期有時都會有4-5本功課, 因為容易, 所以好快做完. 最近學雙 ...

Clarification on the workbooks for individuals

Hi, all,

well, I'm an official Enopi Math Tutor.  There is no official requirement for individual student to finish 20 workbooks in a month.  In my point of view, students' abilities vary.  If this is "fixed" to give students the same no. of workbooks every month,....I'm pretty sure that even they can finish the homework,...do they understand and acquir the knowledge accordingly?????  I really doubt.

For example, if a 3-years old kid start at level 1,....20 workbooks a month??????????can this kid understand????? would the workload too much??????????  

原文章由 MariaTsui 於 08-7-29 18:20 發表
我個仔讀Enopi 有差不多一年,每星期都要做5本,最近好似公文般要計時,要求越來越多,個女下個月開始讀,我驚她不能夠一星期做5本,因為她9月才讀K2,但tutor說Enopi是要求小朋友一個月要完成20本,為什麼有些centre沒有這 ...

Ansonrubby,

我個仔做Level 9 Basic & Level 8 Critical, 本來是完成一個level才開始第二個level, 但Enopi要到level 8才有減數,但學校有教加數和減數,我便和tutor商量,所以2個level一齊做,個仔可以做得全面些,應該開學前開始level 10,tutor要求我個仔在升小二是完成level 12,這樣就可以應付學校乘數。你個仔是做那一個level ?

Maria

我個仔剛剛升K2時學Enopi, 一開始就是5本,個仔handle得好好,我也一直鼓勵他做,也很滿意他的進度,他對數學有濃厚的興趣,所以當個女懂得寫1-10之後,也讓她開始,9月讀K2,我也有問tutor,我個女是否handle每星期5本,tutor答我是Enopi規訂,這個不重要,最重要是個小朋友是否真的做到,無理由不讓她試,就減少功課數量,而且與tutor之間有良好的溝通, 我相信只要時間安排得宜,一星期完成5本,應該可行,我兩個小朋友也有學公文的英文,相比公文,Enopi真的輕鬆得多。

Maria,

"相比公文,Enopi真的輕鬆得多"...
我好同意, 試過我同阿囡臨瞓先醒起 唔記得做公文, 已經瞓咗落床... 兩母女一齊彈起身, 開燈做功課, 開埋CD 聽咗2次先做架... 幾驚吖, 嚇C人...依D 就係壓力咯~~

原文章由 MariaTsui 於 08-7-31 21:28 發表
我個仔剛剛升K2時學Enopi, 一開始就是5本,個仔handle得好好,我也一直鼓勵他做,也很滿意他的進度,他對數學有濃厚的興趣,所以當個女懂得寫1-10之後,也讓她開始,9月讀K2,我也有問tutor,我個女是否handle每星期5本,tutor ...

想問吓 包 七巧板 使唔使交返俾centre ??... 係咪送咗比我架??

有朋友仔 鍾意我想送俾人...

mmak,

謝謝!

原文章由 mmak 於 08-7-21 22:25 發表
sunmoon,

荃灣 ??.. 我唔清楚

你睇吓..條 link 有位家長佢小朋友在荃灣學緊..
http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1445167&page=1#pid25593261

mmak,

七巧板應該不會收,現在我個仔所讀的level是不需要七巧板,tutor也沒有要收回,你可以問tutor。

Maria

Maria Tsui:
我仔做Level 12 Basic, Level 4 Critical.
Tuesday 收到1本B, 3本C,Wed佢就一早一次過做晒,其實我不知應否攤開幾日做,剛好我上班,佢自己做晒。
不過,他只上暑期班3堂,開學再看時間如何, 佢真係2種數都好中意!
原文章由 MariaTsui 於 08-7-31 21:12 發表
Ansonrubby,

我個仔做Level 9 Basic & Level 8 Critical, 本來是完成一個level才開始第二個level, 但Enopi要到level 8才有減數,但學校有教加數和減數,我便和tutor商量,所以2個level一齊做,個仔可以做得全面些,應該 ...

[ 本文章最後由 Ansonrubby 於 08-8-12 05:43 編輯 ]

請問有冇人係九龍灣的德藝會讀?
可唔可以俾d意見?

原文章由 mmak 於 08-7-31 22:17 發表

想問吓 包 七巧板 使唔使交返俾centre ??... 係咪送咗比我架??

有朋友仔 鍾意我想送俾人...

係送比小朋友架...有d 練習須要用7巧板做架

我都有興趣, 但不知對學校的數學有無幫助呢?

你地讀成點呀? 分享下.

書展完咗, 仲有無其他地方有優惠呀?

[ 本文章最後由 wttcly 於 08-8-3 23:04 編輯 ]

小女o係荔枝角新 centre 學,以她說,上課不是用英語的...不知是否有問題?

原文章由 wttcly 於 08-8-3 22:55 發表
我都有興趣, 但不知對學校的數學有無幫助呢?

你地讀成點呀? 分享下.

書展完咗, 仲有無其他地方有優惠呀?
[img align=right]D:\others\babyK.jpg[/img]

我唸有時老師都驚小朋友不明, 不會用晒英文.

咁你囡囡讀成點呀? 好不好呀?

今天妹妹都和哥哥一齊上堂,問了tutor,如果小朋友真的不能一星期做5本,可以減小,但妹妹沒有減小功課量,回家後,她一口氣完成3本,加上在課堂上已完成一部份,我相信一星期5本,對她來說,應該沒有問題。

請問你係邊個centre呀?

Hi,

我知依家有舊生介紹新生免一個月優惠, 如果有小朋友已讀緊的家長, 想作為我的介紹人, 然後大家share 1個月學費, 請pm我.

我想報坑口centre. (要同一centre先可以)

係咪間間都有咁的優惠?
原文章由 catbabycat 於 08-8-5 17:38 發表
Hi,

我知依家有舊生介紹新生免一個月優惠, 如果有小朋友已讀緊的家長, 想作為我的介紹人, 然後大家share 1個月學費, 請pm我.

我想報坑口centre. (要同一centre先可以) ...

我就認爲英數應該英教,畢竟他們還都是小朋友,不像我們大人的理解力,說中文馬上就聯想到英語文字。

原文章由 snowB 於 08-8-5 14:27 發表
小女o係荔枝角新 centre 學,以她說,上課不是用英語的...不知是否有問題?

.........................

[ 本文章最後由 mmak 於 08-8-7 16:56 編輯 ]
‹ 上一主題|下一主題