用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 學 "E.nopi's" Maths & English 請入嚟 分享 ! ...
go

學 "E.nopi's" Maths & English 請入嚟 分享 ! [複製鏈接]

FYI

>> E.NOPI MATH熱門課程
>> E.nopi Maths小學雜談
>> Enopi Maths  《教材討論》

http://hk.enopi.com/HongKong/product/MathMaterials_prime01.aspx

click > flash sample, 可以試玩的~

www.enopi.com

[ 本文章最後由 mmak 於 08-8-12 23:16 編輯 ]

3    0    0    0

經常聽到一家長話唔知聽邊個講,話邊種邊種
數學好,度老師又點好點好,所以就不如幫
阿仔報讀個數學課程啦!

不過我最緊要知道: 1. 自己小朋友需要乜?
                            2. 坊間課程教緊乜?

公文數:主要是利用大量習作訓練計算(Caculation) 。
              嚴格講不是課程,是習作。

學林數:主要教授中文文字體(解難題) 。

珠心算:主要用影像算盤學習學前簡單計算,
                並不能計算小學生全面數學。

enopi: 英文文字體。家長要考慮是否吻合
              小朋友校內課程。

奧數:  奧林匹克精神,精益求精。
            真正奧數,超越文字體。
        五年級以上,有數學天份者可報讀。
       (五六年級報讀要小心,用太多時間學
       奧數而影響呈分試就得不償失。)

KWIK Maths:教導學生用方法計算(calculation)。
                       因為用方法計算的原故,
                    計算能力比一般學生三、四陪。

其實大家應該睇睇自己小朋友讀緊幾年級,
個課程唔佢。唔好人話好你就讀。

例如人地仔讀奧數讀得好好,不過人
個仔六年級,而你個仔讀緊一年級,咁就咪攪啦!

學生唔同階段的數學學習重點如下:
1.幼稚園學生:學數算(counting) 及少許計算(calculation) 。
2.初小(P1-P4) :學習計算(calculation) 。
3.高小(P5-P6) :解難題(即文字體) 。

所以最緊要知道自己小朋友依家階段係學緊乜?
有邊種課程幫到佢依家學習?

「學而時習之,不亦樂乎!」(論語)
外面課程學,能夠學校用得番,
學校成績先至會進步,細路仔先至會學得開心!

我已經去左幾個 centre 了解過, 我鐘意 Enopi 有兩部份 (數學 & Critical Thinking)

[ 本文章最後由 mmak 於 08-6-9 14:06 編輯 ]

原文章由 mmak 於 08-6-7 21:52 發表
我已經去左幾個 centre 了解過, 我鐘意 Enopi 有兩部份 (數學 & Criticak Thinking)

我個仔由k2開始讀到依家. 不錯. 上去老師屋企.
好有心機教小朋友.
我個仔都好鐘意去學.
但我個人應該唔好去center 讀. 因為, center太商業化.
尤其荃灣小xx佢都有班.我唔會去讀.

Hi DANLAU,

多謝回應

我個囡 k2尾 ..啱啱想開始試吓....我仲揀緊老師.....想搵個好D有心機教小朋友, 就最好~~

我帶個囡去見過1個miss, 個miss 俾左D七巧板我囡玩, 佢都好鐘意去玩, 我自己睇覺得Enopi 都幾有趣~~好似無其他D "XX數" 咁悶bor...

"center 太商業化"....我都有同感, 而且一班人數會好多的...聽講最多可以8人, D Centre 實去到盡, 唔同年齡又放埋一班 !!!..
但我住沙田... 上網check 左, 又無咩老師.... 無得揀...??
馬鞍山有3間, 我都去過晒了... 都係無咩心水...

想請問你那位老師是否要俾左錢報左名, 先會幫你小朋友做評估 ??

我接觸過幾間, 好似間間都有D唔同....
有D上課時間 1hr, 有D上課時間 45mins ??
有D 2個月交一次學費, 有D 4堂交一次學費??

原文章由 DANLAU 於 08-6-8 08:45 發表

我個仔由k2開始讀到依家. 不錯. 上去老師屋企.
好有心機教小朋友.
我個仔都好鐘意去學.
但我個人應該唔好去center 讀. 因為, center太商業化.
尤其荃灣小xx佢都有班.我唔會去讀.

原文章由 mmak 於 08-6-8 15:29 發表
Hi DANLAU,

多謝回應

我個囡 k2尾 ..啱啱想開始試吓....我仲揀緊老師.....想搵個好D有心機教小朋友, 就最好~~

我帶個囡去見過1個miss, 個miss 俾左D七巧板我囡玩, 佢都好鐘意去玩, 我自己睇覺得Enopi  ...

我小朋友一樣k2先學. 無做評估. 因為我小朋友加數基楚都未有. 所以, 由低開始學起. 起初頭二個月好似無咩進步. 但要堅持. 依家感覺無擇錯. 我好滿意. 個仔又讀得好好. 進步咗好多.
上堂時間30 分鐘. 因為, 咁細小朋友坐唔定. 所以, 唔會咁長.
好多家長包括我在內都會覺得咁短時間學唔學到野. 但事實比我睇到係可以. 學費1個月一次.

請問有沒有試過西環第一街Enopi Maths? 他們的tutor好嗎? 你們Centre是否用西人教? 全程英文?

[ 本文章最後由 KwokYi 於 08-6-11 01:40 編輯 ]

enopi maths is the best (upto now) which suits my gal. for those other maths activities (except kwik maths which we haven't tried yet), i had applied for my gal since she was K2.  none of them can improve her numeric skills......but, we had chosen enopi maths at last june, my gal's numeric skills has gotten a big jump.  besides, she is not being resistance to do the workbooks!

原文章由 KwokYi 於 08-6-11 01:39 發表
請問有沒有試過西環第一街Enopi Maths? 他們的tutor好嗎? 你們Centre是否用西人教? 全程英文?

How old is your girl now?  May I know which centre and which level did her take now? Please kindly advise. Sorry so many questions.  Thank you.

[ 本文章最後由 lbb 於 08-6-11 16:13 編輯 ]

hi lbb,
she is at p.2 now, she is the youngest one in her class (probably the whole grade).  our tutor is home teaching.  a very good one in kowloon east side!

Hello, Fanny

Would you please PM me the details of the teacher?

Thanks a lot.

May I have the teacher's details as well. please pm to me. thank you.

Thanks...

原文章由 DANLAU 於 08-6-9 22:33 發表

我小朋友一樣k2先學. 無做評估. 因為我小朋友加數基楚都未有. 所以, 由低開始學起. 起初頭二個月好似無咩進步. 但要堅持. 依家感覺無擇錯. 我好滿意. 個仔又讀得好好. 進步咗好多.
上堂時間30 分鐘. 因為, 咁細小 ...

all,

其實老師作用大嗎??...
聽D 老師講... 其實上堂時都係小朋友 自己搞掂, 自學自習喎 ??

搵 centre & 搵老師.... 搵到我好頭痛 ??...

我仔仔讀既center導師講過,
其實老師既作用係輔助小朋友解答的,
但唔會一開始就等小朋友自己做,
係會慢慢訓練小朋友主動發問同自動自覺去做,
因為始終小朋友仲細,所以都係要慢慢訓練,
我仔仔都係初初要我係咁提佢做習作,
到而家真係自己去做,
做完叫我幫佢睇。

原文章由 mmak 於 08-6-12 23:01 發表
all,

其實老師作用大嗎??...
聽D 老師講... 其實上堂時都係小朋友 自己搞掂, 自學自習喎 ??

搵 centre & 搵老師.... 搵到我好頭痛 ??...

PhoebeBaby,

多謝回應...

等我再努力搵吓先... 希望快D搵到間啱心水...

btw, 你小朋友在那區上堂 ??

原文章由 PhoebeBaby 於 08-6-13 11:55 發表
我仔仔都係初初要我係咁提佢做 ...

I also live in MOS... my son is 3.5..
I like Enpoi concept and want my son to learn in the early age as habit...
Have asked 2 enopi centers in MOS, but they group all age together... think really not suitable for my son who is below 4 years old.    Also noted comments from other MAMI that teacher in MOS centre not good..
do you know any class which is only esp. for say 3-4... or we can arrange a private class ?
HIHI

原文章由 PhoebeBaby 於 08-6-13 11:55 發表
我仔仔都係初初要我係咁提佢做 ...

請問你仔仔係邊個center 上架?

raycarbb

問吓富輝花園 嗰間吖...

原文章由 raycarbb 於 08-6-19 11:52 發表
I also live in MOS... my son is 3.5..
I like Enpoi concept and want my son to learn in the early age as habit...
Have asked 2 enopi centers in MOS, but they group all age together... think really no ...
‹ 上一主題|下一主題