用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 學 "E.nopi's" Maths & English 請入嚟 分享 ! ...
樓主: mmak
go

學 "E.nopi's" Maths & English 請入嚟 分享 !

all,

有無經驗家長 可否分享吓.. 你地小朋友D功課 係點做??

我囡只係上咗1堂...

D 功課我唔係太明白, 佢俾咗4本練習簿, Basic + Critical 各2本, 1本堂課 另1本回家做嘅功課...
但做幾多??..點做?? 每日做D or 1日做晒??

問咗Miss 佢解釋咗, 佢話:無所謂的...因未知小朋友接受程度, 由得佢地做幾多都得喎..
Miss 話: 已經話咗俾小朋友聽, 佢地已明白&知道點做..
我問左阿囡, 佢又話知, 仲話要1日做晒.. 其實D嘢都好簡單, 真係1日都做得晒...

我又趕時間, 所以無再問...

我囡曾試讀公文數, 公文會好清楚講明要每日做, 每次做幾多張紙(定時定量的), 可能我自己 習慣左公文嘅模式 ??

原文章由 mmak 於 08-7-16 07:43 發表
all,

我囡只係上咗1堂...

D 功課我唔係太明白, 佢俾咗4本練習簿, Basic + Critical 各2本, 1本堂課 另1本回家做嘅功課...
但做幾多??..點做?? 每日做D or ...

其實無所謂做幾多日, 總知下堂要做哂功課交比老師, 我女就一日做哂,(因為吾係多, 真係一日做得哂)

e-nopi吾同公文, 吾須要計時吾須要日日重覆做一樣功課, 你讀下去就會喜歡, 因為我小朋友都是從公文轉去e-nopi, 我看著她改變, 不再死板板地做功課, 希望你小朋友都好開心la....

[ 本文章最後由 ivytang02 於 08-7-16 14:03 編輯 ]

回覆 #1 ivytang02 的文章

I'm living in Kowloon tong area, near La Salle Road.  Any good tutor or centre is good.  Please PM me.  My daughter's maths is very poor and she'd move on to K3 after summer.
Many thanks.
mimia

我個仔讀Enopi Maths 差不多一年,9月讀小一,一般要求一個月做20本(15本basic, 5本critical),如果年齡較少(讀K1或K2),或學校功課太多,都可以與導師商量,重新安排數量,至於每日做數的安排,也沒有硬性規定,總之一星期5本,如果一個月有5個星期,就一星期4本,我就是喜歡它沒有規定,比較有彈性,小朋友不是每一天都有好狀態去做那麼多,星期六和星期日,我會要求做多些,平日可以做少一點,如果計到悶,就轉做critical,個仔都很喜歡去上堂和做數,進度也滿意,小一迎新日通知家長,數學會用小一下學期課本,吩咐家長在暑假期間教導子女基本小一上學期課程,我研究後,發現亞仔都識做,不用擔心,或者這就是平日計得多的成果。

原文章由 MariaTsui 於 08-7-16 14:59 發表
我個仔讀Enopi Maths 差不多一年,9月讀小一,一般要求一個月做20本(15本basic, 5本critical),如果年齡較少(讀K1或K2),或學校功課太多,都可以與導師商量,重新安排數量,至於每日做數的安排,也沒有硬性規定,總之一星期5 ...

我女升k3, 讀左3個月, 由level 1 讀起, 我都吾知原來有規定架, 我間miss 吾係全部練習都要做哂先升level 2 架, 我上一次level 2 只須2星期就升level 3 la...
miss 好睇小朋友能力, 如果佢覺得你能夠做得到...是絕不會重覆地做... lee 點相比公文, 小朋友個更靈活...

原文章由 mimia810 於 08-7-16 14:25 發表
I'm living in Kowloon tong area, near La Salle Road.  Any good tutor or centre is good.  Please PM me.  My daughter's maths is very poor and she'd move on to K3 after summer.

sorry, 吾好意思, 真吾方便將小女centre告知, 因為我覺得好吾等於你都覺得好, 希望你搵到一位好老師....

mimia810,

我曾聽一位家長有小朋友在九龍塘 讀緊, 但我同佢唔熟...
你可以自己上網check 吓..

http://hk.enopi.com/HongKong/aboutenopi/GlobalOperation.aspx

Kowloon Tong 1
107 Waterloo Road, Kowloon Tong9431-5047

Kowloon Tong 2
266, Prince Edward Road West, Kowloon,2338-8570
原文章由 mimia810 於 08-7-16 14:25 發表

ivytang02 & maria tsui,

多謝分享...

最怕公文就係要 重復 & 計時... 有時每日都要做功課, 大人& 小朋友都好大壓力...
得閒就無所謂... 學校要考試.. 又要練琴, 仲要做重復嘅公文功課..

其實即係點樣教小朋友,係咪用英文定中文上堂,一班多少人,有無centre介紹。

原文章由 mmak 於 08-7-16 07:43 發表
all,

我囡只係上咗1堂...

但做幾多??..點做?? 每日做D or ...

用英文教... 一班多少人... 最多8人, 睇centre...
我囡2人啫, 同年齡的 1 group... 有D centre 大兜亂, 大大細細放埋一齊...

原文章由 LILY媽咪 於 08-7-16 23:24 發表
其實即係點樣教小朋友,係咪用英文定中文上堂,一班多少人,有無centre介紹。

小班幾好喎, 可否告知CENTRE資料.

原文章由 mmak 於 08-7-17 00:27 發表
用英文教... 一班多少人... 最多8人, 睇centre...
我囡2人啫, 同年齡的 1 group... 有D centre 大兜亂, 大大細細放埋一齊...

你邊區??.. 旺角 & 太子 聽講都有D 唔錯既...

我住沙田.. centre 都在沙田, 你啱唔啱 ??
出面好多會係..最多8人,
我依個centre就最多6人, 咁啱依家得2人啫...

如果你想找小班, 可選非繁忙時段, 或者唔好揀centre, 搵私人老師, 依D 會小人D..
我個centre 可以自行組班, 但我諗唔可以太小人...

原文章由 LILY媽咪 於 08-7-17 10:55 發表
小班幾好喎, 可否告知CENTRE資料.

[ 本文章最後由 mmak 於 08-7-17 15:44 編輯 ]

回覆 #5 mmak 的文章

多謝你d info呀、我係網都check到、但唔知边間好d、我星期六会試考waterloo果間、打去太子道西、原來係方方樂趣果度上、大大細細係埋一班、雖然近我屋企但好似麻麻、所以我冇約測試‧ Waterloo果間聽电話果个英文幾好、但不是很nice‧
希望有網友suggest好centre或好tutor比我啦!
另外我重struggle緊揀KWIK定E.nopi Maths呀?  阿女而家升K3学緊学林、d人話冇セ用、所以我想轉‧
mimia

mimia810,

"方方" .. 有BK家長講: 幾好喎.. 老師係外籍 識少少中文(好似韓國人not sure)

曾經有位 BK家長 pm 一間旺角centre 既資料俾我, 如有興趣可forward 給你, 我唔知那是否廣告, 你自己去了解吓...

有D 家長講: 好多centre 都會大大細細係埋一班, enopi個上堂型式係 一班唔同年齡小朋友, 老師會逐個教他們, 跟住自己做exercise, 做完老師再逐個review.  唔係classroom形式一齊教, 係針對individual既需要.

我自己就盡量去搵1間 會分 age group, 人數少, 地點 & 時間 方便, 師資 & 行政 都OK 既centre...
希望你都搵到..

另, 有朋友 叫我, 上小一 就去學 學林(文字題)??.. 又有BK 家長講 學林 好悶, 太似學校課程=去補習, D小朋友會好悶...??

KWIK MATH 好似用手指計, 我囡以前學過指心算... 搞到亂晒, 反而影響咗佢D 學業 tim...
... BK 有位家長 好buy KWIK MATH

原文章由 mimia810 於 08-7-17 16:06 發表
多謝你d info呀、我係網都check到、但唔知边間好d、我星期六会試考waterloo果間、打去太子道西、原來係方方樂趣果度上、大大細細係埋一班、雖然近我屋企但好似麻麻、所以我冇約測試‧ Waterloo果間聽电話果个英文幾 ...

原文章由 mmak 於 08-7-11 20:45 發表
betsy,

Tel ??? ... 你想問邊間??

cityone 嗰間 sat/sun 嘅老師都OK, 聽那位家長話唔錯...

我自己就報左 沙田中央嗰邊1個centre, http://www.wideye.com.hk/, 未上堂所以暫時 no commemt ...

學費幾錢??... 應 ...

center老師係咪會用英文教E.nopi's? 我仔仔K2英文程度馬馬, 會唔會都唔知d功課/老師要佢做咩?

betsy,

報名前會評估左先, 你可以帶囝囝去試吓, 睇吓點講先, 可叫佢地俾D 練習簿 你睇吓...

是用全英文教的, enopi 是英文文宇題, D 書仔都有好多圖畫, 其實睇公仔都大約會估到, (阿囡話miss 會教左佢地點做先, 然後再自己做.. 全程都講英文, 佢班得2個小朋友, 佢個同學都聽得明, 所以 我都唔知唔明白英文時 miss 會點樣跟進) 或者你問吓centre 負責人, 佢地應會解釋你知...
落咗堂, 我自己直接問咗miss D功課點做..
其實佢地都識做, 你只要每日提吓佢, 每日做少少... 下次上堂前完成晒就得...
你自己在家陪吓囝囝做功課, 佢地都應該搞得掂, D 英文都好簡單..

我囡學校用英文教數, 佢英文都OK, 聽,講,睇 都無問題.. 我最初問wide eye 佢話會係外籍老師, 後尾又話轉左本地人, 我有D唔鐘意架...不過 負責人話: 佢發覺有D小朋友如果英文唔太好, 需要用中文輔助..
而且佢地D 老師英文都幾好叫我放心, 我已問清楚不要又中又英... 佢地都 promise 係全英文... 除非有需要先用中文..

原文章由 betsy 於 08-7-18 12:00 發表

center老師係咪會用英文教E.nopi's? 我仔仔K2英文程度馬馬, 會唔會都唔知d功課/老師要佢做咩?

[ 本文章最後由 mmak 於 08-7-18 22:12 編輯 ]

原文章由 betsy 於 08-7-18 12:00 發表

我center miss 全英教的, 不是外籍老師....

你放心小朋友適應能力相當高, 當初我女都吾係讀開英文幼稚園, 但學了3個月已經聽講全部無問題, 而且重識讀題目, 英文重叻左呀 !

原文章由 mmak 於 08-7-17 00:27 發表

有d centre一人都會開班

mmak,

你知道荃灣邊啲centre好?或者請問可否給我旺角、太子centre的資料?

sunmoon,

荃灣 ??.. 我唔清楚

你睇吓..條 link 有位家長佢小朋友在荃灣學緊..
http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1445167&page=1#pid25593261

原文章由 sunmoon 於 08-7-21 19:26 發表
mmak,

你知道荃灣邊啲centre好?或者請問可否給我旺角、太子centre的資料?